Skip to content

Hvordan lage frøbed?

3 de juni de 2021

Frøbedene er ideelle for å få kontrollert frøene på samme sted, og dermed kunne vite hvor mange og på hvilke datoer de spiser. I tillegg lar de deg utføre behandlinger, om nødvendig, mot mikroorganismer som lett kan skade dem, for eksempel sopp; og til og med beskytte dem mot planteetende dyr som spiser på nylig spirede frø og frøplanter, for eksempel snegler eller snegler.

Men, Hvordan lage frøbed akkurat? Kan du bruke noe som sådan? Vi løser disse og andre tvil nedenfor.

Hvordan skal såbedene være?

Såsengene kan være hjemmelagde

Ren

Når man sår frø i en såbed det er viktig å huske på at hygiene er viktig. Sopp, en av de viktigste mikroorganismene som forårsaker mest skade på frø (og planter), multipliseres med sporer som er små; faktisk, for å kunne se dem i det minste trenger du et forstørrelsesglass. Disse sporene er så lette at de kan havne hvor som helst: på veggene i potten, på et nytt underlag (det vil si en som ikke har blitt brukt før), og til og med i vanningsvann.

Ikke vær redd: de er overalt, men hvis tiltak iverksettes – veldig enkelt, forresten – er smittefaren minimal. Når planter blir sådd som er sterke i seg selv, som hagebruk eller sesongplanter, blir det vanligvis ikke tatt noen tiltak, selv om de anbefales slik at jo flere frø, jo bedre.

Fra dette såbedene må være så rene som mulig, noe som oppnås hvis de blir rengjort – i tilfelle de er laget av plast – med vann og noen få dråper oppvaskmiddel, eller de brukes nye, nettopp kjøpt.

Laget av vanntett materiale

Det anbefales at du bruker ting som er laget av vanntette materialer, som plast eller leire, som frøbed. Årsaken er at hvis papp brukes for eksempel, hvis den ikke er laminert, vil den med første vanning ødeleggeFor ikke å nevne at det ville øke luftfuktigheten i såbedet, noe som ville muntre opp soppsporene som ikke tok lang tid å gjøre tingene sine.

Men vær forsiktig det er også nødvendig at de har et hull i basen, av samme grunn. Overflødig fuktighet dreper frøene.

Hjemmelaget (når mulig)

Egentlig trenger du ikke kjøpe ferdige frøplanter. Sikkert hjemme har du mange ting som vil tjene deg som sådan, for eksempel:

 • Melkebeholdere
 • Yoghurtglass
 • Plastkopper (ofte betraktet som engangsbruk)
 • Plast flasker
 • Papp- og plastbokser (for eksempel handleposer) som du kan laminere dem med

Bare husk det du må rengjøre godt det du velger før du bruker det, og at du må stikke et hull eller to i basen med tuppen av en saks.

Hvordan lage et frøbed?

Først og fremst må du forberede det som kan være nyttig for deg:

 • Hotbed: selvfølgelig. Det er der du skal så frøene. De hjemmelagde, blomsterpottene, frøplantebrettene, torvtablettene osv. Vil være nyttige.
 • Frø: prøv å være fersk, det vil si fersk høstet.
 • Underlag: Det vil avhenge av hva du skal så, men generelt er vermikulitt (til salgs) et godt medium for alle. Hvis du skal plante hager eller innfødte planter, vil det universelle underlaget eller mulken fungere for deg. Her har du mer informasjon om det, slik at du kan velge den som passer best i henhold til plantetypen.
 • Vann: å vanne underlaget godt. Hvis det er regn, bedre.
 • Vannkanne eller lignendeHvis du ikke har en vannkanne som sådan, vil en liter eller en liter og en halv flaske tjene deg hvis du først lager noen hull i basen.
 • Soppdrepende middel: om våren og høsten kan du bruke kobberpulver, men om sommeren er det å foretrekke å bruke et spray soppdrepende middel for å unngå å brenne frøene.

Steg for steg

Plantebrett er nyttige for såing

Fyll såbedet med underlag

Det første du må gjøre er å fylle såbedet med underlaget du har valgt. Sørg for å fylle den nesten helt. Så når du er ferdig, komprimerer du den, enten med hendene med en liten håndspade. På denne måten vil du vite om det er nødvendig å legge til flere.

Vann

du må vanne til underlaget er fuktet. Hell vann til det kommer ut av dreneringshullene. Dermed vil du sikre at frøene kan begynne å hydrere fra det første øyeblikket de blir sådd.

Såing

Når såbedet har vannet substratet, er det på tide å så frøene. Disse må skilles fra hverandreSiden hvis de hoper seg sammen eller er veldig tett sammen, hvis mange spiser, vil de fleste av dem ikke overleve. Faktisk, hvis du bruker en frøplante, er det å foretrekke å sette to i hver stikkontakt, og ikke mer; Hvis du bruker potter eller lignende, bør du sette ca 2 eller 3 i de som har en diameter på 10,5 centimeter, og mindre hvis de er mindre.

I tillegg, de må begrave litt. Hvis de for eksempel er en centimeter lange, vil de bli begravet mellom 1,5 og 2 centimeter. Hvis de var mer utsatt, er det sannsynlig at de ikke ville spire, siden den direkte effekten av solstrålene på dem ville forhindre at det skjedde; og hvis de var lenger inne, ville de være så mørke at de ikke ville motta den lette stimulansen som er nødvendig for å spire.

Behandle med soppdrepende middel

Det er nødvendig å utføre behandlingen med soppdrepende middel, slik at soppene ikke har muligheten til å forlate deg uten frø. Hvis du bruker kobberpulver, kan du bare drysse det på overflaten av underlaget som om du tilførte salt til maten.; og hvis du bruker en spray, spray / spray også på overflaten til den er godt fuktet.

Sett såbedet på plass

Det eneste som er igjen er å plassere såbedet på riktig sted. Når du er i tvil, er det beste stedet å være halvskyggen, men du bør vite at det er noen som vil ha sol fra første dag, som mange palmer (Phoenix, Washingtonia, Parajubaea, etc.), trær (Delonix, Acacia, Leucaena, Albizia, etc.), hagebrukplanter (salat, persille, paprika, …), blant andre.

Har en veldig god beplantning.