Skip to content

Hvordan vet du om frøene skal spire?

2 de juni de 2021

Hvis du er en av de som liker å så frø, vil du sikkert vite på forhånd hvor mange som vil spire, ikke sant? Det ville være veldig bra å vite sikkert, men dessverre er det i dag umulig. Men … (det er alltid et men) ja det du kan gjøre noen få ting for å få mer eller mindre en ide om hvor mange som vil gjøre det.

Og nei, du trenger ikke kjøpe noe i barnehagene, for jeg er nesten sikker på at du allerede har alt du trenger hjemme.

Frøets levedyktighetstest

Solsikkefrø spirer veldig raskt

Å vite om frøene er levedyktige, det vil si hvis de har muligheten til å spire, er den raskeste måten å gjøre det på følgende måte: fyll et glass med vann – fortrinnsvis gjennomsiktig glass-, ta frøene og legg dem inne.

Om noen minutter eller noen ganger 24 timer vil du se at det er noen som synker og andre som vil forbli på overflaten.

Hvilke frø er bra for: de som flyter eller de som synker?

Hva er de som vil tjene deg? De som synker. Et frø som forblir flytende, er vanligvis fordi det ikke har fullført utviklingen riktig, noe som betyr at det ikke kan være noe inni det, eller tvert imot, det kan være et embryo som ikke har fullført utviklingen.

I et av disse to tilfellene er vekten av dette frøet litt mindre enn det som er levedyktig. Denne forskjellen, selv om den virkelig er uvurderlig, er nok til at den ene forblir flytende og den andre til å synke.

Hva skal jeg gjøre hvis ingen av dem synker?

Det er noen arter som produserer frø som er seige, læraktige, så noen ganger, selv om de er levedyktige, er det ingen måte de vil synke på. Derfor, hvis dette skjer med deg, må du ty til andre teknikker, som er følgende:

Termisk støt

Det er en metode som består av legg frøene i kokende vann i et sekund og 24 timer i et annet glass med vann ved romtemperatur. Det er den mest anbefalte metoden for trær som Albizia, Acacia, Adansonia, Cercis, og for alle de som har harde og ovale frø.

Skarifisering

Delonix regia frø

Det er en forhåndsbehandling som består av send sandpapir til frøene, til det skifter farge. Det er mye brukt til Delonix regia for eksempel. Etter å ha gjort dem, legg dem i et glass vann i 24 timer.

Stratifisering

Det kan være naturlig, å plante dem i et frøbed og la naturen ta sin gang; eller kunstig. Innen den kunstige lagdelingen skiller vi to:

 • Kald lagdeling: er en der frøene utsettes for lave temperaturer (ca. 6-7 ºC) i 2-3 måneder. For å gjøre dette blir de sådd i en tupperware med et underlag, som tidligere fuktet vermikulitt, og plassert i kjøleskapet. Planter som spirer godt på denne måten er de aller fleste trær fra tempererte klima, som lønn, asketrær, eik, kristtorn, redwoods, etc.
 • Varm lagdeling: Det er akkurat det motsatte: frøene legges et sted, som en termos med varmt vann, slik at de passerer varmen. Normalt holdes de der ikke mer enn en dag. Denne metoden brukes ikke mye, men for eksempel spirer baobabfrø ganske bra etter å ha vært i varmt vann i en dag (rundt 35 ºC).

Hvilke frø kan ikke spires?

Det kan skje at, til tross for at de har blitt utsatt for en viss forhåndsbehandling, som de vi har nevnt (varmesjokk, ardannelse), spiser de ikke. Hvordan kan vi vite det? Hvilke frø er det bedre å kaste fra første stund?

Vel, i utgangspunktet er disse:

 • De som har små hull: de kan lages av insekter, eller av andre større dyr, avhengig av størrelsen på frøet.
 • Hvis du mistenker at de har sopp: hvis de er veldig, veldig myke og / eller hvis de er dekket av en hvit eller grå flekk, vil de ikke spire.
 • Frøene er gamle: vi snakker om frø som kan ha blitt dverg, som er veldig tørre og ser ut som de har vært tørste. For å vite bedre, fortell deg at jo mindre et frø er, desto raskere må det sås før det blir «gammelt».

Hvor lang tid tar det for et frø å spire?

Frøene er levedyktige hvis de synker

Det avhenger mye av disse faktorene:

 • Såtid: Generelt er våren tiden det er mest sannsynlig at spiring vil forekomme.
 • Frøets levedyktighet: hvis den samles direkte fra planten så snart den er ferdig modnet, er det mest sannsynlig at den vil spire før en eldre.
 • Plantetype og art: I utgangspunktet spirer urtefrø mye raskere enn trefrø. I tillegg er det innenfor hver type arter som gjør det før andre. For eksempel: Det tar bare noen få dager å spire et palme fra Washingtonia, men det kan ta to til tre måneder å spire Parajubaea-palmetreet.
 • Vær: dette avhenger også av klimatiske behov for hver planteart. Dermed vil de som kommer fra fuktige tropiske klima bare spire sent på våren i Europa; det store flertallet av kaktus og sukkulenter kan derimot sås om sommeren siden de trenger varme for å kunne spire.
  Tvert imot blir artene som finnes i kaldt klima sådd om vinteren slik at de spirer om våren; faktisk må de ofte stratifiseres for å oppnå en interessant spirehastighet.

Sempervivum er planter som kan transplanteres om vinteren og sås om våren

Hvis vi tar hensyn til alt dette, nedenfor, vil vi fortelle deg en serie planter og hvor lang tid det vanligvis tar å spire så lenge frøene er friske og levedyktige:

 • Trær og busker: fra en uke til flere måneder. I gjennomsnitt krever de en måned, men som sagt er det noen som tar lang tid, som bartrær (redwood, barlind, sypress).
 • blomster: stemorsblomster, pelargoner, cyklamen, ringblomst, etc. Alle tar omtrent 7 til 15 dager.
 • GrønnsakshageHageplanter er urteaktige og ofte årlige, så de spiser raskt, i løpet av en uke på det meste.
 • Palmer: fra en uke til seks måneder. Den vanligste (Washingtonia, Phoenix dactylifera, Phoenix canariensis, Chamaerops humilis) de trenger noen dager på å spire; i stedet Parajubaea, Butia, Syagrus, etc. minimum to måneder.
 • Sukkulenter (kaktus og sukkulenter): omtrent en uke, men det kan være en måned. Dermed er Ariocarpus og Copiapoa for eksempel veldig treg, men Ferocactus eller Sempervivum tar liten tid.

Og så … å så!