Skip to content

Just Released: Cilantro & Coriander, Herb of the Year 2017

5 de april de 2021
  • Varmt pressene! Cilantro & Coriander: Herb of the Year 2017 utgitt av International Herb Association.Foto/Illustrasjon: susan belsinger
  • Her er en mengde korianderfrø som jeg planter i år for å prøve de forskjellige sortene – og ja, jeg fikk noen få av dem bare på grunn av kunstverket på pakkene! Foto / illustrasjon: susan belsinger
  • Baksiden på Cilantro & Coriander: Herb of the Year 2017. Les alt om det!
    Foto / illustrasjon: susan belsinger

Hvert år velger International Herb Association en årets urt som skal vises, i tillegg til å gi ut en bok om den valgte urten, slik at vi alle kan bli kjent med den aktuelle urten på nært hold. I år feirer vi koriander og koriander (den ene er urtebladet og den andre er urtefrøet – begge fra samme plante – så vi får to for en i år!)

Her er litt info fra bakdekselet: “Med aromatiske blader, frø og røtter tilbyr denne to-for-en-planten variasjon som både urt (koriander) og krydder (koriander). Kjærlighetsdrikke, medisinsk hjelpemiddel, duftende urt og legendarisk kulinarisk krydder – det er mye som er forlokkende med koriander og koriander, årets urt 2017. ” Kudos går til Gert Coleman for å ha samlet og redigert årets urt av året.

Årets publikasjon er tykk – nesten 300 sider med svart-hvitt-bilder og illustrasjoner – samt en fargeinnsats med bilder av planter, frøplanter, røtter, blader, blomster, grønne og tørkede frø og retter med blader og frø. Det er 45 artikler bidratt av medlemmer og andre entusiaster fra morsomme fakta og historier til duft og smak, botanikk, kultivering, historie og historie, poesi, håndverk og medisinsk informasjon. Og vi glemmer ikke oppskriftene! Kanskje jeg vil dele en favorittoppskrift som fremhever denne pikant smakfulle urten i en kommende blogg – så følg med.

I mellomtiden kan du se på bildet at jeg har anskaffet et stort antall korianderfrø, slik at jeg kan gjøre en koriander sammenligning. Jeg har plantet 14 forskjellige sorter ute i hagen, samt litt pepicha (Porophyllum tagetoides), som er en urt som har en smak som ligner koriander. Jeg vil holde rede på spiring, bladstørrelse og høstet mengde, høyde, blomster og frø, samt lukt og smak.

For de av dere som vil dyrke sine egne, er det en enkel årlig å så av frø. Bare husk å høste bladene for å fortsette produksjonen og at de vil boltes og sende blomsterstilker så snart været blir varmt; så ikke forvent at det varer hele sesongen. Denne arten er en avling for kjølig vårvær. Moderat varme med 30 til 50 prosent skyggeklut forlenger også perioden med løvhøsting.

Koriander / koriander dyrkes av frukt som blir sådd i nesten nøytral hageleir hvor den får full sol. Frukt sådd direkte i marken eller i hagen viser en lav spirehastighet, vanligvis mindre enn 50 prosent. Min kjære venn, kollega og medforfatter av The Culinary Herbal: Growing & Preserving 97 Flavorful Herbs, Art Tucker, er en talsmann for å spire ved hjelp av følgende metode. Spiring kan forbedres over 60 prosent ved å gni fruktene til frukthalvdelene, eller mericarps, skilles. Frukten blir deretter dynket i tre eller fire dager og tørket i åtte timer før plantingen.

For gartneren i hjemmet kan fruktene kringkastes eller plantes i rader eller hevede senger, slik at det kan dyrkes 9 til 32 tommer mellom rader. Så så snart jord kan bearbeides og etter fare for sterk frost er forbi. Spiring begynner omtrent fire dager etter såing når metoden for skraping og bløtlegging brukes, eller etter om lag tjuefem dager ellers. Koriander / koriander konkurrerer ikke vellykket med ugress, så mulch eller dyrking er viktige kulturelle faktorer. Oppretthold en jevn fuktighet under veksten.

Hvis du vil ha en nettopp utgitt eksemplar av Cilantro & Coriander, Herb of the Year 2017, kan du gå online og bestille den fra International Herb Association sin nettside www.iherb.org. Jeg vil også ha den tilgjengelig på nettstedet mitt i nær fremtid, selv om jeg ikke har hatt tid til å legge den ut der. Enda bedre, kom til Herb Society of America’s årlige konferanse, (www.herbsociety.org) som vil bli avholdt i Little Rock, Arkansas 5., 6. og 7. mai. det er en flott serie med høyttalere og en markedsplass hvor vi vil ha eksemplarer til salgs og signering!