Skip to content

Marcona mandel, den dyreste

6 de juni de 2021

I Spania dyrkes flere varianter av livets mandler, sa den store genetiske rikdommen vi har. Imidlertid er det fem typer som er mer kommersielt definerte og er valgt fra varianter av høyeste kvalitet. En av disse variantene er marcona mandel. Denne arten er innfødt i spansk og botanisk ren. De markedsføres over hele halvøya og til og med på Balearene og Kanariøyene.

I denne artikkelen skal vi fortelle deg egenskapene til marcona-mandelen og hvordan du kan dyrke den.

Hovedtrekkene

Marcona mandel

Mandeltreet tilhører familien Rosaceae og dets botaniske navn er Prunus amygdalus Basch. Den har et rotsystem som består av noen få større røtter som danner både bredde og dybde. Fra disse større røttene er det suksessive grener som danner hele rotskjelettet til treet. De minste røttene er veldig lange, finere og mer ømme. I sin tur har de rothår for bedre å fange opp vann og fuktighet. Disse plantene De har tilpasset seg tørre omgivelser, slik at de ikke trenger mye nedbør.

Når det gjelder bagasjerommet, har det en tendens til å være glatt, og når de vokser, blir de mer sprukne. Denne sprekkingen er karakteristisk for denne arten. Først er barken grønn, men når treet er mer voksen blir det brunt og gråaktig. Den har ekko-blader av typen flygelanse, lange og spisse. De er blader som er mindre enn ferskenens tre og noen ganger intense grønne i fargen. Kantene er taggete.

Blomsten er pentamer og har fem kronblader med forskjellige farger mellom hvitt og rosa. Frukten, mandelen, er en mer eller mindre læraktig drupe, exocarp og mesocarp og en hard endocarp. Det er en art som krever kryssbestøvning. For å få suksess med høy eller høsting, må pollinatorer plasseres. Det er tider når en vanlig villmandskorsbefruktning oppstår, som vanligvis har bitre mandler, og ender med å gi bitre mandler.

Bruk og viktigheten av marcona-mandelen

Marcona mandel

Marcona-mandler har en eksepsjonell kvalitet på grunn av et høyere oljeinnhold og glatt tekstur. Dette gjør det saftigere og har en mer intens smak. Det er den dyreste og mest etterspurte sorten fra konfekt- og nougatindustrien. Det kan koste å få ønsket tone i utarbeidelsen av hard eller myk nougat. Det har blitt brukt til å lage Jijona og Alicante opprinnelsesbetegnelser, så vel som for kvalitetsbetegnelsene på marsipan fra Toledo.

På den annen side har vi Largueta-sorten. Dette er lengre og smalere enn merket det for å være det sortimentet som brukes av produsenter av snacks og forretter. Det er en mer vanlig mandel, men den har fortsatt en betydelig genetisk rikdom.

Den vanligste tilberedningen av disse mandlene er ganske enkelt å bake dem med salt. Saltet brukes til å holde seg på huden fra å komme inn i resten av mandelen med en god smak. Den kan også brukes til andre typiske julegodterier, i sjokolade, praliner og i dumplings.

Innen markedet for nøtter tar mandelen utvilsomt den første plassen både nasjonalt og internasjonalt. Dens betydning ligger i verdsettelsen av marginale land, siden de knapt trenger vedlikehold. Og dermed, du kan dra nytte av land som er forlatt av landlig utvandring. Lokale næringer bruker også disse ressursene av økologiske årsaker. Hvis produksjonen utføres i lokal skala, spares tusenvis av tonn klimagassutslipp i atmosfæren. I tillegg kan du forbedre prisen og konkurrere i markedene.

Marcona mandelkrav

Mandelblomstring

Det er en veldig rustikk art, slik at den kan overleve ekstreme forhold. Dette bidrar til å redusere produksjonskostnadene da vedlikehold er nesten minimalt. I varme områder kan den overleve veldig høye temperaturer nesten uten nedbør og tåler kulde.

Det tar lang tid før frukten modnes. Dette resulterer i en lang blomstringsperiode. Pengene starter, og det kan ta mellom 7 og 8 måneder å samle dem inn. Vi kan produsere marcona mandeltrær med bare en gjennomsnittlig nedbør på 300 mm, men lønnsomhet er sikret fra 600 mm.

For at bestøvning skal finne sted under gode forhold, er det nødvendig å ta hensyn til ulike klimatiske faktorer som kan påvirke biene. Når det gjelder jorda, foretrekker den løs og sandjord, selv om den er i stand til å vokse sammen med vegetasjon på lerete teksturerte jordarter. De overlever ikke de jordene som ikke har god drenering, så de blir oversvømmet når det er mye nedbør på kort tid. Mandeltreet motstår ikke rotfisjon på grunn av vannmangel.

Det er forskjellige skadedyr som de Armillaria og Phytophthora som vanligvis angriper disse prøvene.

Genetiske forbedringer av marcona-mandelen

For å tilfredsstille etterspørselen etter denne typen mandler i de forskjellige sektorene i næringsmiddelindustrien, har forskjellige teknikker blitt brukt i den genetiske forbedringen av mandeltreet. En av disse teknikkene er bruk av stiliserte ribonukleaser og inkompatibilitetsalleler. Med disse termene er det mulig å designe kryss mellom kommersielle plantasjer som har kjente genetiske typer, og deretter velges avkom med de beste gener som er mer produktive.

Målet med denne genetiske forbedringen har de forskjellige fordelene:

  • En forbedring av kompatibiliteten mellom kors oppnås.
  • Blomstringstettheten øker slik at produksjonen øker raskt.
  • Forbedre produktivitet og lønnsomhet.
  • Tilrettelegger for beskjæring.
  • Mandeltreet tåler ugunstige forhold som blant annet frost, tørke og kulde.
  • Større motstand mot skadedyr og sykdommer.
  • Bedre egenskaper av frøet som fravær av dobbeltfrø, og forbedring av kvaliteten på teksturen.
  • Ulike perioder med modning.
  • Herdigheten av skallet og ytelsen til avskallingen sørger for at brudd i avskallingsprosessen unngås.
  • Tilrettelegger for samling.

Som du kan se, er marcona-mandelen en av de mest etterspurte i hele markedet. Jeg håper at du med denne informasjonen kan lære mer om denne arten.