Skip to content

Hvordan dyrke tomat?

16 de juni de 2021

Tomat er en av de mest kultiverte grønnsakene i verden. Den raske veksten og den høye produktiviteten gjør denne planten til en av de mest elskede av bønder siden med et minimum av pleie kan du ha en utmerket høst.

Men hva kan vi gjøre for å sikre at vi virkelig skal kunne smake den autentiske og naturlige smaken den har? Les denne spesielle 🙂. Når vi er ferdige, vet vi det hvordan dyrke tomat uten kunstige produkter.

Hvordan er tomatplanten?

Plante tomater i en grønnsakshage

Tomatplanten eller tomatplanten, også kjent som tomat, er en årlig urteaktig plante med vitenskapelig navn Solanum lycopersicum. Det er hjemmehørende i Sentral- og Sør-Amerika. Det er preget av vokse til en høyde på 1 meter, med forgrenede stilker, tett kjertel-pubescent med korte og lange hår. Bladene er ovale, odd-pinnate eller biimparipinnate med en petiole, og måler opptil 25 cm.

Blomsterstanden består av 3-7 hermafrodittblomster, uten skaft, av gul farge. Når de er befruktet, begynner det å modnes frukten som er en kuleformet eller langstrakt bær, opptil 8 centimeter i diameter, vanligvis rød i fargen. Innvendig kan vi finne frøene, som er ovale, brunaktige, 2,5 x 2 mm.

Hvordan dyrkes den?

Såing

Moden tomat skåret i to

For å ha gode tomatplanter anbefales det sterkt å begynne å dyrke dem anskaffe sine frø om våren. I denne sesongen, da det ikke er veldig varmt ennå, vil plantene kunne vokse i god hastighet. Når det først er anskaffet, anbefales det sterkt å plassere dem i et glass med vann der de blir liggende i 12 timer, hvorpå vi kan kaste (eller så i en separat beholder) de som forblir flytende, fordi sannsynligheten for at de vil spire er lav.

Som såbed vi vil bruke alt vi kan tenke oss: potter, plastbrett (for frøplanter), korkbrett med hull, melkebeholdere, yoghurtglass, plastflasker med minst ett hull for drenering, … Uansett hva vi bruker, vil vi fylle den med mulch, eller med en substrat som de selger allerede blandet i barnehager som er spesifikke for frøplanter eller for hager.

Siden tomatplanter er veldig raskt voksende planter, det er praktisk å sette frøene i en avstand på 2-3 cm, siden på den måten kan de alle vokse mer eller mindre i samme hastighet. På samme måte må vi dekke dem med et tynt lag med underlag, bare litt smuss slik at de ikke blir direkte utsatt for stjernekongen.

Etter å ha vannet og plassert såbedet i full sol, for å forhindre sopp, kan vi spre kobber eller svovel på overflaten. Hold jorden fuktig (men ikke pølse) frøene vil spire i løpet av 3-5 dager.

Krysset av

Ringen består av separate frøplanter, kaste dem som blir svake eller syke. Vi må gjøre det når røttene begynner å dukke opp gjennom dreneringshullene, det vil si når plantene er ca 10 cm høye. Du må gjøre det veldig nøye, siden tomatplanter i denne alderen er veldig skjøre.

Når vi tar dette i betraktning, vil vi trekke dem ut av beholderen, vi vil introdusere rotkulen (jordbrød) i en bolle med vann, og vi vil forsiktig fjerne jorden fra røttene. Så snart vi er ferdige, løsner vi dem og vi planter dem i en individuell gryte 10,5 cm i diameter med universal eller frukthage voksende substrat. De må forbli i den til igjen, røtter vokser ut av dreneringshullene.

Transplanter eller plante i hagen

Tomatdyrking i bukett

Når vi har dyrket små planter, vil det være på tide å bestemme hva vi skal gjøre med dem: hvis vi planter dem i en endelig gryte eller i hagen. Enten vi velger det ene eller det andre alternativet, så vet vi hvordan vi skal gå frem:

Transplanter til en gryte

 1. Den første tingen å gjøre er å kjøpe en stor gryte, omtrent 40 cm i diameter.
 2. Etterpå fyller vi det med voksende substrat for planter.
 3. Neste, i midten, lager vi et hull slik at tomatplanten får plass.
 4. Etterpå trekker vi ut planten fra den gamle gryten og plasserer den i den nye, og passer på at den verken er for langt under eller over kanten.
 5. Vi fyller ut om nødvendig, og vi setter en veileder for deg.
 6. Til slutt vanner vi samvittighetsfullt.

Planting i frukthagen

 1. Først og fremst må du forberede bakken: fjern ugresset, gjødsle jorden med organisk gjødsel, nivå med en rake og installer drypp vanningsanlegget.
 2. Etterpå må veilederne plasseres som tomatplantene vil kunne utvikle seg godt med.
 3. Deretter lages et plantehull på ca 20 cm dypt, og plantene plantes.
 4. Endelig. det vanner.

Tomatplantevedlikehold

For at tomatplantene våre skal kunne produsere en stor mengde frukt, er det veldig viktig at vi gir dem en serie bekymringer, som er:

 • Irrigasjon: det må være veldig hyppig, spesielt hvis vi bor i et varmt område. Det er nødvendig å unngå at jorden tørker opp.
 • Abonnent: gjennom hele sesongen må vi betale det regelmessig med organisk gjødsel, som guano eller kyllinggjødsel (hvis vi kan få den fersk, vil vi la den tørke i solen i en uke).
 • Beskjæring: vi må fjerne alle de visne bladene og sugerne (de er blader som kommer ut der en gren allerede har spiret) som kommer ut under den første grenen med blomster.

Tomat skadedyr og sykdommer

Spindelmiddskader på et blad

Det er mange problemer disse plantene kan ha. De mest vanlige er:

Skadedyr
 • Rød edderkopp: de er midd som utvikler seg på undersiden av bladene, der de forårsaker misfarging eller gulaktige flekker. De elimineres med akaricider, eller med neemolje.
 • Hvit flue: de absorberer saft av bladene. Melasse som ekskrata tiltrekker seg den dristige soppen, som er det som forårsaker skade på planter og fremfor alt på frukt. De kan kontrolleres med neemolje og gule fargefeller.
 • Bladlus: de holder seg til bladene, der de mates. Vi kan unngå dem og / eller behandle dem med gule kromatiske feller, neemolje eller kaliumsåpe.
 • Turer: de er parasitter som ligner på ørepynt, men mye mindre (1 cm mer eller mindre) som fester seg til undersiden av bladene, der de forårsaker misfarging og til slutt blir det skadede vevet nekrotisk. De elimineres med insektmidler som Chlorpyrifos, eller med naturlige produkter som kaliumsåpe.
Sykdommer
 • Botrytis: brune lesjoner forekommer på blader og blomster. Det behandles med systemiske soppdrepende midler.
 • Pulveraktig mugg: er en sopp (Leveillula taurica) som forårsaker gule flekker på strålen som er nekrotiske i midten. Du kan se et hvitt pulver på undersiden av bladene. Det kontrolleres med svovelbaserte soppdrepende midler.
 • Fusarium: det er en sopp som påvirker bladene, og begynner med de laveste. Dessverre er det eneste middelet forebyggende: vekstrotasjon, desinfisering av jorden (for eksempel gjennom soling) og bruk av nye substrater i tilfelle potteplanter er det vi kan gjøre for å forhindre spredning av denne soppen.
 • Demping av: er død av frøplanter på grunn av stamråte forårsaket av sopp av slekten Fusarium, Rhizoctonia og Phytophthora. Det forhindres med kobber, svovel og soppdrepende midler.

Innhøsting

Tomater vil være klare til å bli plukket 2-3 måneder etter såing. Når de har fått sin endelige farge, vil det være på tide å høste dem.

Utsikt over blad, blomst og frukt av en tomatplante

Ha en fin planting! 🙂