Skip to content

Når og hvordan man skal dyrke soyabønner

12 de juni de 2021

Soya er en plante som er en del av fabaceace-familien eller også kjent som belgfrukter, som dyrkes av frø, som har middels oljeinnhold og høyt proteininnhold. Kornet som produserer soyabønner, samt biprodukter og mel, brukes mest til konsum samt å mate husdyr.

Dette anlegget stammer fra Kina men det kommer fra Japan. Den markedsføres i alle land i verden takket være det store antallet bruksområder som denne maten har.

Når skal du plante soyabønner?

Når skal du plante soyabønner?

I det sørlige området, datoen som er angitt for såing av soyabønner er mellom månedene september og januar. Dette er en dato som er knyttet til klimaet i miljøet der dyrkinga foregår, samt tidspunktet regnet oppstår.

Når soyabønner blir sådd i desember måned på det som er den sørlige halvkule, vet vi det med navnet andre date soyabønne planting.

Årsaken til at denne typen planting er gjort, er på grunn av muligheten til å få to avlinger på samme område på ett år. Det er også til stor hjelp å ha en større fordeling i plantearbeidet, og at hvis alt dette området bare blir bestemt til den første soyabønneplantingen, vil disse jobbene akkumuleres i løpet av oktober så vel som november.

Hvordan dyrke soyabønner?

Så soya det er mye lettere enn det virker i utgangspunktet. Du må bare følge trinnene godt, så vær oppmerksom på følgende.

Velg landet

Det første vi må gjøre for å såing av soyabønner er å velge jord riktig, siden dette gir mange fordeler, for eksempel å redusere ugress, redusere erosjon, samt å opprettholde en god balanse mellom mengden næringsstoffer og pH, noe som gjør planter mye sunnere og vi kan høste dem mye bedre .

Ta hensyn til datoen som er angitt

Som vi allerede har nevnt ovenfor, det er to årstider der vi kan plante soyabønner, men du må huske å være oppmerksom på temperaturen på jorden, dette trinnet er ganske viktig og som du må ta hensyn til.

Vi forbereder såbedet

Soya er en plante som trenger en jord med passende mengde næringsstoffer å ha en god utvikling.

Hvis det er et overskudd av næringsstoffer, eller tvert imot, er det for dårlig, soyabønner vil ikke vokse ordentlig. På den annen side, hvis jorden ikke har fått næringsstoffer de siste årene, er det viktig at vi tilfører litt gjødsel.

Inokuler frøene

Soyabønne dyrking

Soyabønner krever et visst nitrogeninnhold som for dem er av stor betydning.

Den beste måten å motta den på er inokulere frøene med en bakterie som heter Bradyrhizobium japonicum, som har evnen til å fiksere nitrogen. For det må vi plassere frøene i en beholder og spray dem med bakteriene.

Vi kan hjelpe oss med en sparkel eller også med en spade som er liten til bland til alt er godt dekket. Det er viktig at disse frøene er borte fra sollys, og husk at vi må så dem etter 24 timer. Denne bakterien finnes i kataloger, via internett eller i visse spesialbutikker for hagearbeid og oppdrett.

Plant frøene

For dette må vi plasser dem på bakken ca 4 centimeter dype, med en separasjon på omtrent 7 centimeter fra hverandre.

Vi må plassere disse frøene på rad og huske å legge igjen en omtrentlig plass på omtrent 80 centimeter. Når vi har sådd frøene, vi må bare vanne jorden slik at den forblir fuktig, siden hvis vi tilsetter for mye vann, kan frøene sprekke.