Skip to content

Mimosa Pudica, skamplanten

20 de juni de 2021

Hvis det er en virkelig nysgjerrig plante som bor på denne kjære planeten, er dette utvilsomt den Mimosa pudica, også kjent som Plant of Shame, eller Sensitive Mimosa. Det er en urteaktig plante som er hjemmehørende i Brasil, distribuert mye i tropene der den har blitt naturalisert. Faktisk kan den bli funnet på begge sider av tropiske veier som eksisterer sammen med andre innfødte arter.

I resten av verden oppfører den seg som en årlig, det vil si at den spirer, blomstrer og gir frø samme år. Om vinteren med frost kan den overleve innendørs eller i et drivhus, men det er ikke lett da det er veldig følsomt for kulde. Men det betyr ikke at du ikke kan nyte det resten av året. Vil du vite hva som gjør det så særegent og hvordan blir det ivaretatt? Ikke gå glipp av denne spesialen.

Kjennetegn ved Mimosa pudica

mimosa pudica blomster

Denne ekstraordinære planten er omtrent 30-35 cm høy. Den har pinnate, grønne blader og veldig tynne stilker, mindre enn 0,5 cm i diameter. Blomstene, som dukker opp om sommeren, er veldig pene lilla, og er formet som en liten pompon. Til høsten vil frøene, som måler rundt 0,5 cm i diameter og er mørkebrune, være modne og klare til å spire.

Som i tropene er det så mange truet, evolusjon har ønsket denne planten brett arkene dine ved den minste berøring; og ikke bare det, men hvis insektet fortsetter å bli avsatt på det, vil stammen falle. Om natten forblir bladene brettet. Disse bevegelsene er kjent som nictinastias, og de er et eksempel på en sirkadisk rytme. De tjener fremfor alt til forsvar, men også for å unngå å miste for mye vann i de tørreste månedene.

Hvordan tar du vare på deg selv?

Dette er en plante som er veldig lett å dyrke, og hvis klimaet er varmt og det ikke er frost, kan det vare i flere år; i resten av verden brukes den som en sesongbasert eller innendørs plante. Likevel, uansett hvor du har det, Jeg skal gi deg noen tips, slik at den blir sunn og produserer en interessant mengde blomster.

plassering

Du kan plassere planten din både i full sol og i halvskygge (som har mer lys enn skygge) Hvis du vil ha det innendørs, legg det i et rom der det er mye naturlig lys, og der det er beskyttet mot trekk.

Irrigasjon

Vanning må være hyppig, spesielt i de varme månedene. Derfor anbefaler jeg deg å vanne den 3-4 ganger i uken i godt vær, og hver sjette dag resten av året. Hvis du har det hjemme, er det tilrådelig å plassere vanningene litt mer om vinteren, og vanne hver 8. dag eller så, siden jorden vil ta lengre tid å tørke.

Abonnent

For å få det til å overleve vinteren, bortsett fra å vokse mye om sommeren 🙂, det anbefales på det sterkeste å betale fra vår til sensommer (Du kan også om høsten hvis det ikke er frost i ditt område). Du kan bruke universal kompost, eller velge flytende organisk gjødsel, som algeekstrakt eller guano. Følg instruksjonene som er angitt på pakken.

Transplantasjon

mimosa_sensitive

Så snart du anskaffer anlegget, den skal plantes i en gryte som er 2-3 cm bredere. Hvorfor? Det er sant at det er en ganske liten art, men siden de har blitt dyrket i drivhus, har deres rotsystem vokst nok til å danne en viktig rotkule. Ved å gjøre det har det absorbert næringsstoffene det har behov for fra jorden, så for at det også skal fortsette å vokse, er det viktig å legge til ny jord i den. Denne jorda kan være et universelt substrat for planter, kompost eller svart torv blandet med 30% perlit eller annet lignende materiale.

Mimosa pudica problemer

Selv om det er veldig motstandsdyktig mot skadedyr og sykdommer, er sannheten at det også kan ha noen andre problemer. Nemlig:

 • Blader som blir gule og faller: det kan være på grunn av kaldt eller overflødig vann. I tilfelle det er kaldt, anbefaler jeg deg å pakke det inn med gjennomsiktig plast som drivhus, og plassere det nær en varmekilde.
  Og hvis det skyldes overflødig vann, sjekk fuktigheten i jorden, og hvis den er veldig våt, fjern den fra potten og pakk den inn med kjøkkenpapir slik at den absorberer vannet over natten.
 • Utseende av små hvite eller røde kuler på stilkene: hvis de går lett med fingrene, er de sannsynligvis melkeboller. Å være liten, kan den fortsette å bli fjernet med fingrene, eller ved hjelp av en vattpinne fra ørene dynket i apotekalkohol.
 • Små insekter i blomsterknopper: det er vanskelig å skje, men hvis du ser insekter i blomsterknoppene, er det mulig at de er bladlus. De fjernes enkelt med et bredspektret insektmiddel.

Hvordan reproduserer den?

mimosa pudica blad

Hvis du vil ha flere eksemplarer av denne vakre planten, eller hvis du vil eksperimentere og se om noen overlever vinteren i ditt område, anbefaler jeg at du får frøene om våren. Du finner dem til salgs i barnehager og hagebutikker, også i nettbutikker. Når du har dem, kan du – det er ikke viktig – legge dem i et glass vann i 24 timer.

Seinere, Du må bare fylle en gryte med underlag, plassere maksimalt 2 frø litt fra hverandre, dekke dem litt … og vann. Vel, da må vi vente 🙂, men hvis du holder jorden fuktig og i et område med mye lys, vil du begynne å se frøplanter veldig, veldig snart. Når temperaturen er over 15 ° C, spiser de faktisk i løpet av 7 eller 10 dager.

De vokser veldig raskt, så etter en måned eller så kan de flyttes til større potter eller skrelles og plant hver frøplante i en individuell gryte. Vet du ikke hvordan du gjør det? Ikke bekymre deg: la oss se hvordan vi skal gå frem i hvert tilfelle:

Transplanter til en større gryte

For å overføre dem til en større gryte – den må være ca 4 cm mer – må du trekke plantene ut av det som har fungert som såbed, slik at rotkulen kommer ut intakt. Seinere, Fyll den nye gryten med noe underlag, legg til Mimosaene, og fyll deretter gryten.

Endelig vil det være gi den en sjenerøs vanning, og plasser dem på det lyse stedet du liker best.

Skrell og plante

Å ringe, du må gjøre følgende:

 • Fjern plantene fra potten.
 • Fjern så mye av jorden som mulig fra røttene.
 • Legg deretter rotkulen i en bøtte med vann, og «rens» røttene.
 • Nå, forsiktig, kan du løsne røttene.
 • Når de skilles fra hverandre, er det på tide å fylle pottene med underlag.
 • Plasser dem hver i sitt nye «hjem» i sentrum.
 • Fyll pottene med underlag.
 • Og vann.

Etter en måned eller to på det meste vil de blomstre.

Hva syntes du om Mimosa pudica?