Skip to content

Når skal du lage frøbed?

8 de juni de 2021

Når skal du lage frøbed? Frøene trenger spesifikke forhold for å kunne spire, og dette er noe som, spesielt når du begynner å dyrke planter, får deg tusen og en tvil, for selvfølgelig kommer ikke alle plantene fra samme sted, og derfor ikke alle kan tilpasses området der vi bor.

Imidlertid vil jeg at du skal vite noe: du kan «spille» litt. Utføre eksperimenter. Faktisk er dette det vakreste og mest fascinerende med hagearbeid: to og to er aldri fire 😉. Du har kanskje lest tyve kort av en bestemt art, og i de tjue sier de at den for eksempel ikke støtter middelhavsvarmen, men så sår du det frøet, og mot alle odds kan det bære det uten problemer. Hvorfor?

Ung plantin i såbed

Det kan være fordi du har et område med et ideelt mikroklima for den aktuelle arten, eller at du har plantet det i et underlag som gjør at røttene kan luftes ordentlig og kan ta seg av å absorbere vannet og bære det bort uten vanskeligheter gjennom stammen, til resten av planten.

Mer enn en gang har jeg blitt fortalt at »du kan ikke dyrke japanske lønn der du bor; dere alle dør »; til og med en lærer jeg hadde fortalt meg at det i mitt område var umulig å ha en Aesculus hipposcatanum, og la oss ikke engang snakke om en Fagus sylvatica. Det er logisk: De er trær med tempererte klimaer, og de er ikke forberedt på å motstå temperaturer på mer enn 30 grader Celsius flere dager på rad, og hvor jeg bor hver sommer når vi overstiger 35 ºC … Hva ville jeg tenkt? Det er vilt!

Ja, men hva liker du å oppleve? Ingen kan ta det fra deg, for i tillegg du kan alltid få en overraskelse, eller mer enn en. Trikset er å vite hvordan man velger den beste tiden å skaffe seg, i dette tilfellet, frøene.

Forsøk alltid å respektere artenes naturlige syklus; det vil si at hvis det er en plante som frukten er moden om høsten, er det ideelle å så frøene i den sesongen slik at de kan spire om våren; Hvis fruktene i stedet modnes om våren, blir de sådd om sommeren. Men selvfølgelig, Hva gjør vi hvis klimaet vi har, ikke akkurat er det mest passende, eller hvis vi har glemt å så dem i sin tid?

Tupperware med vulkansk leire

Vi vil, når det skjer kan du gjøre to ting:

 • Oppbevar frøene på et kjølig, tørt sted til neste år.
 • Eller gjør ditt beste for å etterligne miljøforholdene de trenger for å spire; det vil si at vi må gjøre følgende:
  • Stratifiser de frøene som må være kalde før de spirer, for eksempel de av lønn, eik (Quercus), bøk (Fagus sylvatica), hestekastanjer (Aesculus hippocastanum), redwoods, marsh cypress (Taxodium distichum), ginkgo osv.
  • Så frøene som trenger varme temperaturer på begynnelsen av høsten (hvis det ikke er frost) eller allerede om våren, for eksempel de av sukkulenter (kaktus, sukkulenter og caudiciforms), flerårige og flerårige blomster (pelargoner, dimorfe, gazanias, blant andre ).

Chili frø

De eneste plantene vi ikke vil kunne eksperimentere med – med mindre vi har et oppvarmet drivhus – er hagebrukplanter, pæreplanter og planter med kort syklus. (årlig eller halvårlig). Disse, ja eller ja, må sås på det tidspunktet det berører, ellers er det mest sannsynlig at de ikke vil modnes nok til å kunne blomstre eller, mye mindre, bære frukt som vi ikke kunne ha hverken høst eller dyrebare blomster.

Deretter, Når skal du lage frøbed? Svaret er … det kommer an på 🙂. Det avhenger av hvilken type plante du vil plante. Det er sant at den perfekte tiden å så er på våren, men ikke alle trenger å spire i denne sesongen. For å ha mer eller mindre en ide om når du skal plante dem, er det en liste:

 • Trær og busker: generelt vil de bli sådd om våren, men det må tas i betraktning at hvis de kommer fra områder der det oppstår frost om vinteren, må de være kalde før de spiser.
 • Bulbous: avhenger av når de blomstrer.
  • Om sommeren: de som blomstrer om sommeren må sås om høsten, som Indias siv (Canna indica), Amaryllis, georginer (Dahlia sp), etc.
  • Vinter: de som blomstrer på senvinteren eller tidlig på våren, bør sås om våren eller senest om sommeren, for eksempel tulipaner (Tulipa sp), hyasinter (Hyacinthus sp), påskeliljer (Narcissus sp) osv.
 • Hagebruk: det kommer an på hvilken art det er. Det meste blir sådd om våren, men blant annet chard, blomkål, rødbeter, spinat eller kål bør sås om høsten.
 • Palmer: om våren eller sommeren.
 • Sesongplanter: avhenger. Hvis de blomstrer om våren, som begonier, nelliker eller petunier, bør de sås om høsten; ellers, som zinnias, krysantemum eller echinaceae (Echinacea sp), blir de sådd om våren.
 • Sukkulenter (kaktus, sukkulenter og caudiciforms): om våren eller sommeren.

Kobbersulfat

Sist, det er viktig å unngå spredning av sopp. Disse mikroorganismene kan raskt drepe plantene, til og med frøene. Vanning må kontrolleres, og fremfor alt må såbedene behandles med svovel eller kobber (om våren og høsten) og med spray soppdrepende midler om sommeren. På denne måten kan de små plantene vokse seg sunne og sterke 🙂.