Skip to content

Kål (Brassica oleracea var. Capitata ssp. Alba)

8 de juni de 2021

Kålen Det er den mest brukte kålvarianten over hele verden. Vi kjenner det med dette vanlige kålnavnet, men også som murcian kål, rødkål, glatt kål og til og med ostekål. Dens vitenskapelige navn er Brassica oleracea var. Capitata ssp. Soloppgang. Den tilhører samme familie som den lilla blomkålen, og de har noen egenskaper som ligner på andre følgesvenner av korsfamilien, blant hvilke vi har kålrot, brønnkarse og reddik.

I denne artikkelen skal vi fortelle deg hva som er de viktigste egenskapene til kål, så vel som behovene det krever for riktig dyrking. Vil du vite mer om kål? I dette innlegget finner du alt 🙂

Hovedtrekkene

kål ernæringsmessige egenskaper

Kål er en grønnsak som kommer fra Sentral-Europa. For tiden dyrkes det over hele verden både for dets egenskaper og for bruk og berømmelse. I gamle tider ble store egenskaper tilskrevet denne grønnsaken. I dag er det kjent at takket være det kan fordøyelsen lettes og konsekvensene av overdreven alkoholinntak på kroppen kan reduseres.

Det er en grønnsak som har ganske lavt kaloriinnhold. Det er ideelt å fylle og tilfredsstille appetitten uten å tilsette noen kalorier i kostholdet vårt. Den har bare 23,5 kcal per 100 gram. OGDette skyldes at det høyeste innholdet (som forekommer i nesten alle grønnsaker) er vann. Karbohydratinnholdet er veldig lite, og hvis vi sammenligner det med det høye fiberinnholdet, gjør det det til en god mat for ethvert kosthold. Når det gjelder proteiner, har den 1,4% og fett er ubetydelig.

Når vi introduserer grønnsaker, greener og frukt, er det vi ser etter å fylle avleiringen av mineraler, vitaminer og vann. Og dermed, kål er en veldig god mat på grunn av det høye innholdet av mineraler som kalium. Dette mineralet er det som finnes i høyest andel, men ikke alt er her, men det har også mineraler som finnes i ganske akseptable mengder og som tjener til at kroppen fungerer som magnesium, kalsium, fosfor, sink og jern. Det er også perfekt for dietter med lite natrium, siden innholdet er ubetydelig.

I den delen av vitaminer kan vi observere et høyt innhold av vitamin C i tillegg til andre som vitamin A og folat.

Kål fordeler

kålegenskaper

Med alle de ernæringsmessige egenskapene vi har sett, kan det sies at kål er en perfekt mat for å utfylle enhver type diett og gi kroppen de næringsstoffene den trenger for at den skal fungere riktig. Nå skal vi analysere fordelene det kan gi oss hvis vi inkluderer det i kostholdet en eller to ganger i uken.

  • Forbedrer fordøyelsen. Takket være vitaminene og mineralene vi har sett tidligere, hjelper kål oss med å få en bedre fordøyelse. Hvis vi spiser den rå, kan det være noe ufordøyelig, men idealet er å ta det kokt. Det er veldig bra for mennesker som har tarmproblemer på grunn av det høye fiberinnholdet. For de som lider av forstoppelse og kolitt, er kål ideell.
  • Det er perfekt for mennesker med hjerteproblemer. Takket være det lave innholdet av natrium og fett kombinert med det høye kaliuminnholdet, er det ideelt for personer med høyt blodtrykk og en eller annen type hjertesykdom.
  • Hjelper med å bekjempe fedme og diabetes. Ved å ha så få kalorier per 100 gram, men høy mettende kraft, hjelper det å kontrollere fedme og diabetes. Hvis en person vil gå ned i vekt, må de spise kalorier under det daglige vedlikeholdsnivået, og derfor er sult nesten uunngåelig. Med regelmessig inntak av kål kan metthetsfølelsen forbedre vår daglige dag slik at vi ikke føler oss uten energi.
  • Anti-kreft egenskaper. I likhet med resten av familien har Crucifers anticanceregenskaper.

Avlingskrav

kålkrav

For alle som ønsker å ha kålavlinger i hagen sin, skal vi analysere behovene vi må møte og hvordan de skal dyrkes.

Det første du må vurdere er været. Selv om kål kan dyrkes i nesten alle typer klima i verden, tåler den ikke frost godt. Det er noen varianter tåler temperaturer ned til -10 grader, men det er ikke det vanligste. En av fordelene den har fremfor andre planter er at de ikke påvirkes av havbrisen, så vi kan plante den på steder nær sjøen.

Det er en grønnsak som trenger mye fukt på grunn av bredden på bladene. Når de fotosyntetiserer, mister kål mye vann gjennom bladene på grunn av de store bladene. Derfor må vi vanne ofte, men unngå vannlogging til enhver tid. Hvis vi vanner og legger igjen en vannpytt, kan vi miste avlingen på grunn av kvelning av røttene og noe råte.

Hvis vi vil at det skal vokse godt, må vi ta hensyn til dets krav til jordens næringsstoffer. Det er nødvendig å kompostere hele bunnen med gjødsel eller en naturlig kompost som brytes ned. Uten disse ernæringsbehovene i jorden vil den ikke kunne vokse ordentlig.

Til slutt er et annet aspekt å vurdere substratet. Selv om kål tilpasser seg ganske godt til nesten alle typer jord, er det best å ha en dyp jord rik på humus. Hvis vi sår kålene et sted nær sjøen, kan vi til og med ha noen eksemplarer med bedre kvalitet og med en mer intens farge.

Hvordan dyrke kål

kåldyrking

begrave frøene til en dybde mellom 0,5 og 1 cm. Vi kan så den i begynnelsen både i en såbed og direkte i bakken. Uansett hvor de er, må de begraves med et jordlag og nedbrutt kompost.

Når det er gått rundt 40-50 dager siden det sådd, vi må transplantere det til et område med en ramme på 50 × 50 cm. Den sentrale skuddet skal ikke dekkes når du transplanterer frøplanten, siden den er ganske skjør og vi kan miste avlingen.

Til slutt er det nødvendig å legge underlag med jord på stammen slik at den kan støtte vekten til planten når den vokser mer.

Jeg håper at med denne informasjonen kan du lære mer om kål.