Skip to content

Hvorfor dør frø (og hvordan unngå det)

7 de juni de 2021

De av oss som liker å så, prøver alltid å gjøre ting bra slik at frøene kan spire uten å ha for mange vanskeligheter. Og det er at det å se en frøplante vokse, uansett hvilken art den tilhører, er en fantastisk opplevelse som får oss til å føle oss veldig bra. Men dessverre, noen ganger oppstår det problemer.

Når dette skjer, må vi spørre oss selv hvorfor dør frøene. Så vi kan forhindre at det skjer igjen.

Mangel / overskudd av vann

Planteplanter med frøplanter

Frøene, selv om de inneholder vann, kan ikke spire hvis de er i et land som er tørt eller oversvømmet. Umiddelbart etter spiring, det vil si fra første sekund der den første roten dukker opp, trenger å bli hydrert for at planten skal vokse, men vil ikke kunne gjøre det hvis luftfuktigheten er for lav eller for høy. Derfor er det alltid nødvendig å sørge for at jorden er litt fuktig og blir vannet ved nedsenking (etter skuffemetoden).

Sopp

Frø sopp

Sopp, som fytofthoraen, er de viktigste fiendene til frøene. De vises når jorden er veldig fuktig i lang tid, på et sted der det knapt er ventilasjon. For å forhindre og eliminere dem, må vi gjøre behandlinger med kobberbaserte soppdrepende midler, ellers kan vi drysse svovel på jordens overflate.

De er ikke levedyktige

Bauhinia frukt og frø

Generelt, når blomsten er pollinert, begynner frukten å modnes der det ferdige frøet vil bli funnet, som etter en stund vil være klart til å spire. Noen ganger er dette imidlertid ikke tilfelle. Det kan være at det har manglet litt mer vann eller lys under utviklingen av nevnte frø, og at det har avbrutt.

Vi vil kunne vite om dette er hva som har skjedd ved å introdusere det i et glass vann. Hvis det ikke har sunket om 24 timer, er det mest sannsynlig ikke levedyktig. Men vær forsiktig, hvis den har et veldig hardt skall, må du pusse det litt fordi det ellers kan forbli flytende, selv om det er nyttig.

Utilstrekkelig underlag

Frø sådd i en brett

Hver plante har sine egne behov. Før du sår frøene dine, det er veldig viktig at vi informerer oss om hvilken type substrat de trenger, ellers vil de ikke spire. Hvis vi for eksempel bruker torvmos i såbedet til et oliventre, vil de sikkert ikke spire, siden dette er et tre som ikke liker at jorden er sur. For mer informasjon, anbefaler vi å lese denne guiden.

Frø kan ha mange problemer, men de er enkle å unngå 😉. Jeg håper at nå kan du virkelig få en utmerket beplantning.