Skip to content

Hvordan er peanøttdyrkinga?

13 de juni de 2021

Hvem har aldri spist peanøtter? Sannheten er at de smaker deilig, og med mindre du er allergisk, kan du få en veldig fin opplevelse av å dyrke den i hagen eller på balkongen. Det er ikke veldig vanskelig, det vil faktisk ikke ta deg mer enn noen få måneder å få planten til å produsere en anstendig mengde frukt.

Nå, for det må du vite hvordan går det med peanøttdyrking. Så hvis du ikke aner hvor du skal begynne, kan du lese videre. 🙂

Peanøttens planteegenskaper

Peanøtt

Peanøttplanten, hvis vitenskapelige navn er Arachis hypogaea, Det er en urteaktig belgfrukter som er hjemmehørende i Brasil og når en høyde på ca. 70-75 cm. Gjennom våren produserer den gule blomster som, når de først er pollinert, produserer belger med 3-5 frø.

Som et veldig interessant faktum må det legges til at det, som alle belgfrukter, fester nitrogen i jorden der det plantes.

Hvordan er kultiveringen?

Hvis du vil prøve nyhøstede peanøtter, bør du gjøre følgende:

 • Såing:
  1. Kjøpe frø (peanøtter) om våren: du finner dem i alle barnehager eller hagebutikker. Noen ganger selger de også økologiske grønnsaker.
  2. Forberedelse av frøplanter: Fyll en frøplantebrett med såbedssubstrat (som denne fra) og vann grundig.
  3. Frøplassering: plasser maksimalt 2 i hver stikkontakt og dekk dem med et tynt lag med underlag.
  4. Vedlikehold: vanne når det er nødvendig, og unngå at underlaget forblir tørt.
 • Transplantasjon: når plantene har nådd en lett manipulerbar størrelse (ca. 10 cm høy), vil det være på tide å overføre dem til individuelle potter med universelt voksende medium (du kan få det) eller i hagen. I begge tilfeller må de utsettes for direkte sol.
  • Gryte: potten må være 20 cm i diameter eller mer. I tillegg er det viktig at det har hull for vannet å renne av.
  • Frukthage: først og fremst må du fjerne det ville gresset, steinene og legge bakken litt. Deretter kan du plante peanøttene i rader, slik at du får en avstand på 20-30 cm.
 • Omsorg:
  • Vanning: hyppig. Underlaget eller jorda må forhindres i å tørke ut.
  • Gjødsel: viktig å betale hele sesongen med organisk gjødsel, for eksempel guano. Du kan få den i flytende form (for potter) og pulver (for hage).
  • Ville urter: de må fjernes slik at de ikke frarøver peanøttene for næringsstoffer, og for å forhindre skadedyr.
  • Forebyggende behandlinger: Selv om de ikke er veldig sårbare for skadedyr eller sykdommer, skader det ikke å behandle dem med neemolje en gang i måneden. Du kan få det .
 • Innhøsting: peanøttene vil være klare etter 5-6 måneder etter såing. Du vil se at planten tørker opp og bladene blir gule. Akkurat da må du fjerne den forsiktig fra bakken eller potten og la den stå i solen i to dager. Etter den tiden kan du endelig smake på dem.

Peanøtter

Utnytte! 🙂