Skip to content

Når Blight tørker ut tomatene dine, spis bønner

15 de februar de 2021
  • I midten av september 2008 var bladene brune, men tomatene var fine. Foto / Illustrasjon: Ruth Dobsevage
  • I august er tomatene vanligvis på høyden av sin prakt. Ikke i 2009. Foto / illustrasjon: Ruth Dobsevage
  • Tomater forsvinner, men gule buskbønner («Dragon Langerie») har et bannerår. Foto / Illustrasjon: Ruth Dobsevage

For en sommer det har vært i Nordøst! Det er midten av august, og plenene er frodige og grønne. Det er fordi det regner nesten hver dag, for det meste kraftige regnskyll, og temperaturen sjelden har toppet 90 ° (eller til og med 85 °). Hva betyr dette for grønnsakshagen? I mitt tilfelle, tidlig utbrudd av sen rødme. Mine ruvende tomatranker som for bare noen få uker siden var lastet med blomster og frukt, begynner å bukke under etter hvert som bladbruning beveger seg oppover stammen. Frukt blir sykelig brun, med flekker av uklart hvitt.

I forrige uke klarte jeg å berge nok upåvirkede tomater (Juliets) til å montere en liten tomatsalat. Jeg gledet meg over det, vel vitende om at det ikke ville være mange flere i år, og absolutt ikke nok til å steke og fryse til bruk om vinteren.

Denne morgenen, i håp om å redusere tapene mine og redde noe fra tomatplasteret, dro jeg ut til hagen med beskjæringsakser og en stor svart plastpose. Jeg rev ut 10 syke planter og klippet av berørt frukt fra flere andre. Røde planter skal ikke komposteres, så disse vil være på vei til søppelfyllingen.

Hva er leksjonen her?
Du kan bare kontrollere så mye i hagen din. Selv om du følger beste fremgangsmåter for endring av jorda, starter frø, luker, vanner og håndterer skadedyr og sykdommer, er ikke suksess garantert. En av tingene du ikke kan kontrollere er været.

Hvert år gjør noen avlinger det bedre enn andre, og det er en veldig god grunn til å diversifisere plantasjene dine. I stedet for å dyrke mye av en ting, dyrk mindre mengder av flere grønnsaker (eller flere varianter av samme grønnsak). Etter hvert vil du finne ut hva som vanligvis gjør det bra i hagen din og hva familien din liker å spise.

Denne sommeren har salat, persille, greener, rødbeter, mynte, grønne og gule buskbønner, blåbær og bjørnebær vært fantastisk. Squash og cukes henger etter. Basilikum er liten, men anstendig. Jordbær var ikke så bra. Og tomater, vel, vi har allerede diskutert dem, og emnet er for smertefullt til å gå tilbake. Så det blir ikke mye gazpacho i år, men det blir borscht. Og frukt skomaker. Og pesto.

Neste år kan være bedre, kan være verre. Det vil nesten helt sikkert være annerledes.