Skip to content

Kom deg ut av den skumle ruten

17 de april de 2021

Jeg elsker en god hosta. De er tøffe og vakre og ser bra ut hele sommeren – forutsatt at hjort og snegler lar dem være. Men la oss være ærlige: de kan bli litt kjedelige. Vi kan gjøre bedre mennesker! Så dagens bilder har noen vakre, fascinerende planter for skygge som du ikke har sett tusen ganger. Litt til å blande den slitne gamle hosta-monokulturen.

Chuck Gleaves sendte inn dette vakre bildet av Glaucidium palmatum (japansk trevalmue, sone 3-8) som sto bak en masse Primula kisoana (japansk primula, sone 5 – 8). Disse to er perfekte følgesvenner, blomstrer samtidig på slutten av våren og foretrekker de samme kule, fuktige, skyggefulle forholdene.
Rubus odoratus (lilla blomstrende bringebær, soner 3-8) er en under-verdsatt innfødt plante. Innfødt til et bredt område i det østlige USA, blomstrer det hele sommeren med store, duftende blomster over dristig løvverk. Enda bedre, de vakre blomstene blir fulgt av små, men smakfulle bringebær. Ulempen? Det vil suge og spre seg aggressivt. Ikke en plante for en liten hage, men perfekt hvis du har et stort område å fylle.
Cissus misfarging (rex begonia vine) Jeg er ikke stor på ettårige, men dette er en jeg elsker. Bladene ser ut som en rexbegonia, men på et kraftig, varmetolerant vintre som tåler dyp skygge. Ta den inn som en husplante for vinteren, og den vil forskjønne de skyggefulle hjørnene dine i årevis.
Epimedium lishihchenii (soner 4 – 8) lider av et latterlig, uuttrykkelig navn og ikke noe reelt vanlig navn, men jeg elsker denne planten! Nye blader dukker opp lysegrønne spylt med oransje og toppet tidlig på våren med absurde, delikate, gule blomster. Hele sommeren – og gjennom vinteren i milde klimaer – er det grasiøse bladverket et frodig, seigt og tilpasningsdyktig teppe.
Primula sieboldii (japansk skogslilla, soner 3 – 8) er min favoritt primula. De fleste primulaer insisterer på perfekt kjølig, fuktig nyanse og dør dramatisk ved det første hintet av varm tørke. Denne tøffe lille fyren har ikke noe imot varmen i det hele tatt, og hvis den blir for tørr om sommeren, blir den bare sovende. Bladene dør tilbake, den venter på varmen, og så dukker den opp igjen neste vår og blomstrer bort som om ingenting hadde skjedd.

Har du en hage du vil dele? Send 5-10 bilder med høy oppløsning på e-post (det er ikke nødvendig å redusere størrelsen på bildene før du sender dem – rett og slett pek, skyte og sende bildene på vår måte) og en kort historie om hagen din til [email protected]. Ta med hvor du befinner deg!

Å sende bilder i separate e-post til GPOD-e-postboksen er helt greit.

Har du en mobiltelefon? Merk bildene dine på Instagram eller Twitter med #FineGardening!

Du trenger ikke å være profesjonell hagefotograf – sjekk ut tipsene våre om hagefotografering!

Mottar du GPOD på e-post enda? Meld deg på her.

Følg oss: @finegardening on Twitter | FineGardeningMagazine på Facebook | @finegardening på Instagram

138138