Skip to content

Hvordan lage god jord for en hage

2 de februar de 2021

Se for deg en enorm fabrikk bemannet av utallige arbeidere, hver og en tildelt sin oppgave å konvertere råvarer til mer ferdige varer.

Hver arbeider sliter uendelig, aldri av jobben, uten engang fri for måltider, presset jevnt og trutt av flere nådeløse sjefer, som lever og dør på jobben og blir umiddelbart erstattet av andre.

The Factory Called Soil

Slik er den enorme fellesfabrikken som vi kaller jord. Råvarene er usplittede partikler av bergart og organisk materiale.

Arbeiderne er forskjellige former for:

 • Bakterie
 • Sopp
 • Former
 • … og deres allierte

Sjefene er lufting, fuktighet og varme.

Uten disse myldrende mengdene ville jorden virkelig forbli så inert som den ser ut for øynene. Uten fullstendig dominans av sjefene og deres fortsatte tilstedeværelse, ville arbeidet opphøre.

Første demoralisering ville inntreffe, etterfulgt av arbeidernes faktiske død. Og selvfølgelig må råvarene være til stede, selv om de usplittede bergartene ikke er nok.

Organisk materiale er nødvendig og ofte mangler det mineraler i den opprinnelige bergarten. Alt dette er mat for den enorme hæren av arbeidere som sliter for deg.

For å holde denne fabrikken aktiv og produktiv, for å opprettholde driften med maksimal effektivitet, er det åpenbart nødvendig med forsiktighet.

Ikke bare trenger organismene, men også plantene som vokser i jorden, tilstrekkelig luft for å trives. Dette betyr riktig jordbearbeiding, dyrking og drenering.

Uten denne nødvendige luften går mange organismer til grunne, plantens røtter utvikler seg ikke, de forskjellige kjemiske forandringene som skulle oppstå kan ikke finne sted.

Vann er viktig

Vann er et annet viktig, og det er også viktig å bruke det og drenere det.

Da mangler mange jord også visse elementer som trengs for vekst, og disse må leveres av samme type grunner som at vi må få balanserte rasjoner for å holde systemene våre i orden.

Temperatur er fortsatt en viktig faktor i vekst, og det må også tas høyde for det.

Jorden, som da er det naturlige mediet for vekst av planter, er produsert av forvitrede bergarter og nedbrytende animalsk og vegetabilsk materiale, ved virkningen av slike naturlige krefter som sol og regn og luft, og av de utallige organismer som arbeider jevnt og trutt. for oss.

Vi kan derfor ikke anta at en gang en god jord, alltid en god jord.

For det er en arv som må bevares. Det kan ikke overses. Det er som historien om bonden som forlot låvedøren sin ulåst en natt og mistet en verdifull hest ved det. Alle hans angrer og beslutningen om ikke å la det skje igjen, vil ikke føre til at hesten hakkes.

Slik er det med jord – forsømmelse kan forårsake problemer og uopprettelig skade.

Hvordan begynne med god hagejord

Med tanke på disse behovene, la oss ta de faktiske trinnene som vil gi den riktig start med å lage en “god” jord.

For det første hjelper innarbeidelsen av gjødsel:

 • Få de mange organismer til å utvikle seg raskt
 • Gi den nødvendige luftingen
 • Hold det raskt fordampende vannet om sommeren
 • Tilfør de nødvendige hormonene for plantevekst
 • Tilsett en viss mengde ernæring i jorden

Gjødsel kan være fra hvilken som helst kilde, naturlig eller menneskeskapt, av halm, søppel, blader eller annet planteavfall, sammen med en komplett gjødsel tilsatt for rask nedbrytning.

Omtrent tonn per 1000 kvadratmeter hageareal er en tilstrekkelig mengde.

For å gi oss den rette strukturen, for å produsere klimaanlegg i jorden, er det til tider nødvendig å blande noe fremmed materiale med jorden vår.

Så til leirejord kan det tilsettes sand- eller kullkar, mens for sandjord vil en blanding av leire eller torvmose eller gjødsel være veldig gunstig.

Hvis du klarte å titte under overflaten av en luftkondisjonert jord, og en som er tett med mellomrommene mellom partikler fylt med vann og giftige gasser, ville du undre deg over forskjellen i aktiviteten til røttene.

I den godt luftede jorda vil du merke små hvite røtter som sprer seg som et veinett, skyver hit, skyver dit og i prosessen absorberer de nødvendige næringsstoffene til planten.

På den annen side ville røttene i en ”fattig” jord være skumle, stumpete og ofte brune.

Veksten under slike forhold ville være treg, og ved den minste provokasjon ville toppene visne og dessuten i større grad være utsatt for sykdommer og skadedyr.

Da må vi være sikre på at overskuddsvann har en sjanse til å renne av. De fleste planter liker ikke «våte føtter».

Faktisk er det bare de med spesialtilpassede organer som kan overleve i stadig våte jordarter. Så hvis naturlig drenering ikke er tilgjengelig, er flislegging viktig.

Riktig drenering gir ikke bare plantene større sjanse for eksistens, men det gjør at jorda blir varmere på våren. Denne varmen får de forskjellige forbindelsene til å bli lettere tilgjengelig for planter gjennom røttene.

Alle disse foreløpige forberedelsene fører oss til det viktigste punktet:

De nødvendige næringsstoffene i jorden som, når de tas inn i planten, produseres og lagres inne som matvarer som igjen er viktige i dannelsen av celler, deres utvikling og vekst.

Vekst er ikke mer enn å legge ned nye celler. Har du noen gang stoppet for å vurdere hvilken fantastisk mekanisme planten er?

Bladene tar inn karbondioksid fra luften, får gjennom røttene vann og næringsstoffer fra jorden, og i nærvær av lys produserer de matvarer som distribueres i hele systemet.

Krav til næringsstoffer

Det er mange elementer i jorden som er nødvendige for vekst av planter når de er blitt omgjort til riktige former.

Først med små organismer i jorden, slik at de kan absorberes av røttene, og senere blandes i planten på en slik måte at de kan brukes i vekst.

Når du kjøper en komplett gjødsel, vil du finne en analyse på den som kan være en 4-12-4 eller 10-6-4 eller en annen kombinasjon.

Dette indikerer bare prosentandelen av nitrogen, fosfor og kalium i blandingen. Det er andre til stede i former for urenheter, men etter loven trenger de ikke å vises i analysen som er vist. Likevel er mange av disse ekstremt viktige.

La oss se på dem kort.

 • Nitrogen er forbundet med stamme- og bladvekst, og fargelegging av blomster.
 • Fosfor energiserer plantene, produserer større rotutvikling, styrker stilkene og gir tidligere blomstring.
 • Kalium er som en tonic ved at den fungerer som en balsam. Det spiller sin rolle i rotutvikling, stilkestyrke, dypere farger i blomster og generelt vitalitet.

Disse elementene blir alltid nevnt som de mest essensielle, men de er faktisk ikke mer enn andre å nevne, bortsett fra det faktum at mange av de såkalte «mindre» eller «spor» -elementene kreves i mindre mengder og ofte tilstede i jorda i tilstrekkelige mengder slik at tilsetning ikke er nødvendig.

Jern er et eksempel. Uten jern ville den grønne fargen (klorofyll) ikke være tilstrekkelig i matvareproduksjonen. For mer informasjon, les vår artikkel om chelatjern til planter her.

Lær mer Hvis du klikker på denne lenken og foretar et kjøp, tjener vi en provisjon uten ekstra kostnad for deg.

Eller uten kalsium (kalk), ville ikke røttene utvikle seg og stilkene ville være svake. På noen måte spiller de andre, som magnesium, mangan, svovel, sink og bor, en rolle som staver helse for planten.

Tilsetningen av disse elementene i noen jordarter ser ut til å virke magisk på planter. Det har for eksempel vært tilfelle ved bruk av sink med roser, eller jern med eik, eller bor med rødbeter.

Heldigvis inneholder mange av våre komplette gjødsel disse materialene, vanligvis tilsatt til blandingen eller ellers til stede som urenheter for å ta vare på jordforhold der de mangler naturlig eller blir utarmet gjennom mange års bruk.

Spesifikke anbefalinger for påføring av disse blandingsgjødselene kan ikke gis for alle lokaliteter og all jord.

For øyeblikket er jordprøvemetodene utviklet i en grad der det kan oppnås tilstrekkelig nøyaktighet til å være pålitelig.

Derfor vil en test av jorden indikere hva du skal bruke.

Lær mer Hvis du klikker på denne lenken og foretar et kjøp, tjener vi en provisjon uten ekstra kostnad for deg. 02.02.2021 13.48 GMT

The Organic Fad

Dette bringer oss til den nåværende stilen til «organisk» hagearbeid, som talsmenn for prøver å formidle inntrykk av at bruken av den såkalte «kjemiske» gjødsel er skadelig for jorden og dermed for planter.

Det hevdes av disse ivrige forkjemperne for «organiske stoffer» at ved å bare bruke gjødsel og slik gjødsel som tank, blodmel og bomullsfrømel – det vil si avfall fra dyr eller grønnsaker.

 • De gunstige organismer i jorden trives bedre
 • Mer smak og enda mer matverdi kan forventes i frukt og grønnsaker
 • Insekter og sykdommer reduseres vesentlig etc.

Selv om det er litt sannhet i disse påstandene, er de likevel grovt overdrevne, og gartneren blir ledet til å tro at i det øyeblikket han legger en fullstendig uorganisk gjødsel på jorden sin, kan han like gjerne si plantene farvel.

Av allerede anførte grunner går naturvitenskapen selvfølgelig delvis med disse «organiske» faddistene, ved at den alltid har gått inn for bruk av organisk materiale i jord, men med tilsetning av uorganisk gjødsel for å supplere eventuelle mangelfulle materialer.

På samme måte viser våre funn at all ballyhoo om nytten av ormer i jorden, og spesielt de såkalte «hybrid» meitemarkene (disse faktisk ikke kan produseres), har lite grunnlag faktisk.

Meitemark kan ikke trives i en jord uten organisk materiale, så når du legger til organisk materiale, legger du til alt som trengs. Tilsetning av meitemark er ganske overflødig og gjør ikke planteveksten bedre.

Beskjæringsbehov

LOVEN er en permanent avling og bør behandles som sådan for å forberede jorden for det.

Innlemmelsen av gjødsel eller dekkavling, sammen med tilsetning av komplett gjødsel (4-12-4), er forsikring for en lykkebringende start.

Når det er etablert, kan komplette gjødsel brukes som inneholder mer nitrogen, og fortrinnsvis de som er laget i det minste delvis av organiske materialer for å vare lenger i jorden og være tryggere i påføring.

Slike blandinger som 4-12-4 kan brukes med en hastighet fra 2 til 100 kvadratfot, mens de høyere nitrogenblandinger bør påføres med halvparten av denne hastigheten.

Vanligvis er omtrent tre doser i løpet av sesongen tilstrekkelig, og når den brukes, skal jorden være fuktig og etter påføring skal gjødselen vannes inn.

Roser gjør det bedre i tyngre jord. De krever høyt nitrogen og høyt kalium, slik at det i tillegg til fullstendig gjødsel kan være behov for nitrogen og kalium i løpet av sesongen.

Ammoniumsulfat eller nitrat av brus (1 unse til 2 liter vann eller 1 pund til 100 kvadratfot) kan brukes til nitrogen, og løvtre aske, tobakkstengler eller muri av potash for kalium.

HELE GRØNNER kan behandles ved starten på en måte som ligner plener, men senere er de syredannende gjødselene (bomullsfrømel eller tanking) fordelaktige, spesielt på rododendroner og azaleaer.

STORE TRÆ krever også komplett gjødsel. De får sjelden mat.

Ved hjelp av en hullstang og avstandshull på omtrent 18 18 tommer fra hverandre og 12 ″ til 18 ″ tommer dyp, kan en komplett gjødsel brukes om våren eller høsten og midtsommer med en hastighet på omtrent 5 pund til hver tomme av trediameteren.

Hullene kan stanses mellom stammen og utenfor grenens ytre kant.

For ÅRS- OG PERENNIALER en grundig forberedelse av jorden er nødvendig.

Spading av gjødsel i jorda om høsten, sammen med tilsetning av 20 prosent superfosfat, er ønskelig. Dette materialet kan brukes med en hastighet på 5 pund for hver 100 kvadratmeter hageområde og bearbeides i jorden.

Benmel i samme hastighet kan erstattes. Tilsetninger av komplett gjødsel er best igjen til våren, så snart veksten starter i lettheten av stauder og etter at ettårige planter har blitt etablert og vokser.

En annen påføring av en komplett gjødsel anbefales vanligvis på midten av sommeren.

Vanligvis svarer en 4-12-4 eller 5-10-5 gjødsel formålet med 3 til 4 pounds per 100 kvadratmeter. Ulike varemerkebeskyttede flytende gjødsel kan erstatte de tørre materialene.

av Alex Laurie | Redigeringer av Plant Care Today Staff