Skip to content

Lunge

3 de juni de 2021

Planter med store blomster er de som vanligvis tiltrekker oss mest, men de som er mindre, for eksempel Pulmonaria, kan også hjelpe oss med å få et veldig fint hjørne, spesielt hvis vi planter dem i grupper, enten på bakken eller i potter .

Hva mer, Pulmonaria har små dimensjoner, noe som er veldig interessant når vi er interessert i å gjøre ting som å ha en blomsterkasse på balkongen, eller en vakker plante i midten av terrassebordet.

Opprinnelse og egenskaper ved Pulmonaria

Pulmonaria er en slekt av urter som tilhører familien Boraginaceae, som er hjemmehørende i Eurasia. Det er anslagsvis 18 arter, hvorav de er preget av å være urteaktige flerårige og rhizomatøse planter med en høyde på omtrent 30 centimeter. Stilkene vokser rett, og fra dem spirer lansetformede til ovale, akutte basalblader.

Blomstene er gruppert i terminale blomsterstander kalt cymes; Dette betyr at den første blomsten som åpnes er den lengst fra aksen, og så gjør de andre. De har ikke kronblad, men de har skiver av forskjellige nyanser av lilla og rosa.

Pulmonaria arter

De mest anbefalte typene Pulmonaria for hager og potter er de som vi kommenterer nedenfor:

Pulmonaria affinis

Pulmonaria affinis bærer rosa blomster

De Pulmonaria affinis det er en art som når en høyde på 30 centimeter. Produserer lilla blomster om våren, og bladene har hvite flekker.

Pulmonaria longifolia

Pulmonaria longifolia er en langbladet urt

De Pulmonaria longifolia Det er en flerårig plante som, som navnet antyder, har langstrakte blader. Disse er lanseformede, så de er lansettformede og grønne. Blomstene er først røde og deretter blålige.

Pulmonaria officinalis

Pulmonaria officinalis er en rhizomatøs urt

De Pulmonaria officinalis Det er en plante med en høyde på mellom 10 og 30 centimeter høy. Bladene er grønne og danner basalrosetter med en lang petiole. Blomster blomstrer om våren, og er rosa til lilla.

Hvordan blir de tatt vare på?

Vil du dyrke en Pulmonaria-plante i hagen din eller på terrassen din? I så fall er det på tide å finne ut hvordan du gjør det:

plassering

Pulmonaria de trenger lys, så de bør oppbevares på et solrikt sted hvis mulig. Hvis det ikke er mulig, men du har et område hvor det er mye klarhet, kan du plassere dem der.

Røttene er ikke invasive, men husk at de er rhizomatøse, slik at hvis du skal ha dem i bakken, vil de danne grupper som kanskje må du kontrollere litt hvis du foretrekker at de skal ha en mer kompakt størrelse. Du har også muligheten til å plante dem med gryten, eller plassere et antirizomnett i hullet.

Jord eller underlag

  • Verft: de vil bo i næringsrike land, med god vannabsorpsjon og filtreringskapasitet.
  • Potter: bruk mulch (til salgs), kompost eller lignende. Gryten må være en av dem med hull i basen, ellers vil røttene råtne.

Abonnent

Pulmonaria blomster er små

Fra begynnelsen av våren til etter sommeren må de få betalt. Bruk helst gjødsel som er godkjent for økologisk jordbruk, slik som planteetende gjødsel, guano (til salgs) osv. Dette er viktig, siden Pulmonaria har medisinske egenskaper, som vi vil se nedenfor, og når planter som er egnet til konsum dyrkes, vil det være bedre å bruke organiske produkter.

Hvis du ikke har tenkt å konsumere dem, anbefaler vi at du gjødsler dem med et bestemt produkt for blomstrende planter, ved å følge bruksanvisningen.

Transplantasjon

vår, så snart de siste frostene har gått. Men det vil bare gjøres hvis det er strengt nødvendig; det vil si at vi vet om tiden er kommet hvis vi ser røttene komme ut gjennom dreneringshullene i potten.

Og allikevel kan vi være tryggere hvis det er en plante som allerede har vært i den samme beholderen i 2 eller flere år, og hvis vi trekker den oppover – uten å bruke for mye kraft – siden på denne måten hvis den er godt forankret vi vil se at jordbrødet kommer helt ut uten å falle fra hverandre.

Det gjøres på følgende måte:

  • Transplanter til en annen pott: du må velge en som er omtrent 5 centimeter bred og høyere enn den du bruker nå, og fylle den med mulch eller universalunderlag. Forsikre deg om at det ikke er for lavt eller for høyt i forhold til kanten på beholderen, for ideelt sett er jordbrødet litt (1 centimeter eller mindre) under kanten, slik at vannet ikke går tapt når du vanner. Til slutt, vann.
  • Transplanter til jord: grave et hull på ca 50 x 50 centimeter, og hvis du skal vurdere det nødvendig, dekk det med et anti-rhizom-nett. Fyll den deretter med universalunderlag eller kompost, og fjern den forsiktig fra potten. Så plant den på bakken og pass på at den verken er for høy eller for lav. Her må jordbrødet også være litt under bakkenivå. Til slutt, gi det en samvittighetsvanning.

Multiplikasjon

Disse urtene multipliser med frø om våren. For å gjøre dette, må du så dem i frøplantebrett (for eksempel hagebrettene du kan kjøpe, eller skogbrett), med et spesifikt underlag (til salgs) som tidligere ble vannet, og legge omtrent to frø i hver alveol som må være bare litt dekket, ikke helt begravd.

For å avslutte, anbefales det å plassere et vanlig brett, uten hull, under såbedet, for når det gjelder vanning, vil det være der vannet skal helles. På denne måten vil ikke frøene ødelegges eller bevege seg.

Så lenge de er levedyktige, bør de begynne å spire etter en uke.

Rustikk

Pulmonaria er urter som motstå kulde, og også frost. De kan dyrkes utendørs uten problemer i tempererte områder, hvor temperaturen faller til -7 ° C.

Bruk av pulmonaria

Pulmonaria er en eurasisk urt

Pulmonaria planter brukes til å dekorere hager, terrasser, balkonger, etc., men også for å dra nytte av deres medisinske egenskaper. Faktisk, har blitt brukt i århundrer for å lindre luftveisforhold slik som hoste, heshet, sår hals eller bronkitt. I tillegg brukes den også til å redusere og / eller forhindre betennelse, samt sudorifiserende og vanndrivende.

Dens spiselige deler er bladene og blomstene, og kan konsumeres som te eller som avkok. I alle fall husker vi at før du starter en behandling, bør du konsultere en helsepersonell.

Hva syntes du om Pulmonaria?