Skip to content

Hvorfor dør mine nylig spirede frøplanter?

9 de juni de 2021

Å så frø og se dem vokse er alltid en berikende opplevelse … til noen begynner å svekkes og dø. Det er slik: en art kan ha en spirerate på 100%, men ikke alle frøplanter vil komme fremover, med mindre vi tar noen skritt for å oppnå det.

Så hvis du lurer på hvorfor de nylig spirede plantene dør, skriv ned disse triksene for å forhindre at det skjer med deg igjen.

Hvorfor dør plantene?

Arugula frøbed

Det kan være flere grunner til at plantene ikke overlever, som disse:

  • Underlaget er veldig kompakt: røttene til nylig spirede planter må kunne ha en god utvikling, noe vanskelig hvis jorden er veldig kompakt.
  • Det overvannes: Vi tenker ofte at hvis vann er liv, jo mer vann gir vi dem, desto bedre vil de vokse, men dette er ikke tilfelle. Overvanning vil drepe plantene.
  • Frø som ikke har utviklet seg bra: noen ganger kan det skje at frøene rett og slett ikke har avsluttet utviklingen, eller at de har noen problemer på genetisk nivå.
  • Har blitt utsatt for direkte sol direkte: Hvis vi har såbedet i halvskygge, selv om vi dyrker solarter, er det viktig at vi akklimatiserer dem litt etter litt og utsetter dem for direkte lys i en time eller to til hver femtende dag.
  • Demping: det er roten i nakken på plantene forårsaket av sopp. Det er den vanligste dødsårsaken for frøplanter under ett år.

Hvordan unngå å miste plantene?

Tomatfrøbed

For å lykkes med frøplanter må vi gjøre følgende:

  • Bruk et veldig porøst underlag: Enten vi dyrker grønnsaker eller trær, må landet være godt drenert. (Mer informasjon om underlag her).
  • Behandling av frø før og etter såing med kobberKobber har soppdrepende egenskaper, så det holder sopp borte. Vi vil sette en klype på overflaten av underlaget om våren og høsten, mer eller mindre en gang hver 15. dag.
  • Plasser frøbedene på riktig sted: det vil si hvis vi sår arter av sol, er idealet å plassere såbedet på et sted hvor solens lys skinner direkte fra første dag.
  • Hold underlaget fuktig, men ikke vanntett: vi må vanne hver gang jorden er tørr, og om nødvendig sjekke fuktigheten hver gang ved å sette inn en tynn trepinne for å sjekke hvor mye underlag som har festet seg. I tilfelle det kommer ut rent, kan vi vanne.

Med disse tipsene og triksene er du sikker på at du vil lykkes med frøbedene dine 🙂.