Skip to content

Hvordan kan trær reprodusere seg?

12 de juni de 2021

I naturen reproduserer trær mesteparten av tiden etter frø, noen med stiklinger (for eksempel grener brutt av kuling, som har falt til bakken).

Imidlertid har mennesker over mange år ikke bare perfeksjonert metoden for å plante trær, men også gjennom årsak og feil, vi har innsett at de også kan reprodusere på andre måter.

Såmetode

Det er seks forskjellige måter å så frø på.

  • Direkte såing. Den består i å samle frøene, og så dem direkte i en såbed.
  • Forrige bløtlegging. Vi vil introdusere frøene i et glass vann i en dag før vi sår dem.
  • Kald lagdeling. Det handler om at frøene er kalde i to eller tre måneder i kjøleskapet, omtrent seks grader, og så så dem i en såbed. Den brukes i tilfeller der den aktuelle arten har sin opprinnelse på steder der vinteren er kald.
  • Varm stratifisering. I likhet med kald stratifisering, med den forskjellen at frøene må passere varme for å spire.
  • Termisk støt. Den består i å introdusere frøene i kokende vann i et sekund, og umiddelbart etterpå overføre dem til et glass vann ved romtemperatur, og la dem være inne i tjuefire timer. Deretter fortsetter vi å så frøene i en såbed. Tanken er at med termisk sjokk produseres mikroskjæringer i skallet, slik at embryoet kan hydrere og spire. Den kan bare brukes på frø som generelt er små, runde eller ovale og harde. Som for eksempel de av Acacia sp.
  • Skarifisering. Med sandpapir fortsetter du med å pusse frøskallet. Dermed klarer vi å lage mikroskjæringer og legge til rette for hydrering.

Skjæremetode

Det er en av de raskeste metodene for å skaffe nye trær. Den består av å kutte en gren, legge til et tynt lag med rothormoner og plassere den i en gryte på et skyggefullt sted. Avhengig av art kan det ta to til åtte måneder å rote.

Grafter

Den består av å kutte en gren av et tre (selve transplantatet), å knytte den til en gren eller til en annen stamme (til hva som ville være graftfoten), på en slik måte at de vokser som om de var en enkelt organisme. Det brukes mye i frukttrær, for å skaffe forskjellige frukter fra samme plante, eller for å forbedre kvaliteten, i stedet for å måtte kjøpe forskjellige trær.

Bilde – Pixabay

Mer informasjon – Fødsel av et tre, del I