Skip to content

Hvordan og når plantes erter?

4 de juni de 2021

Erter er en av de mest konsumerte grønnsakene, og en av de enkleste å dyrke. Frøene trenger bare fuktighet for å spire, noe de vil gjøre i løpet av få dager. I tillegg har de en veldig rask vekstrate, så mye at fruktene deres vil være klare til å samles to eller tre måneder etter planting.

Så hvis du har lyst til å dyrke en nybegynnervennlig plante, start med dem. Fortsett å lese for å vite hvordan og når erter plantes.

Når plantes erter

Erter er belgfrukter

Den beste tiden å plante erter er om høsten, selv om det er en så raskt voksende urt den kan sås uten problemer også om våren. For å gjøre dette må vi forberede hagebunnen, fjerne steinene og ville urter som kan vokse.

Deretter fortsetter vi å så frøene i rader, etterlater ca 50 cm fra hverandre og dekker dem med et 3-4 cm jordlag. I tilfelle at vi har plantet varianter av enrame, vi må sette en støtte slik at de kan klatre, for eksempel stenger, staker eller jernstenger.

Når de er sådd, Vi vil vanne dem godt ved å starte drypp vanningsanleggeteller. Når vi holder jorden alltid fuktig (men ikke oversvømmet), får vi frøene til å spire i maksimalt en uke, noe som vil være øyeblikket når vi kan begynne å gjødsle dem ved å kaste et 2-3 cm tykt lag med organisk gjødsel rundt dem. , for eksempel ormstøp eller hestegjødsel for eksempel.

A) Ja, de vil være i stand til å vokse sunt og sterkt til høstens øyeblikk, som vil være ca 12-14 uker etter planting. Som vi kan se, er det veldig lite tid vi må vente på å kunne smake på dem.

Det er klart at hvis du skal plante ertene før høstsesongen, må du ta hensyn til skadedyrstypen, å være larvene, en av de farligste.

Det er også viktig å ta hensyn til området der det skal plantes, siden i de indre områdene, når ertene blir sådd senere, mye bedre.

Og hvis du lurer på hvorfor dette er, det er mest på grunn av frost, siden disse kan være veldig intense, og dermed ødelegge kultiveringen vår, noe som ingen synes er morsomt.

Det er best å ta hensyn til vårens siste frost, slik at den beste såningsdatoen kan beregnes, siden erter ikke er frostbestandige når de er i blomst eller med hele belger. I midten av februar er det mulig å så i kalde områder for å lykkes.

Typer planting av erter

Såing av erter på tørt land

Tørre erter det er plantetypen som er veldig lønnsomt, takket være at det ikke krever mye gjødsel eller nitrogenbidrag, selv om det må ta godt vare på skadedyr, noe som vil kreve bruk av soppdrepende midler.

Svært lite informasjon er kjent i dag om erter med regn, selv om det som er kjent er det har mer hektar av disse ertene det er kanskje ikke det beste, da det er en risiko for at ugress vokser hvis jorden ikke er godt gjennomvåt med frø.

Det er flere muligheter for å dyrke erter på tørt land, selv om de fleste er mellom desember og februar. Ertesyklusen som sådan er kort, så hvis en såing gjøres tidlig, kan den bli påvirket av sen frost og dermed forårsake tap av produksjon. Ertene oppnådd fra det tørre landet har en tendens til å gi mye mer fordi de ikke har blitt utsatt for store mengder vann i vanningen.

Såing av erter suger

Erteplanten vokser raskt

Hvis du vil plante erter, er det best å suge frøene over natten og før du går for å så dem, siden du med denne prosedyren kan sikre at de får god spiring.

Lag deretter noen spor i bakken, der de har hull i hver av disse og hvis dybde ikke er større enn 3 cm. Disse hullene må lages hver 20 cm i lengden.

I hvert av hullene som er laget, du må så minst tre eller fire frø og dekke det med litt mulch, trykke jorden slik at den er kompakt med disse og fortsett å vanne den slik at de ikke kan bli utsatt.

For risikoen vil det bare være nødvendig at du tar litt vann og drysser over stedet der du sådde frøene, som godt kan være et frøbed. Avhengig av variasjonen av frøene som brukes i plantingen og hvor fersk disse er, Du vil kunne se de første skuddene mellom 2 og 10 dager.

Når frøene allerede har gitt frøplanter med en høyde på minst 8 cmDu må transplantere dem og prøve å ikke mishandle røttene. Hvis disse blir litt sammenfiltrede, skjær dem forsiktig og plasser hver frøplante 15 cm fra hverandre.

For plantasjer som er plantet på land med høyt næringsinnhold, det vil ikke være nødvendig å bruke gjødsel når ertene allerede er plantet.

Hvordan plante erter?

Når ertene er i full vekstfase, du må hjelpe dem til å bli begunstiget av eksponering for solen, i tillegg til å ha ventilasjonen de trenger. Denne prosessen kalles veiledning.

Med god veiledning fra erter, du vil sørge for at disse utvikler seg skikkeliga, så du må huske på at du må kjøre en innsats når de første skuddene dukker opp slik at de kan vokse.

Når tiden går og planten stiger, den vil ha flere tørre grener, så du bør sette noen stenger eller ledninger, slik at den fortsetter å vokse vertikalt.

Hvis du ikke har en stokk tilgjengelig, kan du også bygge et nett med trådnett slik at planten derfra kan vikles sammen og fortsette å vokse. Du må bare huske på det noen varianter kan nå 60 cm i høyden, men disse krever ingen struktur for å støtte dem.

Hva er ertenes vegetative syklus?

Erter er enkle å dyrke

I motsetning til andre avlinger, erteplantasjen har en ganske rask vegetativ syklus, siden det bare tar mellom 3 og 3 og en halv måned å blomstre eller fruktes.

Og dermed, erter dyrkes for ømt forbruk, grønt, selv om det også kan høstes for å få alle næringsstoffene fra disse, samle det og holde det tørt.

Avhengig av høsttiden de har, kan de være mer eller mindre ømme, og du kan samle den direkte fra busken tidlig i mars. Senere vil du finne belger med fyldigere og rundere erter, og måtte gi flere revisjoner til plantasjen til de er ferdige med å bære frukt.

Avhengig av mangfoldet av erter du har i plantasjen, må ta før disse hovner opp, bortsett fra i de variantene som skal brukes til puré.