Skip to content

Lobelia erinus

9 de juni de 2021

Slekten Lobelia består av rundt 400 arter av blomster som fordeles hovedsakelig mellom de tropiske og tempererte sonene i mange deler av verden. Det er varianter som vi kan dyrke i noe kaldere klima, men generelt er de planter som liker varmere klima. I dag skal vi snakke om Lobelia erinus. Det er også kjent under navnet Blue Lobelia og refererer til fargen på blomstene. Det er en veldig vakker plante med mye farge som kan gi hagen din et mer spesielt preg.

Vil du lære hvordan du skal ta vare på det og de grunnleggende aspektene å ta hensyn til? Her skal vi forklare deg alt i detalj.

Hovedtrekkene

Rockery med Lobelia erinus

Det er en plante av sørafrikansk opprinnelse med årlig blomstring. Den er i stand til å nå en fot i høyden hvis forholdene er riktige. Den har en alternativ bladform og varierer mellom avlang, eggformet og spatulert. Blomstene, som vi har nevnt tidligere, er blå og blomstrer i vårvarmen. De er i stand til å tåle blomstring resten av sommeren og utover høsten. Hvis klimaet er varmt og du ikke har kalde vintre, kan du også holde blomstene selv i denne sesongen av året.

De fleste av artene av denne slekten er funnet å danne årlige busker. Blomstene møtes vanligvis i terminal- og bract-racemes. Overfloden av blomstene er noe bemerkelsesverdig for å øke dekorasjonsverdien til hagen der vi planter den. Dette fører til at vi noen ganger ikke vet godt å skille løvverket, siden det er skjult av blomstene.

Den blomstrer i overflod og den blå fargen forårsaker beroligende effekter på mennesker. En hage med Lobelia erinus det kan være mest avslappende. Det er noen tilfeller der lobelias kan ha rødlige toner, men det er ikke det vanligste. Når dette skjer, er rødt et godt samsvar med det blå av blomstene dine.

applikasjoner

Dekorasjon med Lobelia erinus

Når det er i sin naturlige tilstand, er det en giftig plante, så vi må være forsiktige med kjæledyr eller barn. Imidlertid brukes det i farmakologi for å behandle noen sykdommer. Dette er fordi den inneholder noen svært nyttige aktive ingredienser for behandling av fordøyelsesbesvær, feber, otitt, noen typer kreft, plager og andre sykdommer.

Det brukes ofte mye til å dekorere steinverk, planter eller potter. Det er de som også bruker den i hengende gryter, og den ser ganske bra ut. Hvis du vil kombinere dem med andre planter, passer de veldig bra sammen med planter som blomstrer om våren som blåklokker.

Dyrking av Lobelia erinus

Plassering og temperatur

Blå lobelia

Det er en ganske enkel plante å dyrke siden blomsten vår og sommer ikke er veldig krevende. Hvis den blomstrer senere på sommeren, kan den fortsette å produsere blomster selv etter at den første vinterfrosten har kommet. Den er i stand til å vokse nesten hvor som helst for å være en årlig plante. Frøene kan sås direkte i hagen Eller hvis du foretrekker det, kan du ha den innendørs i en gryte slik at den utvikler seg under gode forhold og deretter transplantere den utenfor. Dette er noe du må huske på hvis klimaet vårt er noe kaldere. På denne måten kan vi så den innendørs om vinteren for å beskytte dem mot kulde, og når vårvarmen kommer, transplanterer vi den utendørs.

Når det gjelder plasseringen, de er vanligvis planter som trenger full sol, selv om de også tåler halvskygge. Det er normalt at en plante som vokser i tropiske eller subtropiske omgivelser trenger å tilbringe mer tid i solen. Hvis vi ikke har det noen timer i direkte sol flere dager på rad, vil ikke blomstene kunne få den vakre fargen. Dessuten vil blomstringen ikke være så rikelig. De trenger en fuktig jord som er godt belastet med næringsstoffer.

Den støtter høye temperaturer perfekt, men med de første frostene på høsten eller vinteren kollapser de. Alt dette avhenger av hvilken type klima vi er. Derfor anbefales det å så det noen uker før frost innendørs. Når frosten har gått, må vi bare transplantere dem utenfor slik at den kan fortsette å vokse i et noe varmere miljø.

Vanning og kompost

Lobelia erinus blomster

I kystklima vokser de ganske bra siden luftfuktigheten vanligvis er ganske høy. På disse stedene har den vanligvis en rik blomstring. Vanning bør være moderat når den vokser og ganske rikelig når den er i voksenstadiet. Når den vokser, trenger den ikke for mye vann for å utvikle seg. Vi må bare sørge for at jorden er godt næret og kan innlemme kvalitetsnæringsstoffer i kroppen din.

En indikator på at du ikke vanner nok er at blomstene visner i tørr varme og lav luftfuktighet. Hvis den ikke har nok vann i jorden, vil den ikke kunne trives. Sprinkler vanning må unngås når planten blomstrer siden vi bare trenger å vanne basen. Blomstene er bedre å ikke fukte dem med vanning.

Når det gjelder gjødsel, må du gjødsle den hver 15. dag fra den siste vårmåneden. Dette tjener til å fremme blomstringen i de varmere sommermånedene. Den har noen vedlikeholdsoppgaver som vi ikke engang kan kalle beskjæring. Det innebærer å fjerne noen stilker etter blomstring, så det har en sjanse til å blomstre igjen.

Skadedyr og reproduksjon

Lobelia erinus i gryte

Denne planten blir vanligvis påvirket av midd hvis miljøet er veldig tørt. Hvis luftfuktigheten er mindre enn 35%, anbefales det å fukte løvet minst en gang i uken. Noen ganger kan det bli invadert av snegler.

Hvis vi vil multiplisere dem, kan disse plantene sås av frø sent på våren eller ved halvmodne stiklinger om høsten. For stiklingene vil vi vente på at de første frostene går, eller så dem i en gryte innendørs.

Jeg håper at med all denne informasjonen kan du ta vare på Lobelia erinus og nyt det fargerike avslappet i hagen.