Skip to content

Nysgjerrigheter om tusenfryd

19 de juni de 2021

Tusenfryd er en av de vanligste og vakreste blomstene i verden. De er godt kjent for alle, hageentusiaster eller ikke, men det er sikkert ting du ikke vet om dem. Ting som de jeg skal fortelle deg neste gang.

Oppdag 5 kuriositeter fra tusenfryd, og lær mer om disse vakre plantene.

Det er en flerårig urteaktig plante

Tusenfryd

Det kan virke nysgjerrig, men sannheten er at tusenfryd, hvis vitenskapelige navn er Bellis perennis, er en urt som lever i flere år. Men ved å blomstre bare om våren, når den ikke er i blomst, kan det være vanskelig for oss å skille den fra andre urter, spesielt hvis den vokser i åkeren.

Fra Europa og Afrika til verden

Tusenfryd blomst

Denne vakre planten er innfødt i Europa og Nord-Afrika, og finnes også i Sentral-Asia. Derimot, blomstene er så muntre at den har blitt introdusert for resten av verden, der den vokser i enger og dekorerer de varme og tempererte hagene i alle hjørner av planeten.

Blomsten på tusen blomster

Hvit tusenfryd

Vi tror vanligvis at tusenfryd er en enkelt blomst med kronbladene, men sannheten er at den består av dusinvis og til og med hundrevis av hermafrodittblomster som finnes i den sentrale delen av blomsterdisken, og kvinnelige blomster i den ytterste delen.

De er slektninger av solsikke

Solsikke

Tusenfryd tilhører den botaniske familien Asteraceae, i likhet med solsikker (Helianthum sp), så de er i slekt. Dette betyr at har lignende voksende behov, som i dette tilfellet skal være plassert i et område der de får direkte sollys, og vannes regelmessig, slik at jorden ikke tørker ut.

De tiltrekker seg bier lett

Hvite tusenfryd

Det er noen blomster som har mye problemer med å tiltrekke pollinatorer, spesielt bier. Men ikke tusenfrydene. Når de åpner seg og er utsatt for solen, tiltrekker de dem umiddelbart, så de er veldig interessante planter å plassere i nærheten av hagen, siden hvis de skal pollinere dem, vil de også pollinere hagebrukene.

Visste du disse nysgjerrighetene rundt disse blomstene?