Skip to content

Nellik, en blomst for å dekorere balkongen eller terrassen

14 de juni de 2021

Liker du små blomsterplanter? Hva om de også er veldig enkle å ta vare på? I så fall, du vil sikkert elske nellike. Det er den perfekte størrelsen som skal dyrkes gjennom hele livet i en gryte, selv om den også kan være i hagen uten problemer.

Alt du trenger er sol, mye sol og vann. Bare med dette vil du se at det er veldig enkelt å ha en mer munter og fargerik plass. Men hvis du vil vite hvordan du skal ha det perfekt, og ikke bare bra, følg våre råd om vedlikehold og vedlikehold.

Opprinnelse og egenskaper

Nellik er en plante du kan dyrke i en gryte

Nellike, hvis vitenskapelige navn er Dianthus chinensis, er en eviggrønn urteaktig plante som er hjemmehørende i Nord-Kina, Korea, Mongolia og sørøstlige Russland som når en høyde mellom 30 og 50 centimeter. Den er dannet av oppreiste stammer som grågrønne blader spirer ut, tynne, ca. 3-5 cm lange og 2-4 mm brede.

Blomstene, som dukker opp fra vår til sommer, er omtrent 2-3 cm i diameter, ensomme eller i små grupper. De kan være hvite, rosa, røde, lilla eller tofargede.

Stell og vedlikehold

Hovedpersonen vår er en plante som passer for nybegynnere. Hvis du vil skaffe deg en, anbefaler vi at du gir følgende pleie:

plassering

Det kan være i alle hjørner, men det er viktig at den utsettes for direkte sol ellers vil den ikke ha en god utvikling (stilkene vil være svake og den kan ikke blomstre).

Irrigasjon

Om sommeren må du vanne veldig ofte, men resten av året må du plassere vanningene. Dermed det vil bli vannet nesten daglig i de varmere månedene og hver 3-4 dag resten. Hvis du har det i en gryte, må du huske å fjerne overflødig vann ti minutter etter vanning for å forhindre at røttene råtner.

Abonnent

Fra tidlig på våren til sensommeren / tidlig på høsten Det anbefales sterkt å gjødsle den med flytende gjødsel for blomstrende planter, eller med guano.

Beskjæring

Nellik har blomster i forskjellige farger, inkludert rosa

Du må kutte de visne blomstene og stilkene som tørker. Det anbefales også å senke høyden litt på begynnelsen av våren eller om høsten – ikke mer enn 5 cm – for å ha en plante med flere stilker.

Planting eller transplantasjonstid

Den beste tiden å plante eller transplantere nellike det er om våren, når temperaturene begynner å stige over 15 ºC. Hvis den er pottet, må den transplanteres hvert 2-3 år.

Multiplikasjon

Denne dyrebare planten multipliserer med frø, er den ideelle tiden om våren. For det, du må følge dette trinnet:

  1. Det første er å kjøpe en konvolutt med frø i alle barnehager eller hagebutikker. Prisen er veldig billig: med 1 euro kan vi ha minst ti små planter.
  2. En gang hjemme, anbefaler jeg deg å legge frøene i et glass vann i 24 timer; På denne måten vil vi kunne vite hvilke som vil spire i full sikkerhet – de vil være de som synker – og hvilke som vil ha flere vanskeligheter.
  3. Deretter velger vi såbedet: det kan være en frøplantebrett, blomsterpotte, torvtabletter, melkebeholdere, glass yoghurt … Uansett hva vi bruker, må den ha minst ett hull slik at overflødig vann kommer raskt ut.
  4. Deretter fyller vi det med universal kultursubstrat blandet med 30% perlit, arlitt eller lignende.
  5. Deretter sprer vi maksimalt 3 frø i hver gryte / stikkontakt / beholder / torvpellets og dekker dem med et veldig tynt lag med underlag.
  6. Til slutt vanner vi med en sprøyte og setter en etikett med navnet på planten og såningsdatoen.

Nå er det som er igjen å plassere såbedet utenfor, i full sol, og holde underlaget alltid fuktig, men ikke oversvømmet. A) Ja, de vil spire på 7-14 dager ved en temperatur på 16-20 ºC.

Skadedyr

Grønne bladlus, et av skadedyrene som planter kan ha

Det har vanligvis ikke skadedyr, men hvis vekstforholdene ikke er de mest passende, kan vi se at det har:

  • Bladlus: de er parasitter på ca. 0,5 cm grønn, gul eller brun farge som beskjæres i blomsterknoppene og i de mest ømme skuddene. Ved å gjøre det spiser de på dem og forårsaker lysegrønne flekker.
  • Mealybugs: de kan være bomulls- eller limpetype. De legger seg på undersiden av bladene og forårsaker også flekker.
  • Suckers: de er larver av insekter fra Aphrophora-familien. De lager en væske for å beskytte seg selv og avgir deretter bobler.

Siden det er en ganske liten plante, kan alle disse skadedyrene fjernes for hånd eller med en vattpinne fuktet med apotekssprit.

Sykdommer

Hvis det blir vannet for mye, kan det ha det sopp, spesielt Phytophthora. Det er viktig å vanne når det er nødvendig, og unngå vannlogging. I tilfelle planten ikke vokser, har gule blader og et trist utseende, er det nødvendig å behandle det med soppdrepende middel og plassere vanningene.

Rustikk

Nellik kan dyrkes utendørs året rundt i varme og tempererte klimaer. Motstår kulde og frost ned til -6 grader Celsius.

Nellikeblomster er små, men veldig dekorative

Hva synes du om disse plantene? 🙂