Skip to content

Mid-Day Flowers – Hagearbeider

3 de februar de 2021

Vil du tenne et blomsterbål? Prøv deretter noen planter av Hagearbeider-gruppen (isplanten) i hagen din eller på pottehyllen.

Sannsynligvis har ingen andre planter en slik øye-stoppende, blendende farge, og få er mindre krevende.

Hagearbeider – Enklere å vokse enn å si

Det vanskeligste med Hagearbeiders er navnene deres.

På en gang var alle de mer enn to tusen artene medlemmer av den samme tungevridende navnet slekten, Hagearbeider (mes-em-bree-ANTH-em-urn) eller midt på dagen, en referanse til at de var åpne bare den mest solrike delen av dagen.

Da ble botanikerne opptatt og delte slekten i 120 slekter.

Dette ble ikke gjort, som noen gartnere tror, ​​bare for å gjøre saken vanskelig, men fordi forskjeller i blomst og frukt gjorde det umulig å la hele gruppen være sammen. Reglene som definerer en slekt ble brutt.

Artenavn forble stort sett det samme, men slektene endret seg bortsett fra noen få planter som forble i den opprinnelige slekten. Dermed ble Hagearbeider edulis Carpobrotus edulis.

Hvis du er en av de som er vant til å kalle blomster om dagen for Hagearbeiders og har mestret dette vanskelige navnet, er ikke i ferd med å prøve å lære andre, alt er fortsatt ikke tapt.

Gruppen av slekter er satt sammen i en underavdeling av teppefamilien (Aizoaceae) kalt Mesembryanthemaceae – og du kan fortsette å kalle dem Hagearbeider-gruppen hvis du vil.

Alle plantene i denne underavdelingen har satiny, frynslignende kronblader. De fleste er innfødte i Sør-Afrika, selv om noen kommer fra Sør-California, Mexico, Sør-Amerika og til og med Australia.

Mye har blitt skrevet i hagelitteraturen om blomster på dagen som foretrekker sparsommelig, til og med steril jord. Jeg har ikke funnet denne jordanbefalingen å være sant.

Det er sant at blomstene på dagen vil overleve og blomstre i ekstremt sandjord med liten eller ingen bladmugg eller fruktbarhet. Jeg har sett dem også blomstre i humusrikt gjørme tatt fra bunnen av en kanal.

Vi har funnet i vår egen hage og potte hagearbeid erfaring og har observert i andre hager og andre områder at blomster er størst og planter som er sunne hvis de får en relativt rik jordblanding.

For de fleste av dem, prøv en blanding av halvbladform og halv sandleir, med litt tilsatt kalk, enten til pottebruk eller til en hage utenfor.

Kosthold for en Hagearbeider

Vi har funnet ut at mye det samme gjelder vanning og gjødsling.

Blomster om dagen vil gjøre det bra uten gjødslingsprogram og med lite vann, men de vil gjøre det mye bedre, spesielt hvis de dyrkes i potter hvis de behandles med mye av hver.

Prøv en flytende balansert gjødsel en gang hver tredje uke og vann når jorden er tørr i løpet av vår-sommer-høstens vekstsesong.

Lær mer Hvis du klikker på denne lenken og foretar et kjøp, tjener vi en provisjon uten ekstra kostnad for deg.

I løpet av vinterhvilen må du ikke gi gjødsel og vann bare ofte nok til at plantens saftige blader ikke blir vissne.

Hvis blomster på dagen går bra nok uten spesiell vanning, gjødsling eller jord, er de likevel veldig insisterende på to ting:

  • Full sol
  • Beskyttelse mot kulde

I delvis skygge vil blomstringen være sparsom hvis i det hele tatt; i full skygge har du problemer med å holde planten i live. Frysetemperaturen er ofte dødelig og mye under frysepunktet, alltid dødelig.

Formering av de fleste blomster på dagen er lett fra borekaks som er tatt tidlig på våren, selv om de vil rote andre sesonger nesten like raskt.

Noen, som rullesteinplanter, formeres best ved deling av klumper, og andre, som isplanter, blir lett dyrket av frø.

En nær slektning er den etterfølgende Hagearbeider, Drusanthemum floribundum.

blomstrende isplante Drosanthemum FloribundumDet er en flerårig, har runde glitrende blader og masser av rosa blomster om våren. Hvis ikke i et trafikkområde, utgjør det et utmerket bunndekke i soner med mildt klima. Prøv det for en kjekk potteplante lenger nord.

Prøv en aptenia!

En annen trailer, med glitrende, hjerteformede blader, er den krypende isplanten, Aptenia cordifolia.

De små, lyse magenta blomstene dukker opp på våren og forsommeren, men den er like attraktiv for bladene – hver celle ser ut til å glitre og forårsaker at bladene reflekterer solen som millioner av små perler.

Det er også en broket form. Aptenia er nyttig som et bakdekke utenfor trafikken, spesielt i bakker, i milde klimasoner, og som en potteplante lenger nord.

av Phil Clark | Redigeringer av PlantCareToday Staff

Anbefalt lesing

  • Oscularia Deltoides – Rosa isplante saftig
  • Hvordan dyrke sukkulenter utendørs i hagen
  • Hvor mange typer sukkulenter vokser du?