Skip to content

Hvordan vokse og ta vare på Gardenia

9 de november de 2022

Gardenia er like synonymt med den sørlige hagen som asalea, hortensia og magnolia. Som en ekte «stålmagnolia» er den iøynefallende, berusende skjønnheten (dype, eviggrønne blader, snøhvite blomster og berusende duft) bare et vakkert slør for gardeniaens robuste styrke i å motstå den sørlige sommervarmen og fuktigheten.

Beskjæring til treformer

Magnolia er vakre og sterke – og høres ut som den perfekte planten for hagen din, og det er derfor mange gartnere rett og slett ikke kan få nok av dem. Du kan klippe og trene en gardenia i potte som en toppiary eller «tre» for et vakkert og velduftende tillegg til utendørs oppholdsrom. Enten du bruker gardeniaer som enkeltbusker, hekker eller containerplante, er omsorgen den samme. Å kutte ned eller beskjære på slutten av vekst- eller blomstringssesongen er best og vil også unngå å skade eldre tre og risikere å kutte bort nye knopper som kan utvikle seg. Å gi plantene dine en sporadisk eller annethvert år beskjæring vil holde dem i god form og også gi mer velduftende blomsteroppblomstringer. Beskjæring holder plantene sunne, sterke og velformede.

Velg riktig sted

Som mange av favorittplantene våre som tåler full sol, trenger gardeniaen fortsatt beskyttelse mot den bakende solen midt på dagen eller ettermiddagen. Når det er mulig, velg nord- og østvendt eksponering slik at plantene vil motta sterkt morgenlys og litt middagslys, men vil ikke være i full sol på den varmeste delen av dagen. Gardenia liker ikke å bli overfylt av andre planter eller konkurrerende røtter, så følg avstandsretningslinjene som er knyttet til planten din når du kjøper den.

TIPS: Enkelt gardenia-busker kan klare seg godt i store potter på dekk og uteplasser; Følg de samme retningslinjene for soleksponering som du ville gjort for en busk i bakken. Tenker du på å sette en gardenia i hagen din? Les denne artikkelen først for råd fra Grumpy Gardener.

Gardenia

Når skal man plante

Plant gardenia om våren og høsten når temperaturen er moderat, og følg disse retningslinjene for både et gardenia-tre i potte og en busk du setter i bakken: Hvis du bruker en potte, sørg for at den har tilstrekkelige dreneringshull. Bruk jord som drenerer raskt, men som holder på vannet, og pleie den med mye organisk materiale, som torvmose eller grunnbark. Gardenias liker ikke at røttene deres er overfylte. I tilfelle du bruker en gryte, gå stor.

Hvordan plante

Grav et hull som er dobbelt så bredt og like dypt som plantens rotklump. Pakk 3-4 tommer jord fast i bunnen av hullet og sett rotklumpen omtrent 1 tomme høyere enn den omkringliggende jorda for å sikre tilstrekkelig drenering. Deretter smalner du jorden forsiktig opp til toppen av den synlige rotklumpen. Mulch planter med furu halm eller hakkede blader. Gardenia liker ikke å bli forstyrret når de først er etablert, så det er best å håndtrekke ugress i stedet for å dyrke rundt rotsonen.

TIPS: Gardenia lager dårlige potteplanter. De tiltrekker seg midd, melbugs og hvitfluer, så det er best å nyte dine pottede gardenia-trær på dekk, uteplass eller veranda.