Skip to content

Hvordan spire frø enkelt og raskt?

7 de juni de 2021

Frøene er, hvis jeg kan si det, det store arbeidet (altså med den første bokstaven med store bokstaver) av naturen. Etter millioner av år med evolusjon er all genetisk informasjon fra en plante blitt komprimert til noe så lite at den kan veie fra noen få gram til flere kilo. Å kunne holde dem er en glede, og enda mer hvis du sår dem og de spiser. Men det er problemet: Hvordan få en ny generasjon til å se sollyset?

Det er mange typer, og det er flere metoder for spiring som er kjent, slik at vi ikke er i tvil -eller å prøve at det ikke skjer 🙂 – vi skal forklare hvordan spire frø.

Hva er et frø?

Deler av et avokadofrø

Et frø, også kjent som et frø eller nugget, Det er den delen av planten som et eksemplar med egenskaper fra begge foreldrene vil dukke opp fra. Den produseres når eggstokken modnes, som er tilstede både i gymnospermer (planter som i tillegg til å ikke ha veldig prangende blomster, produserer bare frø, det vil si uten beskyttelse av et skall eller hud) og angiospermer (planter med prangende blomster som produserer frukt med skall eller hud som fungerer som beskyttelse for frøet).

Inne er det et embryo og en lagret matkilde, som vil være viktig for deg å kunne spire og vokse. Nevnte mat kommer fra moderplanten og er rik på olje eller stivelse og proteiner.

Hva er din funksjon?

Funksjonen til et frø er å forplante arten din og dermed sikre dens overlevelse. Men det har et alvorlig problem: i motsetning til dyr, kan planter ikke flyttes fra ett sted til et annet, men i stedet avhenge av værforholdene og deres pollinatorer for å finne det beste stedet å gi plass til den nye generasjonen.

Hvordan få det til å spire?

Siden det er så mange planter og så mange typer frø, finnes det også forskjellige spiringmetoder. Så la oss se hvordan vi får dem til å spire avhengig av hovedegenskapene:

Direkte såing

Tomatplanter kan sås direkte i såbedet eller i bakken.

Direkte såing Det er handlingen med å så frøene direkte i en såbed eller på den endelige plasseringen. Det gjøres vanligvis om våren, eller hvis vi bor i et område med mildt klima mot slutten av vinteren.

Disse frøene er vanligvis små og har en veldig lav vekt (ikke mer enn noen få gram), for eksempel de fra hagebrukeplanter (inkludert frukttrær) og blomster. Veien til å gå videre er som følger:

Såing i såbed

 1. Det første du må gjøre er å forberede såbedet. Som sådan kan du bruke blomsterpotter, melkebeholdere, yoghurtglass, frøplantebrett … Uansett hva vi bruker, må den ha hull for vanndrenering.
 2. Deretter fyller vi den med en gryte.
 3. Deretter sprer vi frøene på overflaten.
 4. Så dekker vi dem med et tynt lag med underlag.
 5. Til slutt vanner vi.

Såing i bakken

 1. Det første er å avgrense området der vi skal så, for eksempel med innsatser eller jernstenger.
 2. Så fjerner vi gresset og steinene.
 3. Deretter graver vi grunne grøfter (mindre enn 5 cm) slik at de er parallelle, og vi vanner.
 4. Til slutt legger vi frøene i grøftene og dekker dem med et tynt jordlag.

Termisk støt

Acacia frø spirer bedre etter å ha blitt utsatt for varmesjokk

Termisk støt det er en forhåndsbehandling som gjøres for å bryte dekket som beskytter frøet. Det er en måte å etterligne de plutselige temperaturendringene som finnes i habitatene til plantene som produserer disse frøene, som er veldig harde. Det er den ideelle spiringmetoden for Acacia, Albizia, Gleditsia, Delonix og lignende.

Fremgangsmåten som skal følges er de:

 1. Vi koker litt vann og hell det i et glass.
 2. Vi plasserer et glass rett ved siden av det med vann ved romtemperatur.
 3. Vi introduserer, ved hjelp av en sil, frøene i glasset med kokende vann i 1 sekund.
 4. Deretter legger vi dem i et glass med vann ved romtemperatur i 24 timer.

Etter den tiden vil vi så dem i såbed som forklart ovenfor.

Skarifisering

Skarifisering Det er en metode som består i å pusse frøet litt slik at det kan spire raskere. Vi kan bruke den i de plantene som også produserer harde frø, som Delonix.

Fortsett som følger:

 1. Med sandpapir er frøet skjerpet litt til vi ser at det skifter farge.
 2. Deretter legger vi det i et glass med vann ved romtemperatur i 24 timer.
 3. Til slutt sår vi det i en såbed.

Stratifisering

Det er av to typer:

Kald

Maplefrø må være kalde for å spire.

Det er metoden som frøene får passere all kulde de trenger for å kunne spire. Hvor? I kjøleskapet ved 4-5 grader Celsius i 2-3 måneder.

Dette er hva vi må gjøre hvis vi vil spire løvtrær og nåletrær fra tempererte klimaer (lønn, bøk, eik, gran osv.) og hvis vi bor i et område med milde temperaturer om vinteren:

 1. Det første er å fylle en klar tupperware av plast med vermikulitt.
 2. Deretter fukter vi det godt og prøver ikke å ha noe vann til overs.
 3. Deretter plasserer vi frøene og drysser kobber eller svovel for å forhindre sopp.
 4. Så dekker vi dem med mer vermikulitt og lukker tupperware.
 5. Til slutt setter vi den i kjøleskapet.

En gang i uken må vi huske å åpne den slik at luften blir fornyet og å kontrollere at den ikke har mistet fuktighet. I tilfelle dette skjer, ville det være nok å spraye underlaget litt.

Etter 2 eller 3 måneder vil det være på tide å så frøene i en såbed.

Varmt

Baobabfrø trenger varme før de spiser

Det er en metode som du får frøene til å passere mye varme, det nødvendige slik at de kan spire. Det er ikke mye brukt, fordi det er veldig få planter som trenger denne behandlingen, men … det er noen 🙂. Adansonia (Baobab) er for eksempel takknemlige trær, siden de i deres naturlige habitat forblir i fordøyelseskanalen til elefanter i en kort periode.

Hvordan gjør du det? Meget lett:

 1. Det første er å fylle en termoflaske med veldig, veldig varmt vann (uten å koke).
 2. Etterpå introduserer vi frøene inni.
 3. Til slutt lar vi dem være der i 24 timer.

Etter den tiden vil vi plante dem i en såbed.

Og med dette er vi ferdige. Jeg håper det har vært nyttig for deg 🙂.