Skip to content

Icaco (Chrysobalanus icaco)

6 de juni de 2021

Tropiske planter som produserer spiselige frukter er ofte av stor ornamental verdi, og icaco ikke langt bak. Dette er en busk eller sjelden tre som har veldig slående lyse grønne blader. I tillegg kan den dyrkes i alle typer hager, små eller store, og til og med i potter.

Alt du trenger er sol, vann og varme. Vet vi det?

Opprinnelsen og egenskapene til icaco

Bladene til icaco er eviggrønne

Hovedpersonen vår er en eviggrønn plante som vokser mellom 1 og 10 meter hvis vitenskapelige navn er Chrysobalanus icaco. Den er innfødt i det tropiske Amerika og Karibia-bassenget, inkludert Cuba, Sør-Florida og Bahamas. Bladene er ovale, nesten runde, grønne og med en tekstur som ligner på skinn. Disse er 3 til 10 cm lange og 2,5 til 7 cm brede.

Blomstene er små, hvite og er gruppert i klynger som dukker opp sent på våren. Frukten modnes på sensommeren og er en drupe som kan måle 2,5 til 5 cm i diameter og være rosa, mørk lilla eller rosa lilla.. Dette er spiselig og brukes til å lage gelé.

Hva bryr de seg om?

Hvis du vil ha en kopi av icaco, anbefaler vi at du gir den følgende omsorg:

plassering

  • Ytre: full sol. Hvis du skal ha den i hagen, må du plante den i en avstand på minst 2 meter fra andre store planter.
  • Innsiden: i et rom med mye naturlig lys, borte fra både kaldt og varmt trekk, og med høy luftfuktighet.

Land

  • Blomsterpotte: universal kultursubstrat blandet med 30% perlit. Gryten må ha hull i basen som vannet kan rømme gjennom under vanning, da dette vil forhindre at røttene råtner.
  • Verft: den er likegyldig så lenge den er fruktbar og har god drenering. Tåler salt. Hvis jorda i feltet ditt er veldig kompakt og næringsfattig, må du lage et 1m x 1m plantehull og fylle det med en mulchblanding med 30% perlit eller lignende.

Irrigasjon

Vanning må være hyppig, da det ikke tåler tørke. Det må vannes 3-4 ganger i uken om sommeren, og noe mindre resten av året. På samme måte bør du helst bruke regnvann, men hvis du ikke får det, er andre alternativer vann til konsum, eller et som er så rent som mulig.

Når du går til vann, fukt jord eller underlag, aldri planten. For å spare litt vann er det tilrådelig å vanne det ved solnedgang, for hvis det gjøres om morgenen, vil underlaget eller jorden forbli våt i kortere tid.

Abonnent

Blomstene på icaco er små

Fra tidlig på våren til sensommeren det anbefales å bruke økologisk gjødsel hver måned. Du må bare huske på at hvis du har den i en gryte, er det å foretrekke å bruke flytende gjødsel slik at dreneringen forblir korrekt; På den annen side, hvis du har den på bakken, kan du bruke den i pulver eller granulat.

En av de mest anbefalte er guano, da den er veldig rik på næringsstoffer og har en rask effektivitet. Men planteetende husdyrgjødsel, mulch, kompost eller andre vil også fungere for deg.

Planting eller transplantasjonstid

vår, når temperaturen er minst 15 grader Celsius.

Multiplikasjon

Ved frø om våren. Du må følge dette trinn for trinn:

  1. Først må et frøbed, for eksempel et frøplantebrett eller potter, fylles med spesifikt underlag (til salgs).
  2. Deretter blir det vannet grundig, og ett eller to frø blir plassert i hver stikkontakt eller potte.
  3. Etterpå blir pulverisert kobber eller svovel spredt for å forhindre vekst av sopp.
  4. Deretter dekkes det med litt underlag.
  5. Til slutt blir såbedet vannet og plassert ute, i halvskygge.

Hvis alt går bra, vil de spire om 10-15 dager.

Plager og sykdommer

Icaco det er ganske motstandsdyktig generelt; Imidlertid kan det i tørre og varme omgivelser bli påvirket av edderkoppemider, blåkorn og bladlus. Disse kan behandles med kiselgur eller kaliumsåpe.

Beskjæring

Trenger ikke det. Men hvis du ser at den har en ødelagt eller tørr gren, kan du kutte den med beskjæringssaks som tidligere er desinfisert med alkohol.

Rustikk

Det støtter ikke frost. Minimumstemperaturen for å kunne dyrke den ute hele året, må være over 10 grader Celsius.

Hvilke bruksområder har icaco?

Fruktene av icaco er spiselige

Dette er en plante med flere bruksområder:

Pynt

Er meget dekorativt. Den kan fås i potter, så vel som i alle typer hager, store eller små.

Spiselig

Fruktene kan konsumeres uten problemer; faktisk er bruken som gelé kjent. Smaken er mild, så mye at de på deres opprinnelsessteder blir kalt som icaco-søtsaker.

Hva syntes du om icaco-anlegget?