Skip to content

Hvordan dyrke søtpotet

19 de juni de 2021

Søtpotet er en grønnsak som er hjemmehørende i det tropiske Amerika, der den enkle dyrking og utsøkte smaken gjør den til en av de stadig viktigere maten vi har på kjøkkenet. For å smake på det, kan vi gå til supermarkedet og kjøpe det, eller dyrk den i hagen.

Jeg anbefaler det andre alternativet, siden du på denne måten til enhver tid vil kjenne produktene du bruker for å ta vare på det, og dermed sikre at du kan smake på en søtpotet av utsøkt kvalitet. Hvis du ikke vet hvordan du gjør det, ikke bekymre deg. Jeg hjelper deg 🙂.

Søtpotet egenskaper

Søtpotetblader

Søtpotet, også kjent som Malaga Potato, Sweet Potato, Sugared Sweet Potato, Sweet Potato eller Sweet Potato, er en flerårig plante som dyrkes som en ettårig som tilhører den botaniske familien Convolvulaceae. Dens vitenskapelige navn er Ipomoea batata, Det er preget av å ha store olivengrønne blader, med nervene synlige for det blotte øye. Stilkene er lange, og kan nå opp til 6 m, og tynne, flekkgrønne med lilla.

Blomstene er normalt ensomme, med 5 kronblader, rosa til blå i fargen. Når de først er pollinert, begynner frukten å modnes, noe som til slutt vil bli en kuleformet, kastanjekapsel der de vil bli funnet. frø som er flate på den ene siden og konvekse på den andre.

Sammen med røttene, falske knoller vokser, som er søtpotetene i seg selv. De har en søtlig smak, og de er ømme.

Varianter som er mest dyrket i Spania

Det er mange sorter av søtpoteter, både hvite og gule søtpoteter, men i Spania er de mest dyrkede og derfor lettest å få:

 • Gule av Malaga
 • Nerja Batatillas
 • Kalifornisk
 • 100-årsjubileum
 • Eland
 • Lisa fra Tucumán
 • rød
 • lilla

Hvordan dyrkes den?

For å ha en god høst er det nødvendig å ta vare på plantene regelmessig. Dette vil gi dem nok energi til å utvikle sterke og store tuberøse røtter (falske knoller). Så hvis du vil tilberede deilige søtpotetoppskrifter, følg rådene våre:

Såing

 1. Det første du må gjøre er å skaffe frøene sent på våren.
 2. Når du har dem, så dem i frøplantebrett eller i potter med universelt vekstmedium eller et bestemt for frøplanter. Du finner både til salgs i barnehager og hagebutikker.
 3. Vann deretter grundig, og la jorden være gjennomvåt.
 4. Til slutt plasserer du frøplanten i et område der det kan få sollys hele dagen.

De vil spire etter to uker.

Transplantasjon

 1. Når plantene er minst 10 cm høye, må de fjernes fra potten.
 2. Deretter skilles plantene og fjerner et lite substrat fra røttene, nok til at de kan løsnes.
 3. Deretter planter du hver i en individuell gryte med en diameter på minst 20 cm med de samme underlagene som er nevnt ovenfor (universal eller for frøplanter).
 4. Vann.

Planting i hagen

 1. Hvis du har lyst til å vokse i hagen din, når du ser røtter komme ut av dreneringshullene, må du lage et plantehull i den.
 2. Fjern deretter frøplanten fra potten.
 3. Så plant den i bakken.
 4. Vann.

Hvis du har to eller flere eksemplarer, er det viktig at du legger en avstand på ca. 25 cm mellom dem slik at de kan vokse og utvikle seg godt.

Søtpotet vedlikehold

Søtpotetblomst

Du har din søtpotetplante, men hvordan tar du vare på den? Hvis du har spørsmål om vedlikehold, må du ikke slutte å lese:

 • Utstilling: full sol.
 • Irrigasjon: hyppig, spesielt i de varmeste månedene. Det anbefales å vanne annenhver dag om sommeren og hver tredje resten av året.
 • Abonnent: I løpet av våren og sommeren må den betales med flytende organisk gjødsel, for eksempel guano, i henhold til instruksjonene angitt på pakken.
 • Innhøsting: Når bladene begynner å tørke, vil det være på tide å samle røttene.
 • Multiplikasjon: ved vanlige rotskjær på sen vinter / tidlig på våren. Disse plantes i potter med et sandstrand (vermikulitt, kokosfiber eller akadama) eller i torv og vannes, og forhindrer at underlaget tørker helt ut.

Søtpotet skadedyr og sykdommer

Selv om det er en ganske motstandsdyktig plante, kan den dessverre også ha en rekke problemer, som er:

Skadedyr

 • Wire orm: larvene er gyldne i fargen og ringene er veldig markerte. Den lever av røtter, men kan lett bekjempes med Chlorpyrifos.
 • Svart smultring: det er en larve som spiser på blader og frukt. Det kan bekjempes med Bacillus thuriengensis, som er et økologisk insektmiddel; eller med Chlorpyrifos.

Sykdommer

 • Fusarium: det er en sopp som angriper rothalsen og nekrotiserer den. De første symptomene er gulfarging og påfølgende visning av bladene. Behandlingen består i å plassere vanningene og / eller forbedre drenering, og behandle plantene med et systemisk soppdrepende middel.
 • Mosaikk: det er et virus som forårsaker symptomer som nekrose i noen deler av bladene, krølling av bladene og selvfølgelig mosaikk. Den eneste effektive behandlingen er å fjerne de berørte plantene for å forhindre at de andre blir smittet.
 • Virose: Det er mange virus som påvirker planter generelt og søtpoteter spesielt, og forårsaker symptomer som rakitt, brokete kronblader, deformasjoner i bladene eller mosaikker. Det er vanskelig å vite sikkert om en plante har blitt smittet, så når du er i tvil, er det best å ta en prøve til et laboratorium. Hvis diagnosen endelig er bekreftet, kan dessverre bare infiserte planter elimineres.

Eiendommer

flores_ipomoea_batatas

Søtpoteter er en utmerket grønnsak som hjelper deg med å ta vare på helsen din nesten uten at du merker det. Den er rik på vitamin C, og inneholder også mineraler som er essensielle for at kroppen skal fungere som magnesium, fosfor og fiber. Og som om det ikke var nok, gir 200 gram søtpoteter deg bare 195 kalorier, så det hjelper deg å gå ned i vekt ved ikke å ha fett.

Men ikke bare det, men du bør også vite det har antioksidantegenskaper og det vil hjelpe deg forhindre grå stær og kardiovaskulære problemer.

Hvordan tilberedes søtpotet?

Hvis du aldri har kokt det før, ikke vær redd for det: du kan tilberede de samme oppskriftene som med poteter. Den er stekt eller kokt helSkinnet fjernes deretter og serveres med for eksempel litt salat og grillet blekksprut. Deilig 😉.

Ja absolutt, ikke oppbevar den i plastposer eller i kjøleskapetsom det ville gå dårlig med en gang. Ideelt sett oppbevarer den på et litt fuktig, ventilert og kjølig sted, der den kan oppbevares i opptil en uke.

Så tør du å dyrke det?