Skip to content

Mile-a-Minute Weed

3 de april de 2021
  • Mile-a-minute luke sluker alt i veien. Foto / illustrasjon: Ruth Dobsevage
  • Mye av Appalachian Trail i Pennsylvania er en skogryggryggtur, med sporadisk utsikt over jordbruksområdet i sør.Foto / Illustrasjon: Ruth Dobsevage
  • Ugresset på en kilometer er lett å identifisere ved bladene, som er ensidige trekanter. Foto / illustrasjon: Ruth Dobsevage

I juni byttet jeg ut sparkel og beskjæreren mot en ryggsekk og støvler og la av gårde et par uker på Appalachian Trail i Pennsylvania. Jeg har vandret AT i flere år nå, og sammen med den vakre utsikten, godt selskap og tilfeldige overraskelser har det vært noen foruroligende opplevelser: knitrende tordenvær, slanger, bjørner og noen rare. Alt dette tok jeg ganske mye. Så møtte jeg ugress fra kilometer til minutt.

Jeg var på vei sørover langs ryggen mot Swatara Gap. Regnet hadde stoppet, og jeg gledet meg over de luftige villblomstene og de svarte bringebærene mens jeg hoppet og tippet rundt giften. Da så jeg det: en basketballbane-størrelse lapp med solid grønn som dekker bakken og alt som står i veien.

Appalachian Trail i Pennsylvania Mile-a-minute luke
Mye av Appalachian Trail i Pennsylvania er en skogryggryggtur, med sporadisk utsikt over jordbruksområdet i sør. En kort spasertur fra scenen på bildet til venstre har et hav av fremmed grønt innhyllet landskapet.
Mile-a-minute luke kan lett identifiseres ved bladform og chartreuse-farge. Bladene er merkelig, liksidede trekanter. Vintreet ser ut som noe ut av en skrekkfilm (det kan vokse opp til 6 tommer om dagen under ideelle forhold), og i min fantasi så det ut til å komme videre mot meg. Vanligvis når jeg stopper, har jeg litt vann eller en matbit, men denne gangen tenkte jeg at det var best å gå raskt videre før jeg ble svelget. Silenty, jeg takket for at hagen min har blitt spart for denne plagen. Mile-a-minute luke trekantet blad

Trygt for nå, men kanskje ikke lenge
Mile-a-minute vine (Persicaria perfoliata, tidligere kjent som Polygonum perfoliatum), en kinesisk plante som ved et uhell ble introdusert i USA som en forurensning av prydplanter. Det ble først etablert i Pennsylvania på 1930-tallet og har spredt seg siden den gang. Det har blitt rapportert som invasivt i Virginia, West Virginia, Delaware, Maryland, District of Columbia, New Jersey, New York, Massachusetts og (alas) Connecticut.

Nettressurser
• USDA National Agricultural Library
En omfattende liste over lenker til informasjon om ugress fra kilometer til minutt
• Biologisk kontroll av Mile-a-Minute Weed
et papir fra University of Delaware fra 2009

Sannsynligvis er det bare et spørsmål om tid til de skumle chartreuse-trekantene dukker opp i vinbærplasteret mitt. Men når de gjør det, angriper jeg kraftig. Mile-a-minute luke er en årlig, ikke en flerårig, så trikset er å få det før det setter frø, som vil overvintre og produsere nye vinstokker året etter. Små lapper kan kontrolleres ved å trekke i hånden eller til og med klippe. Biokontrolleksperimenter er i gang i Maryland og Connecticut for å utrydde planten med en kilometer-en-minutt skjegg (Rhinoncomimus latipes Korotyaev).