Skip to content

Lamb’s Quarters: Enjoying Wild Weeds

5 de april de 2021
  • Stort eksemplar av lammekvarterer – på Ozark Folk Center – over 10 meter høye. Klikk på den andre pixelen for å forstørre og lese bildetekst. Foto / Illustrasjon: Susan Belsinger
  • Tips, blomster og noen av stilkene til Magenta Spreen lammekvarter har en nydelig fuschia-farge.
  • Veldig sunt eksemplar av Chenopodium-albumet; noen ganger på avfallssteder når de bare en til to meter før de blomstrer og danner frø.
  • Fuschia-fargede blomster og frø dannes på tips av Magenta Spreen lammekvarter.
  • Nærbilde av kjekke, stripete stilker av Magenta Spreen lammekvarter er prangende i hagen.

Mange av favoritturtene mine sås tilbake i hagen fra år til år. Det er praktisk og naturlig å la dem kaste frø og spire i henhold til deres biologiske klokker som blir mer innstilt på våre spesifikke klima for hver generasjon. Det er unødvendig, i tillegg til arbeidskrevende å høste frøet, oppbevare det innendørs og husk deretter å plante på nytt i riktig timing hvert år. Hvis de blir alene, fortsetter disse plantene seg helt alene uten vår hjelp. Man blir nødt til å løse fordommene mot å ha en «snuskig» hage i bestemte tider av året. Denne tiden av året har vi mange ugressfrø i hagen – i tillegg til frø fra urter og andre planter som blir stående – jeg lar dem være dekke og mat for fuglene.

Evige urter kaster frøet deres rundt i hagen tilfeldig – noen ganger midt i hagestiene – andre ganger kan de komme inn på plassen til våre lykkelig beliggende flerårige planter. Innimellom planter de seg selv som de vil, på perfekte steder vi aldri har planlagt, og vi nøyer oss med å la dem være der. Disse “frivillige” dukker ofte opp i enorme mengder og krever tynning. Lamkvarter blir best igjen der de dukker opp – de transplanterer ikke veldig bra.

Jeg har sett Lamb’s Quarters, Chenopodium-albumet vokse i mange hager, så vel som langs veikantene og i markene – fra Hellas til Maryland-hagen min – og nylig på mine reiser fra Ozarks til Rocky Mountains. Bildene her av dette gigantiske lammekvarteret ble tatt på Ozark Folk Center forrige uke; aldri har jeg sett et større eksemplar, og det inspirerte meg til å skrive om det.

Mens jeg er glad for å ha frivillige fra et hvilket som helst lammekvarter i hagen, er «Magenta Spreen» lammekvarter like prangende som de er velsmakende; de er ganske milde i smak med en sterk harpiksaktig smak med et snev av kreosot. De lysegrønne bladene er farget med lys fuchsia i midten, og plantene blir ganske store, over seks meter høye, på slutten av vekstsesongen. Lamkvarteret gir oss vitamin C og E.

Selv om de er dekket av myk fuzz, er de små bladene gode i salater med andre ville eller dyrkede greener, og jeg bruker dem også i min ville greener salsa verde. Større blader kan tilberedes alene som greener, eller kombineres med andre greener. Jeg liker dem best visnet med olivenolje og hvitløk. Jeg legger dem også til suppen eller bønnepotten; det sies at ved å legge epazote (det spanske ordet for lammekvarter) til bønnekannen, vil det bidra til å redusere luft i magen. Jeg vil også visne dem i pommes frites eller i ris og andre kornretter. De er herlige med egg – kryptert eller i en omelett eller frittata. Sjekk ut: Gardener’s Quick Breakfast