Skip to content

Hvordan og når skal man plante rosebusk?

4 de juni de 2021

Drømmer du om å ha et hjørne utelukkende laget av roser? Finn ut når du skal plante rosenbusker i hagen din eller i potter, og hvordan du gjør det slik at de kan rote så snart som mulig. Det er ikke komplisert i det hele tatt; faktisk trenger du bare hansker og en dusj med vann. Du har det?

Vel, la oss dra dit. La oss komme på jobb eller rettere sagt ned på jorden.

Når skal du plante rosebusk?

Rosenbusken er en busk som blomstrer nesten hele året

Rosenbusker er fantastiske planter: blomstre fra tidlig på våren til sensommeren, og de kan fortsette å gjøre det til midten av høsten hvis været er mildt. Å ha dem i hagen er en fryd. En skikkelig godbit for øynene og ofte også for lukten. I tillegg er de veldig enkle å ta vare på, siden de er fornøyde med hyppig vanning og liten beskjæring for å vokse sunt og kraftig.

Men selv om de er veldig motstandsdyktige, er det nødvendig å huske at deres vekstperiode begynner på sen vinter / tidlig vår. Så de kan rote jevnt, De må plantes når temperaturen begynner å stige over 15 ° C..

Hvordan plantes de?

Når det gjelder å plante dem i hagen, er det først og fremst å gjøre stedet å velge stedet og sørge for at forholdene er de rette for dem. Men hva er disse forholdene?

Ideelle forhold for rosebusk

Gule rosebusk er plantet om våren

plassering

Rosenbusker er buskplanter som de trenger lys for å vokse. Dette er ideelt sett direkte, det vil si at de er direkte utsatt for stjernekongens stråler, men de kan også gjøre det i halvskygge. Selvfølgelig skal de under ingen omstendigheter holdes i skyggen, siden de ikke ville blomstre, eller de ville gjøre veldig lite.

Hvis du er bekymret for dens røtter, bør du vite at de ikke vil forårsake noen problemer. De er ikke invasive, så du kan plante andre planter i nærheten av dem hvis du ønsker det, selv om vi anbefaler deg å være litt atskilt slik at begge har optimal vekst. Kanskje det eneste du bør vite om det, er at det ikke anbefales at du planter gress ved siden av rosebuskene, siden disse urtene vil ha mye mer vann enn våre hovedpersoner, som kan dø hvis de blir vannet for mye.

Land

Vi dro til jorden. Jorden må ha en nøytral eller svakt alkalisk pH. Men det må også være fruktbart; det vil si at du IKKE kan plante en rosebusk hvis jorden erodert, og / eller hvis ingenting vokser på den. I tillegg må den kunne absorbere vannet med en viss hastighet, og filtrere det nedover, mot det indre av jorden, og dermed unngå pudding.

Vær forsiktig: Sandjorden på kysten, nær sjøen, på grunn av deres egenskaper, er ikke egnet for rosebusk, selv om de har utmerket drenering, er de svært næringsfattige siden de vaskes bort. Og for ikke å nevne det høye saltinnholdet, noe som rosebusk ikke liker heller.

Så hva er den beste jorda for disse plantene? Det kan være leirete, men ja det er viktig at den ikke har en tendens til å komprimere for mye. Det vil si at det ikke kan bli noe som tunge «jordblokker» når de mister all fuktighet.

For å sikre at det er god jord, må du lage et hull på 1 meter x 1 meter og fylle det med vann til toppen. Jorden må ta opp vannet fra første stund, men sakte og jevnt. Selvfølgelig, hvis det tar mer enn en halv dag, må du ta tiltak, for eksempel å blande den med perlit i like deler, eller til og med fylle hullet med universal substrat blandet med 50% perlit.

Underlag (gryte)

I tilfelle du skal plante rosenbusker, du kan fylle den med universelt underlag (til salgs) eller mulch. Du trenger ikke bli for komplisert med dette. Men det er veldig viktig at beholderen har hull i underlaget, siden ellers vil overflødig vann forbli stillestående i røttene, som vil råtne.

Nevnte beholder kan være laget av plast eller leire. Førstnevnte er mye billigere, lettere og «uforgjengelig» i den forstand at de ikke går i stykker når de faller; de som er laget av leire, derimot, som er laget av grovt materiale, lar røttene holde seg godt. Selv om de motstår påvirkning fra sollys bedre, hvis de faller til bakken … vil pottene være ubrukelige, så du må være forsiktig.

Hvordan plante rosebusk i hagen?

Rosenbusker er buskplanter

Hvis vi vil ha rosebusk i hagen, vi må bare følge dette trinn for trinn:

  1. Det første vi må gjøre er å finne et sted å plante dem. Ideelt sett bør du gi dem sollys hele dagen, men hvis du bare gir dem en halv dag, vil de også ha det bra.
  2. Deretter lager vi et plantehull på omtrent 40 cm x 40 cm, ett for hver rosebusk, og vi blander jorden med to eller tre håndfull organisk kompost (ormstøperi, gjødsel, guano, … det vi foretrekker). Plantene må skilles fra hverandre på en avstand på 40-50 cm, bortsett fra om de er av mini-sorten, som kan være ca. 30 cm.
  3. Deretter fylles hullet litt med blandet jord, slik at rosebusken ikke er veldig under bakkenivå (det anbefales at den forblir omtrent 0,5-1 cm under, slik at vanningsvannet ikke kommer ut).
  4. Deretter fjernes rosenbusken fra potten, plasseres i midten av hullet og fylles med mer jord blandet med kompost.
  5. Til slutt blir den vannet.

Nå gjenstår en ting: nyt rosebuskene. Hvis du har visne roser, kan du dra nytte av det til å kutte dem, siden dette vil oppnå to ting: en, stimulere produksjonen av nye blomster; og to, hindre planten i å bruke energi på å fortsette å mate stammen de spirer fra.

Hvordan plante potte rosebusk?

Rosenbusker kan plantes i potter om våren

Hvis det du vil er å plante rosebuskene dine i en gryte, du må følge disse trinnene:

  1. Den første er å velge en pott som er omtrent 2 inches bredere og høyere enn den du har nå.
  2. Fyll den med det valgte substratet til litt under halvparten. Husk at rosebusk ikke skal være høy, men heller ikke lav.
  3. Deretter trekker du rosenbusken forsiktig ut av den «gamle» gryten. I tilfelle den har sammenflettede røtter, er det bedre å bryte potten med kuttekst (hvis den er plastisk) enn å prøve å fjerne planten «med makt». Jo mindre skade på røttene, desto raskere vil planten komme seg.
  4. Deretter legger du den i den nye gryten. Forsikre deg om at den er i riktig høyde.
  5. Til slutt, fyll på og vann.

Klipp av falmede blomster, og legg den i et lyst område slik at det kan bli mer.

Hvis du trenger mer informasjon om stell og vedlikehold av disse plantene, klikk her: