Skip to content

Voksende Forsythia-busker for varig skjønnhet i hagen

22 de februar de 2021

Hvis du leter etter en busk som vil gi skjønnhet til eiendommen din sommeren igjennom, så plant forsythia – mange av dem. Denne blomsterbusken er en av de tidligste av vårblomstrende busker, de gule, klokkeformede blomstene går foran bladene.

Forsythia blomstrer i en slik overflod at den ligner en sollyskule selv på de kjedeligste dagene. De slanke bladene ser ut som blomstene er i ferd med å falme, og forblir langt inn i høst, og blir fra mørkegrønne til vakre nyanser av lilla og dyp oliven.

Alle varianter av forsythia gjør det bra i full sol eller delvis skygge og vokser lett i praktisk talt all jord og klima.

Tre varianter av forsythia er spesielt populære. Disse er: «Golden Bell» (et annet navn for Forsythia intermedia spectabilis) «Lynwood Gold» og «Spring Glory.»

«Golden Bell» er den vanligste typen, og er for tiden den mest brukte sorten.

  • Den blomstrer overdådig
  • Er lett fornøyd med jordforholdene
  • Tåler en rimelig mengde varm sol og tørke, Har få, om noen, insekt skadedyr.

Selv om forsythia «Golden Bell» er hardfør i de ekstremt kalde områdene rundt innsjøene, fryser knoppene noen ganger hvis vintrene er for sterke. Frysing av knoppene gir selvfølgelig liten eller ingen blomst om våren.

For kaldere områder i Dakotas, Minnesota, Michigan, Maine eller hvor det er alvorlige vintre, er det utviklet en helt ny stamme av Forsythia. Det er det vakre «Lynwood Gold». Den tåler temperaturer under null, uten frykt for knoppene eller trefrysing.

Forsythia har alt en huseier ønsker i et tre – store, vakre, dype gule, klokkeformede blomster; solide greiner som står opp under tunge snøer, og tett løvverk som gir skjønnhet til plenen hele sommeren. Det trenger ikke å være begrenset bare mot nord, men vil gjøre det bra i alle deler av landet.

«Spring Glory» er en ganske ny variant. Den skiller seg fra den vanlige `Golden Bell «ved at den produserer større blomster med en mer delikat gul fargestoffer. Det kan blomstre litt tidligere, og blomstrer i så stor overflod at det ser nesten kompakt ut når det er i blomst.

Det gjør det bra i alle seksjoner unntatt det ekstreme nord og vil trives i all slags jord. «Spring Glory» er en slik skjønnhet at jeg, etter hvert, vil erstatte «Golden Bell».

Generelt er alle stammer av forsythia allsidige busker. De bryr seg ikke hva du gjør mot dem. De kan bli trent til å vokse flatt mot en vegg; de vil gjøre det godt trimmet til en hekk, eller de kan lett trimmes til en formell ball- eller vifteform.

De fleste varianter vokser fra fire til seks meter høye, men kan holdes lavere. Noen barnehager bærer en dverg (to fot), og også en gråtende type. Uansett størrelse vil deres blomstrende evne ikke bli hemmet.

Blomster kan forventes rundt midten av april, avhengig av sted. De er pustende når de blir satt av av tidligblomstrende tulipaner av dyp rød eller lilla.

Planting

Selv om forsythia ikke er masete med hensyn til klima og jord, krever det litt oppmerksomhet ved plantetiden. Som alle planter, avhenger fremtiden av hvilken type start den får.

Bestill planter tidlig for å være sikre på god bestand. Hvis været blir dårligere når buskene dine kommer, kan du hæle dem et sted i hagen din. Gå ut så snart været tillater det.

Grav et hull som er stort og dypt nok til å huse røttene uten å trenge seg sammen eller bøye seg. Legg den rike matjorda på en haug som skal brukes direkte over røttene. Undergrunnen kan legges i en annen haug og brukes senere til å fylle ut hullet.

Hvis jord mangler organisk materiale, fyll på det med tre håndfull alderen eller dehydrert gjødsel. Benmel og en gjødsel av tre kan også brukes. En håndfull av hver er nok. Bland gjødsel godt med jorden i bunnen av hullet, og dekk til med flere centimeter smuss.

Trim av ødelagte eller døde røtter og de som er for lange. Plant busken så dypt som den var på barnehagen. Fyll hullet halvparten med matjord, og jogget på planten slik at jorden fungerer rundt røttene. Tramp jorden godt, og hell deretter i en bøtte med vann. La det sette seg, og fyll deretter det gjenværende hullet.

Beskjæring

Etter plantingen hvis busken ikke har blitt beskåret på barnehagen, kutt den tilbake. Trim alle grenene til 18 ″ tommer av kronen. Kryss eller gni kvister bør fjernes.

Når busken blir eldre, kan du trimme den tilbake en gang i året etter at blomsten har falt. Hvis voksne forsythia-busker ikke blir kuttet, vil de til slutt slutte å blomstre. Blomstrer vises bare på nytt tre. Når lange greiner beskjæres om våren, brister sideknopper og sender ut nye grener som vil blomstre året etter.

En årlig påføring av en gjødsel eller hagegjødsel vil holde busken vokst på sitt beste. Påfør den tidlig på våren etter tining av bakken.

Av Betty Brinhart | Redigeringer av PlantCareToday Staff