Skip to content

Lulo (Solanum quitoense)

12 de juni de 2021

Er du en av de som liker å prøve ny mat? I så fall vil du sikkert like lulo… Ikke bare smake på den, men også dyrke den. Ved å ha en ganske rask vekst, og ved å produsere en interessant mengde frukt, er det en hagebruk som gir deg mange gleder.

Så hvis du vil vite alt om ham, I denne artikkelen vil jeg benytte anledningen til å presentere den for deg under forhold; det vil si å avsløre alle hemmelighetene for deg. På denne måten vil det ikke være vanskelig for deg å holde det sunt.

Opprinnelse og egenskaper

Utsikt over blomsten og moden frukt av luloen

Hovedpersonen vår er en flerårig urteaktig plante som er hjemmehørende i Colombia, Ecuador, Panama og Costa Rica. Dens vitenskapelige navn er Solanum quitoense, og vanlig lulo, naranjilla og quito quito. Vokser til en høyde på 60-70cm. Den utvikler store blader, opptil 45 cm lange, fløyelsagtige, med en avlang oval form og en petiole på opptil 15 cm.

Blomstene er hvite, sammensatt av fem kronblader. Y frukten er en ovoid bær, 4-6cm i diameter, med gul, oransje eller brun hud. Massen er grønnaktig eller gulaktig i fargen og har mange små hvite frø inni.

Hva bryr de seg om?

Det er enkelt å multiplisere lulo med frø

Hvis du vil ha et luloprøve, anbefaler vi å gi det følgende forsiktighet:

plassering

Det er viktig at være i utlandet, beskyttet mot direkte sol.

Land

Jorda der den vil vokse må ha god drenering og være fruktbar. I tilfelle den ikke var det, måtte den gjødsles med organisk gjødsel (som guano eller kyllinggjødsel) før den plantes.

Irrigasjon

Det må være hyppig: annenhver dag, eller maksimalt 3 om sommeren, og hver 4-5 dag resten av året. Hvis du har den i en gryte, kan du legge en tallerken under den mens de varmere månedene varer.

Abonnent

Du må huske å betale en gang i måneden fra vår til tidlig høst med organisk gjødsel; pulver hvis det er i bakken eller væske hvis det er pottet.

Multiplikasjon

Fruktene av lulo er runde

Lulo-planten multipliserer med frø om våren. For det, du må følge dette trinn for trinn:

 1. Først må du fylle et frøplantebrett (du kan kjøpe det her) med universelt voksende medium.
 2. Deretter blir den vannet og maksimalt to frø blir plassert i hver stikkontakt.
 3. Frøene dekkes deretter med et tynt lag med underlag og vannes igjen, denne gangen med en sprøyte.
 4. Til slutt plasseres frøplanten i en plastbrett uten hull. Hver gang det vannes, vil dette brettet (ikke såbedet) fylles med vann.

Dermed frøene vil spire om 1 til 2 uker på det meste.

Innhøsting

Fruktene vil være klare til å bli plukket når de har nådd voksenstørrelse og farge, det vil si mer eller mindre tre måneder etter blomstring.

Skadedyr

Bomullsmelblomst, et skadedyr som lulo kan ha

Det kan påvirkes av følgende:

 • Bladlus: de er parasitter på mindre enn 0,5 cm som lever av bladene. De kan være grønne, gule eller brune.
 • Midd: som edderkoppmidd for eksempel. De måler mindre enn 0,5 cm og holder seg til stilkene og bladene (spesielt de mest ømme) for å mate. De produserer ofte en slags spindelvev, som ofte gir dem bort.
 • Mealybugs: I tørre og varme omgivelser kan de som er som små bomullsdotter, som de som ser ut til å være som limper, vises på de ømme skuddene. Du må eliminere dem når de spiser på plantecellene.

Alle behandles med neemolje, Bacillus thuringiensis eller kaliumsåpe.

Sykdommer

Det kan påvirkes av følgende:

 • Alternaria: det er en sopp som forårsaker svarte flekker på 1 cm med konsentriske ringer med sterkere farge.
 • Botrytis: det er en sopp som forårsaker et gråhvitt pulver på bladene, stilkene og fruktene.

De behandles med kobberbaserte soppdrepende midler.

Rustikk

Er følsom for kulde. Temperaturer under 8 ° C skader det.

Hvilke bruksområder har den?

Fruktene av lulo ligner på tomater

Spiselig

Lulo-frukten er spiselig. Den kan spises rå, for eksempel i salater, eller til å tilberede desserter, juice eller smoothies. Næringsverdien per 100 gram er som følger:

 • Kalorier: 25kcal
 • Karbohydrater: 8g
 • Proteiner: 0,74 g
 • Fiber: 2,6 g
 • Fett: 0,17 g
 • Natrium: 2 mg
 • Kalsium: 34,2 mg
 • Jern: 1,19 mg
 • Vitamin C: 29,4 mg
 • Vann: 87%

Medisinsk

Lulo-planten kan også brukes som medisinsk plante, siden den har gjort det vanndrivende egenskaper, og hjelper også til å styrke skjelettet, redusere kolesterolnivået og eliminere naturlig urinsyre og giftstoffer.

Som om det ikke var nok, kan det forbrukes å kjempe mot nervesykdommer og også å sove bedre.

Har det bivirkninger?

Denne planten inneholder steroide alkaloider, slik som solanidin og tomatidin, som er forbindelser som, i store mengder er de giftige.

De vanligste bivirkningene er kvalme, oppkast, svimmelhet og fordøyelsesbesvær. selv om disse kan unngås hvis huden fjernes, siden det er der de hovedsakelig er konsentrert. I tillegg bør de oppbevares på et kjølig, tørt og mørkt sted siden lys og fuktighet øker innholdet opptil 4 ganger om dagen.

Hva syntes du om luloen? Har du hørt om ham?