Skip to content

På veien: Høst i Arkansas

13 de april de 2021
  • Peanøtter vokser på rotkjellerbakken foran Shannon Cabin på Ozark Folk Center. Klikk på en annen pix for å forstørre og lese bildetekst.Foto/Illustrasjon: Susan Belsinger
  • Selv om de kalles peanøtter, er de virkelig en belgfrukter. De blomstrer over bakken og vokser under bakken.
  • Høsting av okra krever nesten en stige her nede i Arkansas!
  • Okra til kveldsmat i kveld! Få dem når de er 3 til 4 tommer lange eller mindre.
  • To forskjellige typer okra her – venstre «Gold Coast» som er jevnere med mindre ribbein – til høyre er «Crimson Spineless» som blir omtrent 8 meter høy. Begge er velsmakende, men jeg er delvis til «Gold Coast».
  • Selv om denne fiken ble kuttet tidlig på våren, er den omtrent 10 meter høy!
  • Persimmons henger tungt på trærne langs veikantene og i åkrene.
  • Selv rosmarin blir større her nede. Tid til å høste grenene før det kalde været begynner. Det er trygt å beskjære den tilbake med omtrent en tredjedel; gjør dette omtrent 4 til 6 uker før det er iskaldt vær.

Jeg kom hit i Ozarks forrige uke for å gjøre meg klar for den årlige Herb Harvest Fall Festival, som starter torsdag 3. oktober og går gjennom lørdag 5.. Hvert år samles vi for å feire høstsesongen, så vel som forskjellige land under festivalen, og i år vil landene i kyst-Afrika bli omtalt. Derfor plantet gartnerne ved The Heritage Herb Garden uregelmessige afrikanske avlinger og også avlinger som ble brakt til Afrika og som nå dyrkes der i store mengder for både konsum og eksport. Så her på OFC vokser det okra, peanøtter og søtpoteter på rotkjellerbakken. Peanøtter er egentlig ikke en nøtt som vokser på et tre, snarere en belgfrukter som vokser i jorden. De har en merkelig voksende vane ved at de blomstrer over bakken og vokser under jorden. Etter at de lyse gul-oransje blomstene blomstrer, visner de ut og sender ut en pinne som kurver og vokser nedover. Pinnen trenger gjennom jorden og dyrker peanøtter i en belg. De trenger 120 til 140 dager vekstsesong. En annen avling dyrket både i USA og Afrika er sorghum. Den høstes lokalt, og det presses til og med en sorghumpressing rett nedover veien i Big Flat, Arkansas, hele denne uken.

Torsdag kveld blir det en overdådig urtemat, i nigeriansk stil, utarbeidet av Dr. Charles Ogbeide, som er professor i Fayetteville. Kveldsmaten vil bli innledet av en utendørs mottakelse i hagene, hvor medlemmer av Herb Society serverer forretter og det vil være en stor krets av trommeslagere samlet for underholdning. Det er programmer hele dagen på fredag ​​og lørdag, med deilige lunsjer hver dag på Skillet Restaurant med mat fra Afrika og sørlige USA. Se www.ozarkfolkcenter.com under Herbal Events for å gjennomgå alle de store foredragsholderne og timeplanen. Fredagens lunsj er en god Ole «sørlig måltid som serverer ovnsbakt fisk med sitronurter; Grønne i sørlig stil; Pinto bønner; Hjemmelagde poteter; Varmtvannskorn; Herbed kjeks og søtpotet Pone til dessert.

Jeg vil presentere et program om The African Influence of the Southern US og demonstrere en Peanut and Sweet Potato Soup med Coconut Milk; Krydret Okra Stew med osteaktig fullkornsgryn; Plantains stekt i kokosnøttolje; og Benne Seed Wafers servert med vannmelonbåter, som blir menyen til lunsj på lørdag.

John Ghana, som eier Treaures of Africa, vil ta med afrikanske produkter fra butikken sin og sette opp et telt hvor han skal selge krydder og urter, sheasmør, sort såpe, klær, kurver, trommer og mer. Han vil presentere medisinske urter og planteoljer i Ghana. Det vil bli dyrket urteplanter her på OFC for salg, i tillegg til tørkede urter, og HSA vil selge urtegods. Kom og opplev høsten i Ozarks!

Jeg legger ut oppskriften på Spicy Stewed Okra i morgen … så følg med … og god oktober!

Klikk her for Spicy Stewed Okra – en enkel, men veldig velsmakende rett.