Skip to content

Hvordan gjøre jorden klar for hagearbeid

14 de februar de 2021

De første vårblomstene vil hilse på øyet når som helst nå. Det vil være chionodoxas, snøklokker, scillas, narciss, hyacinter, tulipaner og andre vårblomster. Snø har gått tilbake og etterlater et fuktighetsreservoar i bakken.

Med en gang finner vi at det er så mange ting å gjøre. Dødt gress og fallne blader bør fjernes fra plenen så snart bakken kan gå uten skade.

Det er behov for en tidlig fôring med nitrogengjødsel for å stimulere ny vekst. Plen sykdommer som snømugg skal kontrolleres ved bruk av et soppdrepende plen.

Jordforberedelse begynner

Jord kan tilberedes for grønnsaks- og blomsterfrøbed.

Tunge leirejord gravd om høsten trenger bare å få klumpene raket ned. Ikke gå på eller arbeid på tung jord, men før den har tørket ut noe.

Ellers kan det dannes harde kluter som varer gjennom hele sesongen. Lysere, sandere jord kan bearbeides om våren like før plantingen.

Torv, humus, kompost eller gjødsel kan innlemmes i jorden når den er jordet.

Slike organiske stoffer forbedrer både tunge og lette jordarter. Det forbedrer jordens evne til å holde fuktighet, bidrar til å redusere komprimering, og lar dermed vann trenge bedre inn. Røtter vokser bedre der jorden er åpen og porøs.

Organisk materiale forbedrer også jordens fruktbarhet, spesielt nitrogennivået. I de fleste tilfeller må fosfor tilsettes fra andre kilder.

Testing av jord

Tester for behov for nitrogen, fosfor og kalium er nyttige. De fleste jordarter i de vestlige delene trenger i det minste nitrogen og fosfor. Begge disse kan leveres av en ammoniumfosfatgjødsel.

Hvis nitrogennivået allerede er høyt på grunn av bruk av organisk materiale, kan fosfatgjødsel alene være alt som trengs. Hvis det kreves nitrogen, fosfor og kalium, kan en av de mange komplette gjødselene på markedet brukes.

Generelt, etter at jordprøver er utført, blir man fortalt hvor mye gjødsel som skal brukes i et gitt tomt. Gjødselpakningene gir ofte en ide om hvor mye du skal bruke. Følg anbefalingene nøye og ikke gjødsle for mye. Hvis du ikke er sikker på hvilken gjødsel du skal bruke, eller hvor mye, spør fylkesagenten din.

Lær mer Hvis du klikker på denne lenken og foretar et kjøp, tjener vi en provisjon uten ekstra kostnad for deg. 02/14/2021 07:48 GMT

Gjødsel kan påføres på forskjellige måter. De kan kringkastes over jorden like før hagen blir brøytet. Dette fungerer bra når fosfor er hovedelementet i gjødsel, og hvor flerårige planter skal dyrkes.

For årlige blomster og grønnsaker kan gjødsel plasseres i rader på hver side av frørekken, omtrent to til tre inches unna.

Gjødsel kan plasseres i ringer omtrent to til tre inches unna nye transplantasjoner eller kan blandes i en svak løsning i vannet som brukes på hver plante når det er beskrevet.

Noen få grønnsaker som drar nytte av tidlig planting er:

  • Løk
  • Reddiker
  • Erter
  • Salat
  • Spinat
  • Rødbeter

Noen få av disse som vokser raskt kan sås gjentatte ganger i løpet av sesongen.

Det er snart på tide å fjerne mulker fra flerårige beplantninger. Ikke vær for forhastet. Vent til plantene viser litt vekst gjennom mulken.

Når det gjelder jordbær, la det være litt mulch mellom plantene slik at fruktene utvikler seg på halmkullet, i stedet for på bakken.

av Victor Ries | Redigert av PlantCareToday Staff

Anbefalt lesing

  • Slik bruker du Espom-salter til transplantasjonssjokk
  • Hva er en plan for god vanning av plenen
  • Hva er blomster som kommer tilbake hvert år