Skip to content

Mange måneder med Lily Bloom

2 de februar de 2021

Få blomster har fått større popularitet de siste årene enn de mange slags hybridliljer.

Disse glamorøse pærene, som asiatiske liljer fra verdens ytterste hjørner, i former og farger for å blende øyet. De når vanligvis sin blomstringstopp i juli, selv om det er varianter som starter sesongen i juni og fortsetter til september.

CynthiaMarie | DepositBilderMange hjemmegartnere tror fortsatt at liljer er vanskelige å dyrke, et konsept som har sitt utspring i det faktum at mange liljer tidligere var utsatt for mosaikker og andre sykdommer som var vanskelig eller umulig å kontrollere.

Dette er ikke lenger et problem, fordi de nye hybridene er resistente mot disse sykdommene. I tillegg er de hardere, mer varierte i farge og form, og mer behagelige på grunn av duft.

Plasser liljer i hagen

Når du plasserer liljer i hagen, er det viktig å gi dem fremtredende innstillinger, som blir deres edle karakter og kongelige status.

Vanligvis plantes de enkeltvis for aksent i blomsterkanter, men de er mer effektive når de er gruppert i klumper, enten i blomster- eller buskplantninger, så vel som i andre fokuspunkter under den lyse skyggen av høyforgrenede trær der de gjør det bra. Så plassert vil de gi oppmerksomhet og gi glede fra mange utsiktspunkter.

De fleste liljer trenger sol i flere timer om dagen, så unngå å dyrke dem i skyggen, spesielt hvis det er tungt.

Uansett hvor du er plassert, må du imidlertid ordne lavblomstrende planter rundt røttene, for som hybridklematis-vinstokkene liker de skygge ved røttene, selv om de kjekke hodene må tårne ​​høyt for å nå både sol og luft.

Dette er måten de vokser i naturen, mellom gressene på markene og de lave buskene i skogen.

I voksende liljer er det viktigste behovet godt drenert jord, ellers vil pærer lett rote. Selv tyrkerhetten eller sumpeliljen setter pris på god drenering, selv om et av dets vanlige navn avslører naturen til sitt opprinnelige habitat. Litt sur jord er best for det meste, med ett unntak, madonnaliljen, som liker kalk, for den kommer fra kalksteinområdene i Middelhavet.

God jord for liljer innebærer også rikelig med organisk materiale, enten torvmos, kompost eller kommersiell humus. I alle fall unngå husdyrgjødsel, fordi de forårsaker råtnende, med mindre de er veldig godt nedbrutt.

La aldri møkk komme i kontakt med pærene. Som vinterdekk er den gamle gjødselen imidlertid ideell, men fjern den tidlig på våren. Hvor jord er tung, kan det tilsettes sand for å gjøre det lettere og forbedre drenering.

Beste plantetid for liljer

Den beste plantetiden er høsten, selv om liljer også kan plantes tidlig på våren. Høsten er imidlertid bedre fordi pærer har tid til å danne sterke røtter og bli godt etablert før veksten begynner om våren.

Hvis du av en eller annen grunn ikke kan kjøpe eller plante pærer om høsten, oppbevare dem på et kjølig, tørt sted om vinteren og sette ut tidlig på våren så snart jorden er brukbar.

Madonna Lily Secondary Kw: Lilium CandidumEn lilje som er unntaket er Madonna-liljen (Lilium candidum). I stedet krever det å plante i august eller september, fordi det sender opp kort etter plantingen en rosett av blader som forblir grønne hele vinteren og begynner å vokse om våren.

Madonna er også i en klasse for seg selv fordi den krever grunne planter. Den skal dekkes med bare en tomme eller to fin jord, ellers vil den ikke blomstre.

En ny sykdomsresistent og mer kraftig variasjon av denne utsøkte favoritten, med større blomster, er tilgjengelig.

Lily Planting Depth

Plantedybden varierer med forskjellige typer. Plasser for det meste pærer slik at de har fire til seks tommer jord over toppen. Auratum lilje krever åtte centimeter jord over pærene og den kongelige krever syv. Når du planter, vil et lag selvfølgelig sand plassert under hver pære forenkle drenering.

Husk også at liljer kan settes ut sent på sesongen, i månedene november og desember, forutsatt at jorden kan bearbeides.

Det er også bedre å plante under en tining som følger en tidlig frysing, i stedet for å holde pærer for neste vår.

I løpet av vekstperioden krever ikke liljer mye pleie. Imidlertid kan det være skadelig å la dem tørke ut, så bruk en flis av torvmos eller furunåler for å forhindre dette.

Når de vokser høyere, må du stikke for å holde blomstrende hoder høye og rette, men vær forsiktig så du ikke skader pærer når du setter stavene i bakken.

Hvis sykdommer i bladflekker dukker opp, begynn å sprøyte tidlig med gammeldags captan eller et annet egnet soppdrepende middel. Delingstid er på sensommeren eller høsten etter at løvet har modnet.

Bra avskårne blomster

Lilies er utmerkede avskårne blomster, men løvet skal ikke fjernes. Det er nødvendig å produsere maten som skal lagres i pærene til neste sesongs blomster.

Blomstene kan imidlertid kuttes fritt uten å skade pærene.

For å få dem til å vare lenger, kutt når de nedre knoppene i klyngen har åpnet seg og fjern støvknappene fra hver blomst når den åpnes for å forhindre pollinering, noe som forkorter levetiden til blomstene.

Liljer er generelt sett delt inn i tre grupper.

Det er den tilbakekurvede gruppen, representert av blomster som ligner på Turkens hette eller hansonliljen. I disse krøller kronene eller ruller bakover.

Umbellatum-gruppen består av liljer med trompeter som ser oppover, som den kjente Tigerliljeplanten.

Liljene fra den tredje gruppen har også trompetblomster, men disse vender utover, på samme måte som påskeliljen til blomsterbutikker eller den kongelige liljen i hagene.

Hva er noen av liljer som du kan vokse for å gi en lang blomstringssesong?

Først er det de prøvde og sanne, så vel som de gamle favorittene, som har sentimental verdi. Den tidligere nevnte madonnaen, grasiøs og delikat, anbefales for tidlig blomstring og for å kombinere med staselige delphiniums, gule termopsis, lilla Jackman clematis og rosa eller hvite ramblerroser.

Lilla blomster av Clematis JackmaniiOgså blomstrer tidlig, kort tid etter madonnaen, er hansonliljen, en ombøyd type, med gul-oransje blomster i liten størrelse, kjent for sin nåde. Denne liljen gjør det bra i flekkete skygge og er ideell for å naturalisere.

Midtsommer bringer en rekke av disse skjønnhetene, som hver kjemper med hverandre, for dette er høyden på liljesesongen. Den hardføre kongelige er en hvit trompet, med en sitronskygget hals, som vokser fra fire til seks meter høy. Den tåler lys skygge, og kan brukes blant busker eller med dristige stauder.

I midten av sommeren gruppen er de nye hybrider som kommer ut på markedet hvert år. Blomstrer også på dette tidspunktet den amerikanske kalkhetten eller sumpliljen, gul til oransjerød og flekket med brun. Den tåler et mer fuktig sted enn de fleste liljer, og er utmerket for å naturalisere med andre ville blomster. For å holde det selskap er den raffinerte, innfødte eller Canada lilje.

Sensommeren bringer en av de mest glamorøse liljer, auratum eller gullbåndslilje, mye beundret for sine duftende, hvite blomster farget med gull og flekket med rødbrun.

Det er en ekte eksotisk som kombinerer attraktivt med delphinium og monkshood og blomster på samme tid. Imidlertid er den utsatt for den dødelige mosaikk sykdommen, men hvis du vil prøve den, kan du også vurdere noen av de nye fantastiske hybrider, med blomster på syv til åtte inches på tvers, herlig duftende.

Blomstring på sensommeren eller tidlig på høsten er den prangende liljen, av Japan eller speciosumlilje, med hvite tilbakekurvede blomster sprutet med rose og crimson. Det er også en utsøkt ren hvit form. Formosanumliljen er en av de mest fremragende hvite, som ligner påskeliljen.

av Geoffrey Price