Skip to content

Hvordan ta vare på en kiwi-plante

4 de juni de 2021

Hvis du er en nybegynner som vil starte hagearbeidet, er kiwien en av de mest anbefalte plantene. Dyrking er ganske enkel og den har en god belønning, siden nesten alle liker kiwi. Den har ikke for mye stell eller krav til vedlikeholdet. Derfor er det en veldig interessant plante å ha. Her skal vi lære deg hvordan ta vare på en kiwi-plante, i tillegg til alle dets viktigste egenskaper og gunstige egenskaper for helsen.

Hvis du vil vite hvordan du skal ta vare på en kiwi-plante, er dette innlegget ditt.

Hovedtrekkene

Kiwien er en plante hvis dyrking er egnet for nybegynnere, siden den vokser raskt og er veldig motstandsdyktig. Hva mer, tåler frost ned til -7 ° C, slik at den kan holdes ute i mange deler av verden, og hvis det er kaldere i vårt område, vil det være nok til å beskytte det i et drivhus. Det er en klatreplante hjemmehørende i Kina og ble introdusert til New Zealand i 1906. Det er et tre som tilhører familien Actinidiaceae.

For tiden er landene som mest dyrker dette treet New Zealand, Italia, Chile, Hellas og Frankrike. En av de viktigste egenskapene til denne planten er at den ikke tåler sølepytter. Nemlig du trenger er plantet i godt drenerende jord. Vi vil se dette senere når vi snakker om behovene til avlingen din.

Det er en treaktig klatreplante med løv av løvfisk. De har en langstrakt og avrundet form. Vi kan også markere tilstedeværelsen av små villi på bladene. Bladene kan nå en størrelse på opptil 30 centimeter lang. De er hermafrodittiske blader med en kremhvit farge og 5 veldefinerte kronblader. Hver blomst har et kvinnelig og et mannlig seksuelt apparat.

Den mest normale tingen å gjøre for å dyrke kiwi er oval i form. Kiwifrukten har samme navn som treet og er en type bær av stor størrelse. Det får vanligvis en serie livsstil og med en ytre farge av en mørk brun fargetone med en fibrøs og hårete hud. Massa inni er grønn og de har store mengder svarte frø som er spiselige. Disse frøene er det som gjør at kiwifrukten hadde mye fiber. Modningen av frukten varer vanligvis omtrent en måned og finner sted i april måned. Teksturen er ganske myk og har en karakteristisk smak.

Vi kan si at kiwiplanten ikke er et tre i seg selv eller en plante som kan overleve hvilket som helst terreng. Selv om det er en enkel plante å starte i denne verden, gjør det at terrenget og klimaet der de kan utvikle seg, må være veldig spesifikke. Dette gjør at landene som er vert for denne avlingen har stor formue siden det innebærer store inntekter fra eksport av denne frukten, ansett som eksotisk.

Hvordan ta vare på en kiwi-plante

Hvordan ta vare på en kiwi-plante i vårt hjem

Kiwi-planten vokser veldig raskt, men for dette du trenger solide støtter (for eksempel trepinner) som er festet med ledninger. Disse ledningene er der planten vil spre grenene. Men i tillegg til støtten vil det også være nødvendig å forberede bakken. Hvordan gjøre det? A) Ja:

  1. Det første du må gjøre er å fjerne ville urter. Hvis terrenget er bredt, kan en rototiller brukes; ellers vil en hakke være tilstrekkelig.
  2. Deretter rakes den for å gjøre den så jevn som mulig.
  3. Deretter tilsettes et tykt lag, omtrent 5-8 cm, med gjæret kumøkk.
  4. Støttene er plassert og etterlater en avstand på 4 meter mellom dem.
  5. Og til slutt er kiwien plantet.

Heretter, det må vannes regelmessig, spesielt i de varme månedene, og unngå at jorden forblir tørr. På denne måten vil planten vokse uten problemer.

Selv om hvis du vil få en utmerket høst, må du sørge for at du har en hann- og en kvinneprøve, eller en podet. Dessverre er kiwi-anlegget en dioecious plante, så hvis vi ikke har en stor frukthage, kan vi være mer interessert i å kjøpe en podet prøve enn to uten poding.

Vi kan heller ikke glemme abonnenten. Det trenger mange næringsstoffer for å kunne bære frukt ordentlig, spesielt nitrogen (N), fosfor (P) og kalium (K). Så det, i vekstsesongen blir den gjødslet med nitrogen, som er det grunnleggende elementet for god vegetativ utvikling, men når den blomstrer og bærer frukt, må den befruktes med NPK.

Etter disse tipsene vil kiwiene være høstklare om høsten, rundt oktober-november i Spania.

Kiwi planteegenskaper

Deilig actinidia

Når vi har lært å ta vare på en kiwi-plante, må vi vite at vi kommer til å få mange helsemessige fordeler. Og det er at kiwien har veldig gode egenskaper som er gunstige for helsen. Blant dem ser vi følgende:

  • Den er rik på vitamin C og antioksidanter: Selv om berømmelsen av vitamin C er appelsinen, er kiwien rikere på den. Dette vitaminet hjelper immunforsvarets funksjon og beskytter oss mot oksidasjon og forsinker aldring. Bare ved å konsumere to kiwier om dagen, kan vi dekke de daglige behovene for vitamin C hos en voksen.
  • Gjør fordøyelsen lettere: å ha en stor mengde fiber vil hjelpe fordøyelsen. Det er også den eneste frukten som inneholder actinidin. Det er et enzym som hjelper oss med å fordøye proteinene i kjøtt, meieriprodukter og blader og stimulerer fordøyelsesprosessen.
  • Den har få kalorier: den har bare 57 kalorier for hvert gram produkt. Unngå anbefalt for alle typer diett, da det har en stor mengde vann og har lite fett.
  • Det er en god naturlig kilde til folsyre: For alle de kvinnene som er gravide, anbefales inntak av kiwi på det sterkeste fordi det har folsyre.
  • Lav glykemisk indeks: karbohydratene i denne frukten assimileres ikke for raskt, og glukosen frigjøres delvis i blodet. Det bidrar til å redusere risikoen for diabetes og hjertesykdommer.

Jeg håper at du med denne informasjonen vet om hvordan du skal ta vare på en kiwi-plante.