Skip to content

Lilla blomkål (Brassica oleracea var. Capitata f. Rubra)

9 de juni de 2021

Noen ganger i gruppen hagebrukeplanter kan vi finne et stort utvalg som, i tillegg til å være spiselig, har en viss ornamental verdi. En av dem er det som er kjent som lilla blomkål, som er veldig spektakulært.

Vil du vite hvordan den dyrkes? Vi vil så skal vi fortelle deg alt om henne 🙂.

Opprinnelse og egenskaper

Lilla blomkål kan dyrkes i en gryte

Lilla blomkål, også kalt rødkål, rødkål, lilla kål eller lilla kål, er en rekke kål hvis vitenskapelige navn er Brassica oleracea var. capitata f. rubra hva den er preget av den lilla fargen på bladene, som skyldes at den har anthocyanin. Anthocyanin er et pigment som fremfor alt avhenger av surheten (pH) i en jord: jo lavere pH, det vil si jo surere jorden er, jo rødere blir bladene.

Anlegg det er årligdet vil si at det bare tar ett år å spire, vokse, modne og blomstre med frø. Av denne grunn er det viktig å vite når du skal så den, for det vil avhenge av om vi får høykvalitetsavlinger.

Hva bryr de seg om?

Hvis du tør å ha denne ekstraordinære planten i hagen din, anbefaler vi at du gir den følgende omsorg:

plassering

Dyrkingen må være ute, i full sol. Det er veldig, veldig viktig at du gir det jo flere timer med direkte lys, jo bedre, siden det på denne måten vil ha god vekst og bedre utvikling.

Land

Du må forberede bakken før du planter den lilla kålen

Den må være fruktbar, og ha god drenering.

Grønnsakshage

Vi vil forberede bakken før vi går videre til såing / planting. For å gjøre dette fjerner vi steinene og urtene som kan være der, vi legger et lag på omtrent fem eller ti centimeter organisk gjødsel (guano anbefales på det sterkeste (du kan få det) på grunn av det høye næringsinnholdet), vi bland det godt og til slutt installerer vi drypp vanningsanlegget.

Blomsterpotte

Lilla blomkål kan dyrkes i store potter, så lenge den er minst 40-45 cm i diameter. Hvis du har en slik, Vi vil fylle den med følgende blanding: 60% mulch + 30% perlit + 10% blond torv for å gi det syrepunktet som vil gjøre bladene til en slående lilla farge.

Irrigasjon

Hyppigheten av vanning vil variere sterkt avhengig av klimaet og forholdene i området, men generelt er det nødvendig å vanne hver 2. eller 3. dag, slik at jorden ikke tørker helt ut. I tilfelle tvil vil vi sjekke fuktigheten før, enten ved å sette inn en tynn trepinne (når du fjerner den hvis den kommer ut med mye jord festet, vil vi ikke vanne) eller med en digital fuktighetsmåler.

Abonnent

En gang i måneden Det vil være nødvendig å betale det med økologisk gjødsel. Med dette vil vi få det til å vokse enda bedre, men også til å være mindre sårbar for skadedyr og sykdommer. Derfor vil vi ikke nøle med å legge til kumøkk, guano eller andre som vi kan se i lenken.

Multiplikasjon

Den multipliserer med frø om våren. Du må følge dette trinn for trinn:

 1. For det første er en frøplante fylt med universelt voksende medium blandet med 30% perlit.
 2. Deretter blir den vannet samvittighetsfullt, og maksimalt to frø blir plassert i hver alveol.
 3. De blir deretter dekket med et tynt lag med underlag og vannet igjen, denne gangen med en sprøyte.
 4. Til slutt plasseres brettet ute, i full sol.

Hvis alt går bra, vil de spire i løpet av 2-3 dager.

Et annet alternativ, selv om det er mindre anbefalt, er å så dem direkte i hagen, men i dette tilfellet må du kontrollere dem mer, unngå å miste dem. Dessuten er det noe vanskeligere å kontrollere fuktigheten.

Plager og sykdommer

Grønne bladlus, et av skadedyrene som planter kan ha

Det kan påvirkes av:

 • Bladlus: de er parasitter på ca. 0,5 cm grønne eller brune som spiser på bladene. De styres med blå klebrig feller.
 • Kål larve: det er et lepidopteran-insekt hvis larver lever av bladene. Vi kan eliminere det med kiselgur, dosen er omtrent 35 g per liter vann.
 • Kålskjegg: Det er et insekt som ligner på en bille, men mindre og klumpete som også lever av luftens del av planten. Det elimineres med et anti-weevil insektmiddel.
 • Kål brokk: er forårsaket av Plasmodiophora brassicae, som produserer brokk i røttene som hindrer plantene i å vokse. Til slutt kan det drepe dem. Den beste behandlingen er forebygging, desinfisering av landet før du planter noe, for eksempel med soling.

Planting eller transplantasjonstid

Lilla blomkål den plantes i hagen når den lett kan manipuleres i størrelse (ca. 5-10 cm). Hvis den er pottet, må den transplanteres så snart røttene vokser ut av dreneringshullene.

Rustikk

Den motstår ikke kulde eller frost.

Hvilke bruksområder har den?

Kulinarisk

Kokt rødkål er spiselig

Kokt med poteter eller med eplemos. Også i salater, eller som en saus.

Kjemikalier

Det brukes til å vite hvilken pH en jord- eller vannprøve har. Fremgangsmåten er som følger:

 1. Kok lilla blomkålblader i en gryte.
 2. I en beholder helles stoffet som vi vil vite om pH, og deretter tilsettes 5 ml kokevann.
 3. Til slutt observeres det hvilken farge den tar.
  • Rosa eller rødlig: den er sur. Dens pH er mindre enn 7.
  • Lyseblå: identifiserer basene. PH er større enn 7.
  • Lys lilla: den er nøytral. PH er lik 7.

Hva syntes du om den lilla blomkålen?