Skip to content

Når og hvordan så kakaobønner?

5 de juni de 2021

Hvordan blir kakaobønner sådd? Vel, det er veldig enkelt, siden vi med en potte og et godt underlag, uten å glemme en vannkanne med vann, kan få noen eksemplarer av dette treet. Men hvis vi vil at noen skal bli voksen … blir ting kompliserte.

Så for å ha en sjanse for suksess, Jeg anbefaler at du fortsetter å lese. Jeg lover ikke noe, men … du kan være heldig 🙂.

Hvordan er kakaobønner?

De produseres av treet Theobroma kakao, et eviggrønt tre som lever i de tropiske områdene i Amerika, spesielt Amazonas. Frukten er en stor bær kjent som cob, og den er kjøttfull, avlang til eggformet, gul eller lilla i fargen og 15 til 30 cm i størrelse. Frøene er rødbrune, litt mindre enn 2 cm lange og harde.

Å spire (og leve) de trenger temperaturen for å være myk varm, mellom 20 og 30 ºC, samt høy luftfuktighet; ellers vil de ikke eller vil tørke ut kort tid etter.

Når og hvordan blir de sådd?

Unge kakaoplanter

Hvis du bor et sted hvor klimaet er tropisk varmt, kan du gjøre det rett etter den tørre årstiden. Men hvis du bor i et område med temperert klima, gjør det midt på våren, når temperaturen er 20 ºC eller noe mer.

Når du har bestemt deg for dagen følg dette trinn for trinn:

  1. Trekk først frøene ut av frukten og rengjør dem grundig med vann.
  2. Fyll deretter en gryte med en diameter på ca. 10,5 cm med 60% mulch med 30% perlit (eller lignende) og 10% guano.
  3. Vann så samvittighetsfullt.
  4. Legg deretter maksimalt to frø i potten, liggende flatt, og dekk dem med et tynt lag med underlag.
  5. Til slutt, vann igjen og dryss kobber eller svovel for å forhindre at det oppstår sopp.

Dermed plasserer du potten i halvskygge, vil spire om 2-4 uker. Så snart røtter vokser ut av dreneringshullene, transplanter dem i individuelle potter, og ikke glem å dryss med kobber eller svovel igjen. På denne måten vil de ha en mye bedre sjanse for å komme videre.

God beplantning 🙂.