Skip to content

Lys opp livet ditt med petunia

15 de juni de 2021

De petunia det er en urteaktig plante som produserer veldig dekorative blomster praktisk talt hele året. Den vokser bare opptil to meter høy og kan dyrkes både i potter og i hagen, og skaper fantastiske blomstertepper.

Dyrking og vedlikehold er enkel, men slik at du ikke har noen problemer vi skal fortelle deg alt om henne, petunia.

Petunia egenskaper

Petuniaer er urteaktige planter som er veldig enkle å dyrke

Hovedpersonen vår er en flerårig plante behandlet som en årlig tilhørende slekten Petunia som består av 23 arter, den mest dyrkede er Petunia x hybrida (eller P. atkinsiana). De er preget av å ha alternative eller motsatte, langstrakte eller avrundede blader med hele kanter. Disse er dekket av en hvitaktig villi. Blomstene er ensomme og aksillære, med en trompetformet corolla og 3 cm i diameter. Det kan være hvilken som helst farge unntatt oransje, grønn og svart.

Dens vekstrate er ganske rask og blomstrer noen måneder etter at frøet har spiret.

Hvordan tar du vare på deg selv?

Petunia x hybrida i en planter

Hvis du vil nyte denne planten, kan du ta vare på den her:

plassering

Det er viktig at ligger i en solrik utstilling slik at den kan ha en god utvikling og følgelig en utmerket blomstring. Det kan også være i halvskygge så lenge du gir det minst 4 timer sollys om dagen.

Irrigasjon

Irrigasjon det må være veldig hyppig: daglig om sommeren og hver 2-3 dag resten av året.

Land

Avhengig av om du skal ha den i en gryte eller i hagen, trenger du en eller annen type jord:

  • Blomsterpotte: Du kan bruke universelt vekstmedium for planter blandet med 30% perlit eller vasket elvesand.
  • Verft: det er ikke krevende, men hvis du har en dårlig og / eller kompakt jord, anbefaler jeg deg å grave et hull som er stort nok til å passe til en blokk (av de som er hule), sette den inn og fylle den med underlaget nevnt ovenfor.

Abonnent

Gjennom vekst- og blomstringssesongen, det vil si fra tidlig vår til sen høst, det anbefales sterkt å gjødsle den med flytende gjødsel for blomsterplanter som allerede er solgt klar til påføring, eller med guano (væske). Uansett hvilken du velger, må du følge instruksjonene som er angitt på produktets emballasje.

Multiplikasjon

Ta vare på petuniene dine ved å plante dem i en gryte med underlag som drenerer godt

For å ha flere eksemplarer kan frøene sås på slutten av vinteren eller om våren. følge dette trinn for trinn:

  1. Den første tingen å gjøre er å fylle et frøbed (potter, melkebeholdere, glass yoghurt, skuffer, … eller hva du har mer innen rekkevidde) med universal kultursubstrat blandet med 30% perlit. Hvis det er mer behagelig for deg, kan du også kjøpe bruksså substrat i barnehager.
  2. Etterpå må du plassere frøene hver for seg, og unngå å sette mange i samme frøbed. For å gi deg en ide om hvor mange som kan passe, bør du vite at ikke mer enn 3 skal settes i en gryte med en diameter på 10,5 cm.
  3. Dekk dem deretter med et tynt lag med underlag, bare slik at de ikke blir direkte utsatt for stjernekongen.
  4. VALGFRITT: du kan strø litt kobber eller svovel for å forhindre at det oppstår sopp.
  5. Vann til slutt samvittighetsfullt og fukt hele jorden godt.

De første frøene de vil spire etter 7-15 dager.

Beskjæring

fjern døde, syke eller svake blader og visne blomster med saks som tidligere er desinfisert med apotekalkohol.

Skadedyr

Petunia er påvirket av flere skadedyr, som er:

Rød edderkopp

Rød edderkopp på blad

De er midd veldig lik edderkopper, rød i fargen, som holder seg på løv for å mate på cellene sine. De er litt vanskelige å se med det blotte øye, men du vil vite at de er til stede hvis du ser spindelvev.

Den raskeste måten å eliminere dem på er med akaricider.

Snegler og snegler

De kan spise hele planten, så det er veldig viktig å bruke midler som frastøter og / eller eliminerer dem, for eksempel øl eller kiselgur.

Ormer

Noen nattlige sommerfugllarver de spiser på bladene og blomstene. Derfor må planten behandles med permetrin.

Bladgraver

Phytomiza fluelarver de lager gallerier i bladene. Alle de berørte bladene må fjernes og planten behandles med kraftige insektmidler, slik som Chlorpyrifos.

Bladlus

Bladlus kan påvirke petuniaer

De er parasitter på omtrent 0,5 cm i lengde av grønn, gul eller brun farge som De spiser også på bladene og blomsterknoppene.

For å eliminere dem, kan du plassere en gul klebrig felle, eller med systemiske insektmidler.

Sykdommer

Gulfarging

Hvis bladene begynner å bli gule, det skyldes sannsynligvis overflødig vanning. Du må redusere hyppigheten av det og behandle planten med soppdrepende midler for å forhindre sopp.

Bakteriose

Pseudomonas bakterier produsere visning og død av planten. Det er ingen behandling.

Stamråte

Soppene Fusarium, Rhizoctonia eller Sclerotinia sclerotiorum, produsere rotting av stammen, som vil bli en grønnbrun farge.

Det er ingen effektiv behandling. Det er best å kvitte seg med planten og bruke nye underlag når du skal kjøpe en annen.

Rotrot

Phytophthora sopp forårsaker rotrot, spesielt av unge planter. Den eneste måten å unngå det på er å kontrollere risikoen og utføre soppdrepende behandlinger en gang i måneden.

Rustikk

Petunia tåler temperaturer under null, til og med sterk frost, men i løpet av det andre året har den dårlig blomstring, og det er grunnen til at den skal fornyes.

Hva er petunia for?

Kos deg med petuniene dine ved å plante dem i hengende potter

Petunia brukt som prydplante, enten i hagen eller i en gryte. Som vi har sett krever det ikke komplisert vedlikehold å vedlikeholde, og det er så lett å oppnå at det virkelig er verdt å reservere plass.

I tillegg kan du lage det du vil med det: blomstertepper, blomsterbed, komposisjoner, eller ha det som bordplante.

Hvor kan jeg kjøpe den?

Det er en så vanlig plante som du kan få det om våren i barnehager, hagebutikker og selvfølgelig på lokale markeder. Den har kun en pris på 1 euro, som lar deg få mer enn ett eksemplar hvis du ønsker det.

Petunia er en veldig interessant urt, tror du ikke?