Skip to content

Mid-Winter Musings

3 de april de 2021
  • Kjøleskapspurver laget av sesongens grønnsaker; enkel å lage og en velsmakende godbit. Klikk på en annen pix for å forstørre og lese bildetekst.Foto/Illustrasjon: Susan Belsinger
  • Drivhus om vinteren; disse plantene liker solfylte dager.
  • Pottejord og leiligheter som venter på forberedelse til såing av frø.
  • Kanadagås under flukt er alltid et fantastisk syn.
  • Oppvarmende vintermiddag – rotgrønnsakssuppe. Spis flere rutabager!

Det er midten av januar og full vinter her i Maryland. Vi har hatt kaldt vær, og har holdt oss nær frysing eller under i omtrent to måneder nå. Vi har hatt en og annen 40 graders F-dag som føles rett og slett mild. Vedovnen går, som rapportert i forrige ukes blogg, dag og natt, og jeg går rundt huset i svette, tøfler og sokker, undertrøye, et annet lag med t-skjorte i bomull eller mock turtleneck og en genser med hette eller tung genser; det lagdelte utseendet.

Jeg har prøvd å gå noen dager, men nesen og fingrene mine føles som om de er frosne, nesen min løper når pusten min synlig puffer ut før jeg går, og jeg ser ikke ut til å komme i min vanlige 2 1/2 til 3 mil trek. Jeg ser på fuglene mate utenfor vinduet og lurer på hvordan de holder de små kroppene varme på 15 graders F-netter. Flisen har ikke vært synlige, og de har ligget i dvale i en tett grav, mens ekornene fortsatt er ute og går. De sjekker under fuglemateren daglig; Jeg lurer på om de er ute av nøttene, jeg så dem lagre travelt om høsten. Gjessene flyr daglig i mange V-formede konfigurasjoner, vi er heldige å være i flymønstrene deres – om morgenen setter de kursen mot en dam over på en lokal gård – og om kvelden drar de til natten ved en nærliggende reservoersjø. Jeg blir aldri lei av deres høylytte reiser som går forbi overhead; de får meg alltid til å stoppe det jeg holder på med og se oppover, åpent, for å se på dem. Brystene deres slår med de pumpende vingene, ofte hvis de flyr lavt nok, er jeg i stand til å høre dette selv midt i tuten.

Drivhuset er stille og venter stille. Det trenger bare vannes omtrent en eller to ganger i uken, siden de fleste planter er i sovende eller nesten sovende tilstand. Det er slik jeg føler meg… i en nesten sovende tilstand eller i dvalemodus. Det er vanskelig å komme seg ut av sengen om morgenen – å fjerne kroppen min fra en varm kokong med deksler – å stå opp og komme i gang på kalde grå dager. Jeg ser ikke ut til å bevege meg for langt fra vedovnen med mindre jeg lager en varm vintermiddag eller tar et varmt bad før jeg legger meg. Jeg har plassert den bærbare datamaskinen ved det store trebordet nær komfyren og har ikke vært på kontoret i flere uker. Selv om jeg har jobbet – brukte mye tid på å forberede detaljer for vår- og sommerprogrammer og legge ut kalenderen for 2011 på nettstedet mitt www.susanbelsinger.com.

Jeg har flyttet den store posen med pottejord innendørs siden den var frossen hardt ut i skuret, og jeg tok inn de dype flatene som trenger skrubbing før jeg planter noen hardføre greener og urter i dem. Jeg gjorde dette for noen uker siden – har bare ikke lyst til å plante ennå. Månen skifter i morgen, så jeg vil kunne så litt frø før fullmånen den 19..

Jeg drømmer om kataloger mens jeg drikker varm te. Jeg har favorittene mine som jeg har bestilt i årevis, men jeg mottok nettopp en e-post fra Conrad Richter som introduserte sitt nye SeedZoo Project, som vekket interessen min. Jeg synes det er spennende at en stor produsent som Richter har bestemt seg for å tilby begrensede mengder uvanlige frø fra hele verden. De kan virke litt dyre, men det er mye arbeidskraft involvert i anskaffelse, katalogisering, beskrivelse og tilbud av små mengder frø som disse. Personlig kan jeg ikke vente med å dele noen av de eksotiske vinterkvashfrøene med hagearbeidere, eller til å høste en av de praktisk talt uanstendige oksens hornpeber, koke opp noen av disse Sierra Leone Limas og steke og male noen av mine egne italienske Atrei “kaffebønner”!

Foruten å tenke på fremtidige hager, vurderer jeg å lage nærende mat som solide varme supper og gryteretter og vintergrønnsaker. Etter ferien bestemte jeg meg for å unngå søtsaker og fettrik mat, se på kaloriinntaket og trene mer. Den slags forårsaker en gåte siden vi pleier å ønske å spise mer i kaldt vær, og det er for kaldt til å tilbringe mye tid utendørs. Jeg prøver å lage mat sesongmessig og bruker mye tørkede bønner og korn sammen med rotgrønnsaker, greener, brassicas og vinter squash. Etter å ha ønsket meg en sprø, sunn matbit bestemte jeg meg for å lage sylteagurk med vintergrønnsaker, siden det ikke er noen agurker i sesongen.

Min venn og urtekollega, Donna Frawley, som har en fantastisk vellykket urtevirksomhet, pakker et stort utvalg av urteblandinger. Jeg trakk frem en pakke med krydderet hennes, «Kjøleskapspikermiks», som hun bruker til å lage agurkpikler; det er herlig med mange andre grønnsaker. Jeg brukte organisk eplecidereddik og litt honning til blandingen og kuttet opp gulrøtter, selleri, løk, fennikelløk og brøt en blomkål i blomster. Jeg hadde vanskelig for å vente 24 timer som foreslått, slik at de kunne marinere over natten. Vel, det var verdt å vente på – jeg prøvde et utvalg av alle grønnsakstyper i blandingen min – og så noen og kunne ikke bestemme hvilken jeg likte best. Blomkål og fennikel var sannsynligvis favorittene mine. Prøv å lage noen knasende syltede grønnsaker for en god sunn vinterrett, sandwich-tilbehør eller salattilsetning. Hvis du ikke har Donna’s Refrigerator Pickle Mix (som jeg anbefaler deg å prøve!), Kan du prøve en kommersiell syltingblanding og følge instruksjonene for mengder grønnsaker, eddik, etc. Du vil være glad for at du gjorde det. Nyt smakene og tempoet i denne vintersesongen.