Skip to content

Lythrum salicaria

8 de juni de 2021

En av de semi-vannplanter som brukes til å dekorere hagen er Lythrum salicaria. Det er en urt som tilhører familien Litráceas og er kjent med vanlige navn som arroyela, loosestrife og lundefugl. Den kommer fra de fuktige områdene i Eurasia og vokser vanligvis spontant på halvøya vår i de mest fuktige områdene. Å være så spesiell, er den inkludert på listen over de 100 mest skadelige invasive fremmede artene i verden av IUCN.

Vi vil snakke om hvorfor det er så skadelig, hva dets egenskaper er og hvilken omsorg det trenger. Ikke gå glipp av denne fanen Lythrum salicaria.

Hovedtrekkene

lundefugl

Når denne planten har sitt naturlige habitat, Vi finner den på bredden av bekker, kanter av grøfter eller våtere enger. Kort sagt, uansett hvor det er fuktighet, har denne planten de nødvendige forholdene for å utvikle seg godt. For de som vil ha den i hagen sin til dekorasjon, må du bare plassere den for å dekorere blomsterbed, potter og kanter. Disse stedene må opprettholde et godt fuktighetsnivå og være i nærheten av et vassdrag, dam, lagune osv.

Det er perfekt for de hagene som har en liten dam med fisk, siden det kan bli vegetasjonen ved elven ved dammen, noe som gir et ganske godt dekorativt preg. Et annet alternativ er at jorden du har er relativt lett fuktet med vann. Dette, som vi ser i nesten hver artikkel, er kontraproduktivt for de fleste planter, siden de trenger jorda for å renne godt. Ellers vil røttene kveles og planten ender med å råtne. I dette tilfellet vil Lythrum salicaria det trenger jord impregnert i vann eller hvis vanning er tilstrekkelig og hyppig for å tilfredsstille dets behov.

Det er en flerårig plante som kan nå opptil 2 meter i høyden hvis forholdene er gunstige og pleien er tilstrekkelig. Den har mørkegrønne blader, lansettformede, motsatte og hele. Blomstringen foregår om sommeren og blomstene fordeles i lilla pigger. Denne blandingen er det som gjør at planten har nok potensial som dekorasjon rundt vannveier eller dammer.

Blant lysbehovene kan vi finne at det kan være fra lite skygge til fullt direkte sollys. Det er interessant å beskytte bunnen av planten i de kaldeste tider på vinteren, spesielt hvis det er frost. Dermed vil vi forbedre og favorisere røtter. En av egenskapene som gjør den til en så skadelig invasiv plante det er fordi den har stor motstand mot skadedyr og sykdommer.

Bruk av Lythrum salicaria

Lythrum salicaria blomster

Siden denne planten har forskjellige medisinske og ernæringsmessige egenskaper, er den mye brukt i mange områder. Vi skal beskrive hva disse områdene er, slik at de blir bedre på ideen:

Medisinsk bruk

Vi deler bruken innen medisin. Siden det har et høyt innhold av løsstrømning, er det en plante som kan brukes som en snerpende. Takket være dette kan vi kurere dysenteri og diarébehandlinger i alle aldre.

For tyfussykdom har forskjellige studier uttalt at Lythrum salicaria det er et utmerket antibiotikum for å behandle denne sykdommen. Hva mer, Det er et utmerket naturlig desinfeksjonsmiddel for tarmene som lider av enteritt.

En av egenskapene den ble brukt mye til i eldgamle tider, er dens evne til å stoppe forskjellige blødninger. Det har også en ekstern bruk, som det er for rengjøring av eksem og sår. Dens egenskaper hjelper til å gro og er ideell for vaginal vask. For personer med åreknuter, er det ganske interessant for sin hemostatiske virkning.

Ernæringsmessige bruksområder

I ernæringsområdet har den også noen ganske kule bruksområder. De unge skuddene brukes til konsum, så vel som margen til de kokte stilkene. Det anbefales å koke dem i kombinasjon med noen belgfrukter for å forbedre egenskapene. CMed bladene kan du også tilberede en god te. Bladene er rike på kalsium.

Stell av Lythrum salicaria

Lundefamilieblomster

Nå skal vi forklare hvilken omsorg denne planten trenger hvis vi hadde den i hagen vår som dekorasjon for damkanter. Å være hovedsakelig i fuktige områder, er de ideelle for å holde seg nær vannveier og ikke trenger å ta vare på dem for mye. Bortsett fra det store behovet for vann, er det ikke en plante som trenger mye mer pleie.

Det er en invasiv plante og står vanligvis foran resten av de andre plantene. Og dermed, spredningen må kanskje kontrolleres. En av de enkleste måtene å kontrollere spredningen av denne planten er å beskjære talliene som er i blomst før slutten av sommeren. På denne måten forhindrer vi at frøene modnes og kan spres.

Hvis du ser noen små løser dukker opp som fremdeles er unge og ikke er prøvene du vil ha, plukk dem umiddelbart før de kan begynne å blomstre. Å dyrke Lythrum salicaria det er nødvendig å vite at frøene blir sådd om våren og i en fuktig jord. Stedet å plante det er et område med moderat sol og som har nok fuktighet til å overleve.

For å multiplisere det kan det gjøres både ved frø og ved deling av busken om våren. Å være motstandsdyktig mot skadedyr og sykdommer, er den lett å spre. For når de lavere vintertemperaturene kommer, anbefales det å dekke dem fra basen for å fremme vekst og beskyttelse. Ideelt sett utnytter planten fuktigheten i vinterregnet. Likevel vil det trenge rikelig med vanning, spesielt hvis du ikke har plassert det i nærheten av et vassdrag, en dam eller en lagune. Siden ikke alle hager har råd til å ha en dam og vedlikeholde den (spesielt hvis det er fisk), vil du bare måtte forlate et område av hagen med mer fuktighet for å opprettholde denne planten.

Jeg håper at du med disse tipsene kan ta godt vare på Lythrum salicaria og det tjener til å dekorere damområder.