Skip to content

Klassifisering og kjennetegn på de blomstertypene som finnes

13 de juni de 2021

På planeten vår er det millioner av planter og blomster. Normalt er de vakreste blomstene de som er valgt for å dekorere hager, interiør, offentlige rom og bygninger. Men vet du det hvor mange forskjellige typer blomster som er der og hvordan klassifiseres de?

Hvis du vil vite hvilke typer blomster det er, er dette innlegget ditt

Klassifisering av blomstertyper

typer blomster som finnes

Du må vite at det er to typer planter. På den ene siden å være mer primitiv, det er gymnospermer. Disse plantene produserer ikke blomster på noe tidspunkt i livet. På den annen side, å være gruppen som vi skal se i dybden, det er angiospermene. Disse plantene blomstrer når de når voksenstadiet. Blomstene brukes som et middel for pollinering og reproduksjon. Fordi insekter og andre dyr drikker nektar fra en blomst og går til en annen, er de i stand til å gjødsle planten og reprodusere for å utvide rekkevidden.

Innen angiospermene er det to typer blomster som er veldig lett gjenkjennelige for det blotte øye. Først av alt møtes vi monocots. Disse plantene har bare en kimblad og blomstene deres har vanligvis kronblader i et flertall av tre. For det andre har vi det dikoter. Disse plantene har, som navnet antyder, to cotyledons og blomstene har kronblader i et mangfoldig antall på fire eller fem.

Det er også andre måter å klassifisere blomster på, spesielt for planter som er ettårige. Vi finner stauder, toårige og flyktige planter. Hver og en tilsvarer tiden de forblir i blomst. Noen gartnere klassifiserer planter avhengig av reproduksjonstype. Hvis det er seksuelt eller aseksuelt.

Det skal nevnes at det er viktig at når man prøver å klassifisere en monokotyledon eller dikotyledon plante, tas det i betraktning at mange kronblader kan festes til hverandre eller bladene til noen deler av planten og deres differensiering blir forvirrende. Det er imidlertid veldig grunnleggende å klassifisere blomster på denne måten. Det tar noe mer komplekst å skille dem godt.

Angiosperm egenskaper

angiosperm planter

Inne i angiospermene det er rundt 250 000 til 400 000 forskjellige typer blomster. Disse er delt inn i monocots og dicots. En kimblad er frøkapsel der den utvikler seg. Den inneholder maten som er nødvendig for at embryoene skal vokse og utvikle seg. Når frøet vokser, vil det sende en eller to potter (avhengig av hvilken type blomst det er) til bladene.

Monocots utgjør en fjerdedel av alle angiospermer i verden. For eksempel er roser tosidig blomster. For å skille mellom det ene og det andre kan vi se at monocots har venene på bladene er parallelle og begynner ved bladets bunn, slutter på spissen uten forgrening. For eksempel liljer.

På den annen side starter venene til dikoter fra bunnen og de forgrener seg til et ordnet nettverk over hele arkets overflate.

Den enkleste plantetypen å gjenkjenne er når den vokser. Når de kommer til jordoverflaten, kan du se de med ett blad og de med to.

Monocots og dicots

forskjellen mellom monocots og dicots

Monocots kan ha opptil millioner av individuelle fibrøse røtter uten å ha en sentral taproot. Bladene er like ved at venene ikke forgrener seg fra en sentral ven. Årene løper parallelt med hverandre.

Noen ensartede blomster er: liljer, orkide, tulipan, krokus, narcissus og blåklokke. Alle disse blomstene oppfyller de nevnte egenskapene.

Dikotyledoner har en hovedrot som flere små røtter kommer fra, og forgrener seg mer og mer. Bladene har på samme måte en sentral vene som resten av venene forgrener seg fra. Røttene til disse plantene kan dekke et stort areal for å dekke ernæringsbehovene på en riktig måte.

Blant de tosidig blomstene finner vi: rose, tusenfryd, nasturtium, begonia og portulaca.

Typer blomster

Ørkenplanter med blomster

ørkenplanter

Selv om du tror noe annet, er ørkenen et økosystem der mange levende vesener bor. Planter som bor der, må tilpasse seg miljøer med forholdene er ekstreme. De må kunne samle og lagre vann fra den lille nedbøren som finnes, og har systemer for å forhindre vanntap. Planter i ørkenen ser veldig annerledes ut enn de i resten. Dette er fordi de må tilpasse seg situasjoner.

Men det betyr ikke at disse plantene, selv om de har en annen morfologi, ikke blomstrer. Blant dens egenskaper finner vi:

  • Buskete planter er i stand til redusere vanntap takket være de voksagtige bladene og en aroma som hindrer dyr i å mate på den.
  • Kaktus har små torner på overflaten av bladene for å forhindre at dyr spiser dem. De er i stand til å lagre opptil 800 liter vann.
  • Ørkenplanter fotosyntetiserer i stilken, som er grønn og inneholder klorofyll
  • Røttene er lange nok til å absorbere så mye vann som mulig.

Planter som har blomster i ørkenen er kaktusene, saguarokaktusen, ørkenagaven og ørkenrosen.

Mer motstandsdyktige blomstrende planter

motstandsdyktige planter, petunier

Disse plantene er sesongmessige som kan tilpasse seg temperaturen og klimaet i visse områder. Planter som har en mer robust blomstring er i stand til å tåle lave temperaturer uten å dø, mer varme eller vind og de overlever til og med flom.

Blant disse mer motstandsdyktige plantene har vi: mais, aubergine, gresskar, tomat, petunier, tåkete kjærlighet og andre hengende blomstrende planter.

Blant de hengende blomstrende plantene finner vi de små eviggrønne buskene som kan dyrkes i hengende potter. Blomstene brukes til å plante i uteplassene og til og med på gjerdene. De blir vanligvis sådd i april og begynnelsen av juni. De er moserosen, lantana, fuchsia, verbena, etc.

Med denne informasjonen kan du lære mer om blomstertypene og deres kompleksitet. Nå er det på tide å velge hvilke blomster du vil ha best for deg selv.