Skip to content

Koriander (Coriandrum sativum)

13 de mars de 2021
  • Her er korianderblader som er optimale for høsting og smak – basisbladene er modne og neste sett med lacelike blader har dukket opp. Når disse lacy bladene vises, vil planten sende opp blomstestammen – høst bladene kontinuerlig for å hindre at planten bolter. Klikk på en annen pix for å forstørre og lese bildetekst.Foto/Illustrasjon: susan belsinger
  • Disse plantene er perfekte for høsting – de gjør seg klare til å boltre og utvikle blomster.
  • De første bladene som vises, er avrundede og takkede – det er det vi ofte ser for salg i dagligvare eller marked.
  • Etter de første bladene blir de neste bladene litt lacier – disse er like velsmakende.
  • Etter at lacy-bladene ser ut, ser de neste bladene mer ut som dildkvister. Det er best å høste før blomstene, selv om de også er gode å spise.
  • Disse fine kvistene og blomstene utvikler seg når planten har festet seg. disse kan høstes som brukt, akkurat som de første bladene. Hvis den blir igjen, dannes frøene og kan spises grønt, eller når de blir lysebrune, kan du lagre dem til planting eller baking.
  • Jeg lar ofte noen planter blomstre, setter frø og lar dem slippe dem, slik at jeg får frivillige til å vises neste vekstsesong.

Koriander er det spanske navnet,
Kinesisk persille er den samme;
så koriander vokser i berømmelse,
og rundt hele verden lager behagelige retter
med kjøtt, grønnsaker, frukt og fisk.

—Carolyn Dille og Susan Belsinger
Urter på kjøkkenet

Sommeren er nesten her (solverv denne fredagen) og hagen tuter! Koriander er en av plantene som viser seg akkurat nå. Plantet tidlig på sesongen, jeg har høstet den siden april, og plantene med sine lacelike blader blomstrer og har blitt litt leggy; Jeg vil la dem fortsette og produsere frø. Den andre avlingen min, plantet 4 til 6 uker etter den første, er frodig og grønn og begynner å sende opp stilker og produserer lacy-løvet – noe som betyr at blomster ikke er langt bak. Så jeg må pakke den tilbake og lage litt grønn chilisaus med den. I går, da månen var riktig for avlinger i bakken, og før det regnet, så jeg en ny pakke korianderfrø for å sikre at urten kommer når chili begynner å komme inn. Jeg vil så den igjen om ytterligere 6 uker, som tar meg til Chile høst og salsaproduksjon, og så det en gang til for å ha det gjennom høstmånedene.

Coriandrum sativum, også kjent som koriander og kinesisk persille, er hjemmehørende i Sørvest-Asia og Nord-Afrika. Det er et medlem av Apiaceae (Umbelliferae); gulrot- eller persillefamilie. Denne lille, oppreiste årlige, som når en blomst på 2 til 3 fot i høyden og har lysegrønn, aromatisk løvverk som blir bregneaktig når den modnes, og deretter produserer hvite blomster som bæres på umbels, som blir til runde solbrune frø . Korianderens livssyklus er så rask at det er best å så frø; å kjøpe planter er ganske nytteløst, siden du først vil plante dem med en gang. Og man trenger mange flere enn noen få planter.

Så korianderfrø direkte i hagen i godt drenert jord; koriander liker sol, men den vil vokse i delvis skygge. I Zone 7-hagen min liker den kjølig vårvær og tidlig høst, og den bolter ikke nesten like raskt som om sommervarmen. Siden det er lett å dyrke og setter frø raskt, planter jeg det fra salatbedet mitt på våren og fortsetter å så det hver 4. til 6. uke gjennom hele sommeren for å sikre kontinuerlig høsting. Avhengig av sorten, kan planter nå to eller opp til tre meter med frøstilkene som produserer grønne, sfæriske frø. Høst frøene like før de blir brune. Jeg dyrker «Slow Bolt» og «Long-Standing» som har tykkere stilker og gir deg (ca.) ytterligere 21 dager eller så før du blomstrer og setter frø.

Det greske ordet koris er ordet for veggedyr og er roten til koriannon. Lukten av koriander og veggedyr er ofte assosiert, siden de begge er beskrevet som stinkende. Jeg har alltid likt aromaen og smaken av koriander, selv om det er noen som absolutt ikke tåler det. De siste årene har vi hatt en angrep av stinkbugs i Maryland, og når den er knust eller irritert, gir dang bug en overveldende lukt av korianderintensivert omtrent 20 ganger. Dette har fått meg til å innse hvorfor noen ikke liker lukten eller smaken av koriander. Nylig leste jeg i Drunken Botanist av Amy Stewart, under korianderoppføringen: “Den essensielle oljen som finnes i de friske bladene og på overflaten av umoden frukt er umiddelbart gjenkjennelig og ikke til alles smak, på grunn av genetiske forskjeller i hvordan folk oppfatter smaker. ” Jeg synes det er fascinerende at luktesansen har å gjøre med genene våre og kan få oss til å like eller ikke like en bestemt duft eller smak.

For kjøkkenet, høster lyse grønne, små flikete blader tidlig mens du holder plantene kutte, hjelper til med å bremse ned boltingen. Det andre nivået av lacy løvverk er også godt å spise; bruk blomster som du ville etterlatt og også til pynt. Blader og blomster brukes i asiatiske, indiske og thailandske retter som stir-pommes frites, raitas, salater, grønnsaker og i sørvestlige retter som guacamole, bønner, salsaer eller tostadas, og er velsmakende med mais, squash, paprika, spesielt chili, egg, kylling, sjømat, sitrusfrukter og ananas. Her er en lenke til favoritten Rask og enkel hjemmelaget salsa.

Hvis du ikke allerede har gjort det, kan du komme deg ut og så korianderfrø til sommerhøst!