Skip to content

Hvordan identifisere siv og påskeliljer

21 de juni de 2021

Ikke sikker på hvordan du skal identifisere siv og påskeliljer? Noen ganger er det vanskelig å utføre denne oppgaven, siden begge plantene har en stilk og lange blader av praktisk talt samme grønn nyanse. I tillegg er de en av de første blomstene som dukker opp, så det er noe mer komplisert hvis det er mulig å vite hvilken som er den ene og hvilken som er den andre.

For å lette identifikasjonen din, la oss se hvordan de er forskjellige.

Skynde

Narcissus jonquilla

Generelt er planter som vokser i fuktige områder, like på begge sider av elver, kjent som siv og bulbous, som betyr at bladene og blomstene spirer fra en stilk som er under jorden.

Sivet som interesserer oss er imidlertid en slags narciss. Spesielt er det Narcissus jonquilla. Den er endemisk mot Spania, og når en høyde på ca 50 cm. To eller flere blomster vises på hver stamme, som er gule eller kremfargede, veldig stinkende. Bladene er mørkegrønne, nesten svarte, avrundede og blir ofte skadet om vinteren.

Påskelilje

Narcissus

Påskeliljer som vi finner til salgs i barnehager og hagebutikker tilhører den botaniske slekten Narcissus, men de er vanligvis sorter eller hybrider som ikke finnes i naturen. Imidlertid er det noen arter som kan sees i nærheten av fuktige områder, for eksempel Narcissus elegans eller Narcissus bulbocodium.

I motsetning til jonquillos har disse plantene lange, tynne stilker som er mørkegrønne i fargen. De når en omtrentlig høyde på ca 60 cm. Blomstene kan være hvite, gule eller til og med har to farger som du kan se på bildet over. De har ikke så intens aroma, men det kan lett føles, spesielt om ettermiddagen.

Som vi ser er begge plantene veldig like, men vi håper at vi har kunnet hjelpe deg med å identifisere dem.

Hvis du fortsatt er i tvil, kommenter dem, så hjelper vi deg. 🙂