Skip to content

Hvordan fjerne bladlus fra roser?

4 de juni de 2021

Bladlus er parasitter som, selv om de er små, kan forårsake mange problemer for rosenbusker. Disse vakre plantene begynner å blomstre om våren og stopper om høsten, men når de blir invadert, kan blomsterknoppene ikke åpne og til slutt visne for tidlig. ¿Hvordan fjerne bladlus fra roser? Med effektive produkter, selvfølgelig.

Her forteller vi deg de mest effektive virkemidlene, slik at du kan si farvel en gang for alle til disse uønskede leietakerne.

Hva er bladlus

bladlus på stilkene

Vi snakker om små insekter som er i stand til å suge plantens saft. Problemet med disse insektene som kan bli skadedyr er deres reproduksjonskapasitet. De har stor kapasitet til å reprodusere og i høy hastighet. Mange av bladlusartene som angriper avlingene våre har blitt et av de mest destruktive skadedyrene både jordbruk, hagebruk, skogbruk og urbane grønne områder.

Avhengig av hver art er de i stand til å forårsake ulik skade på avlingene. La oss se hva de viktigste skadene er for å kunne gjenkjenne arten i tide:

  • Bladlus de suger næringsstoffer fra planten og reduserer veksten. Det kan lett sees når en deformasjon av bladene eller til og med deres visning oppstår.
  • Overskuddet av sukker de absorberer utskilles i form av melasse. Dette får bladene og fruktene til å se og føles klissete. Den dristige som vokser på utskilt melasse vil gjøre planten skitten, så langt det kan sees med det blotte øye. En av de negative effektene er at det skader fotosyntese prosessen. Planter og frukt som er skitne og klebrig kan ikke handles, så det påvirker også produksjonen.
  • Bladlus de er i stand til å overføre giftige stoffer til planten gjennom spytt. Som et symptom kan vi se en deformasjon av apikalsonen til disse plantene som er smittet.
  • Også de kan overføre virus som det er på naboens mosaikk.

Forebygging

hvordan du fjerner bladlus fra roser

Vi må vite at juni måned regnes som rosen. Og det er at de vakreste rosene blomstrer inn i løpet av denne måneden. Slik at rosene kan nå perioden med maksimal blomstring, de viktigste for å beskytte plantene mot skadedyr som bladlus. Husk at forebygging er vårt beste våpen for å lære å eliminere bladlus fra roser. Mellom månedene april og mai formerer bladlus seg raskt på grunn av de varme og tørre værforholdene. Disse miljøforholdene er perfekte for at disse insektene skal utvikle seg raskt.

Vi ser at skaden forårsaket av bladlus i roser skiller seg ut for å være blanke, klissete og noe misfargede rapportark. Skadene forårsaket av bladlus begynner når de setter snabel i planten for å nå saften. Denne saften utskilles i form av melasse og tjener til å øke invasjonen av sopp og andre insekter.

Vi skal gi noen tips for å forhindre angrep av disse insektene. Forebygging begynner når vi tilegner oss rosene våre. Vi må sørge for at de er sunne og sterke planter når vi kjøper. De sunne er de med en dyp rotfestet rot og minst 3 spredende stilker. Bladene skal være grønne og se sunne ut. For bare rotroser er det å foretrekke forplantning og i god stand med stilker og like mange fine røtter. Sterk vekst er gunstig mot skadedyr. Det vil si at hvis planten blir sterkere og sunnere, kan den forhindre utseendet til disse insektene.

Å dyrke rosen basert på naturlige prosesser bidrar også til å forhindre skadedyr. For store mengder nitrogengjødsel og vannunderskudd fremmer angrepet av bladlus. Du må ta hensyn til plantingsretningslinjene og oppmerksomhet på detaljer når du kjøper rosene.

Hvordan fjerne bladlus fra roser kjemisk

La oss se hva som er de viktigste plantevernmidlene som kan hjelpe oss mot disse bladlusene.

  • Neem: det er et naturlig plantevernmiddel. Du må bare spraye på rosene, og det vil bidra til å hemme innsatsen til eggene, og dermed forhindre forplantning. Den må brukes så snart som mulig til blomstringssesongen. Du kan kjøpe den.
  • Kjemiske plantevernmidler de må brukes i henhold til instruksjonene. Dette fører til at plantevernmidlene trenger inn i planten og blir absorbert av bladlusene gjennom saften. Vi bør bare bruke den i unntakstilfeller, siden plantevernmidler skader miljøet.

Hvordan fjerne bladlus fra roser naturlig

Lupinblomster, en plante som avviser bladlus

Vann

Ja, ja, noe så grunnleggende som vann kan drepe bladlus. Og det er at disse insektene favoriseres av det varme og fremfor alt tørre miljøet, slik at hvis vi pulveriserer blomsterknoppene fra tid til annen, vil vi kunne avslutte pesten. Selvfølgelig er det viktig at vi bruker vann uten kalk og at vi gjør det tidlig om morgenen eller i skumringen for å unngå forstørrelsesglasseffekten (solstrålene, når de kommer i kontakt med vannet, brenner planten).

Såpe

Hvis det ikke er marihøner i hagen eller terrassen vår, kan vi bruke en av de mest effektive «bestemorens» midler: såpete vann. Vi fyller en sprayflaske med vann og tilfører noen dråper såpe – om mulig økologisk – vi rører den et par ganger slik at alt blandes godt, og det er klart til bruk. Vi vil også bruke den når solen er lav.

Brennesle

Brennesle (Urtica dioica) er en av de mest nyttige urtene på planeten. I tillegg til å ha veldig interessante medisinske egenskaper, hjelper oss med å eliminere bladlus. For å gjøre dette må vi blande en halv kilo fersk plante i 5 liter vann. Deretter dekker vi beholderen og rører av og til. Når den er spaltet, siler vi den og lar den hvile i en dag før den brukes.

Planter

Det er en rekke planter som avviser bladlus og er også veldig vakre. Blant dem har vi lupiner, kaprifol og også brennesle.

Klissete feller

En måte å kontrollere bladluspopulasjonen er å sette gule klissete feller. Disse parasittene vil bli tiltrukket av farge, men når de først kommer i kontakt med dem, vil de ikke kunne løsne seg.

Kjenner du andre hjemmemedisiner for å eliminere bladlus fra rosebusk?