Skip to content

Koriander og sitrus – flott salatkombinasjon!

13 de mars de 2021
  • Sitrus lyser salatgrønt – og er spesielt velsmakende med koriander og løk – gir en flott vintersalat! Foto / illustrasjon: susan belsinger
  • Høstsådd korianderfrø produserer korianderblad i januar i hagen min i Maryland sone 7. Foto / illustrasjon: susan belsinger
  • Sesongbaserte sitrusfrukter gir næring til oss med vitaminer og mineraler og lyser opp den daglige prisen. De er herlige i salater Foto / illustrasjon: susan belsinger

Det er januar, og her i hagen min til sone 7 produserer fremdeles korianderfrøet mitt korianderblader. Selv om de ikke er enorme og hjertelige som de er om våren og høsten, samler jeg fremdeles friske blader for å lyse vintersalatene. Nedenfor er en av mine favoritt salatoppskrifter med sesongens vinter sitrusfrukter og koriander, årets urt 2017.

I vinterens kulde og tørrhet er det alltid godt å lyse opp dagen vår så vel som humøret vårt med den livlige smaken av sitrus. Foruten smaken, gir deres saftige godhet oss vitaminer og mineraler, og kombinert med salatgrønnsaker og den parmeske smaken av korianderblader og allium – skaper en velsmakende salatgodt. Følgende salat vil gi liv til ethvert måltid – fra en rotgrønnsaksgryte, italiensk pastarett eller en hvilken som helst oppskrift i sørvestlig stil. Siden jeg ikke pleier å kjøpe tomater utenom sesongen om vinteren – bruker jeg fersk sitrus sammen med salatgrønnsakene mine – og de er til og med gode på en tacosalat med bønner og avokado.

Jeg bruker alle slags appelsiner, mandariner og mini-klementiner, til og med grapfrukt. Noen ganger skjærer jeg dem for en pen tverrsnittspresentasjon, andre ganger deler jeg dem bare inn i segmenter. Ofte legger jeg segmentene i den oransje vinaigrette mens jeg forbereder salatgrønnsaker som gir dem ekstra pizazz. Hvis jeg har rester av vinaigrette, sparer jeg den til en annen salat – men den er deilig på dampede rødbeter og / eller asparges.

Appelsin- og korianderbladsalat

Denne salaten er ikke for redd! Kombinasjonen av sitrus, allium og koriander i forskjellige former titillerer smaksløkene med hver bit. Du kan variere salaten med andre salatgrønnsaker som frisee, spinat eller litt radicchio eller arugula. Jeg liker denne dressingen, tilberedt med valgfri zest, servert med jordnære vårgrønnsaker: ferske dampede rødbeter, gulrøtter, nypoteter og til og med asparges.

Serverer 4 til 6

1 hode Boston eller rød bladsalat

1 kopp ferske korianderblader

2 eller 3 mellomstore til store appelsiner eller tangelos eller 3 til 4 mandariner eller 4 til 5 klementiner

1 liten rødløk, skåret i tynne ringer

1/2 kopp ferskpresset appelsinjuice

1/2 kopp olivenolje

1 stort hvitløksfedd

1/2 ts korianderfrø, ristet og finmalt

1 ts appelsinskall, valgfritt

Salt og nykvernet pepper

Korianderblomster, valgfri pynt

Vask og plukk over salaten, og riv den i store bitestørrelser. Skyll korianderbladene, og tørk dem eller tørk dem med salaten. Skrell appelsinene og del dem i to på langs. Så dem om nødvendig, og skjær dem på tvers i 3/8-tommers skiver. Hvis du bruker mandariner eller klementiner, kan du bare dele dem inn i segmenter. Legg løkringene i bløt i en bolle med kaldt (som fjerner noe av skarpheten, demper smaken og fjerner noe av ettersmaken) vann i 10 til 15 minutter.

Kombiner appelsinjuice og olivenolje i en bolle eller målebeger. Ha hvitløken gjennom en press i dressingen og tilsett malt koriander, skall, salt og pepper. Bland godt med en gaffel og smak til krydder. Tilsett noen teskjeer balsamico eller rødvinseddik hvis du vil ha mer tang.

Tøm løkene og klem dem eller klapp dem tørre. Ordne salat og korianderblader på et fat eller salatplater. Legg appelsinene dekorativt på toppen og spred løkringene over dem. Hvis du har koriander? Bruk dem til å pynt salaten; drypp omtrent halvparten av dressingen over den. Server salaten med en gang og pass den resterende dressingen. Avkjøl ekstra vinaigrette for en annen fremtidig bruk.