Skip to content

Prøv sommerpærer for sikre brannresultater

14 de februar de 2021

En rekke sommerblomstrende pærer har vært tilgjengelige i mange år, men for få av oss dyrker dem. De har mange forskjellige bruksområder, men spesielt er de nyttige for de som nettopp har startet en hage og vil være sikre på blomst den kommende sommeren.

Noen pærer må startes innendørs i april for å blomstre før høst; andre kan settes ut etter at frosten er forbi. De må alle graves og tas innendørs før det fryser, ellers blir de drept. Det er den ene ubehagelige funksjonen om disse ellers forlokkende sommerblomstrene.

Achimenes er gammeldags, men fortsatt bra. De tilbys i et bredt spekter av farger fra hvit til rosa, rød, lavendel, blå og lilla. De små pærene skal startes i en panne eller et brett med lett jord i april, slik at de vil være store innen midten av mai.

Dyrk dem enten i potter, vindusbokser eller rett i bakken. De trenger litt skygge. Knollete begonier kan behandles på samme måte. Selv om de noen ganger annonseres som nye, er de hengende typene gamle tidtakere som har blitt oversett altfor lenge. Prøv dem over en steinmur så vel som i hengende kurver. Og prøv noen av de småblomstrede multiflora-hybridene.

Har du prøvd å dyrke Callas utendørs om sommeren?

Sett Calla liljer i hagen etter at den har varmet opp. Hvite, gule eller rosa blomstervarianter er tilgjengelige.

Fe-liljer eller zephyranthes, spesielt den rosa, blir ofte sett i potter. Prøv å sette dem rett i bakken. Den hvite kan være hardfør med litt beskyttelse. De blomstrer av og på hele sommeren.

Skjellblomsten eller Tigridia er en strålende blomst i oransje, gul, rosa og rød. Selv om hver blomst bare varer en dag, er det alltid en annen som venter på å åpne.

Montbretias ligner gladioler, men er mindre og deiligere. De oransje, gule eller oransjerøde blomstene legger til en annen farge i hagen. De kan være seige hvis de er godt mulket i mindre alvorlige klimaer. De liker rikelig med jordfuktighet om sommeren. Prøv å la være noen utendørs neste vinter.

Tuberoser, både enkelt- og dobbeltblomstrede, parfymerer hagen så få andre planter kan. Nye pærer blomstrer alltid, men det er ikke sikkert den andre sesongen. Hvis de ikke blomstrer, graver du før frost og legger i bokser eller potter i et solrikt vindu. De kan blomstre før jul.

Lilla Shamrock OxalisNoen liker å bruke enten rosa eller gulblomstrede oksalier som en sommerblomstrende grense for blomsterbed. Om et år eller to vil de ha blitt multiplisert slik at hele nabolaget vil ha dem.

Cannas er ganske grove løvverk i mange hager, men de vokser og blomstrer hele sommeren. Det er noen fine navngitte varianter tilgjengelig som er en forbedring i forhold til de gamle. De grønne eller bronsebladene er etterspurt siden de ligner ti-bladene fra Hawaii.

Blomstrende Gloriosa LilyGloriosa-liljen, enten det er en potteplante eller i bakken, er mest uvanlig. De fleste mennesker dyrker dem i åtte eller ti-tommers potter og bare legger pottene i kjelleren om vinteren. En annen interessant gammel tidtaker er den jakobske liljen, sprekelia.

Nå har nesten alle prøvd noen av de hundre eller så varianter av fancy bladkaladier. De lyser ethvert skyggefullt sted. Start dem nå (april) i torv som du ville knollete begonier. Hvis du er i tvil om topp og bunn, legg dem på sidene.

Og hvis du vil ha eventyr, kan du starte en samling av forskjellige edderkoppliljer. De er kjent som Ismene, men kalles riktig Hymenocallis.

En annen fascinerende slekt er Crinum lily. En eller to av disse kan være hardføre i ditt område. Ellers kan de brukes som potte- eller karbadplanter for sommer og vinter lagret i kjelleren.

av Victor H. Ries | Redigert av PlantCareToday Staff