Skip to content

Omsorg, dyrking og egenskaper av jordskokk eller jordskokk

14 de juni de 2021

Jordskokk eller jordskokk er et av de vanligste navnene som denne knollen er kjent for, hvis vitenskapelige navn er Helianthus Tuberosus, lett å dyrke og med egenskaper som tjener til medisinsk bruk og innen gastronomi.

Jerusalem artisjokk er innfødt i Nord-Amerika og tilhører familien Asteraceae og så vil vi vite litt mer om stell, avlinger og egenskaper.

Jordskokk eller jordskokkdyrking

Jordskokk eller jordskokkdyrking

Det sies at dyrking av disse knolleneSiden det er en plante som er i stand til å vokse under ugunstige klimatiske forhold og jord med få næringsstoffer, er ytelsen imidlertid tydelig veldig usikker.

En avling kan startes fra røttene hele eller i biter, som er gitt minst to knopper slik at knoppene kan gis, dette er den enkleste og raskeste måten; Du kan også starte dyrkingen med frø der prosessen kan ta omtrent to år før spirene starter.

I begge tilfeller jordkvalitet, gjødsling, etc., vil være av største betydning.

Fortrinnsvis og for optimale kulturer, jorda må være gjennomtrengelig og løs for å hindre at vannet stagnerer, må det også være rik på næringsstoffer, ellers må det tilføres gjødsel til jorden; Hvis blomstring ikke sammenfaller med regntiden, bør planten vannes for å gi maksimal produktivitet.

Jordskokk eller jordskokk gjør det veldig bra i tempererte klimaer; Selv når den ytre delen er dekket av frost, kan knollene imidlertid motstå meget lave temperaturer ned til -15 ° C.

Det er viktig for å kontrollere ugressvekstGenerelt må et herbicid påføres før avlingen startes, og når plantene er født, gjentas prosedyren.

Som anlegget krever store mengder næringsstoffer for optimal ytelse, bør det brukes en kompost.

Dette anlegget krever store rom for dyrkingSiden det multipliseres ved spontan deling av knollene, vil blomstring ikke være produktiv hvis de ikke har nok plass.

Vi har allerede sagt at et av hovedbidragene som må leveres til anlegget er kvalitet og rikelig gjødsel; I tilfelle det ikke trenger mer forsiktighet utover å være klar over å kutte stilkene på begynnelsen av høsten, bruk omgående risiko uten overdreven risiko for å ikke oversvømme jorden fordi den skader planten og holder ugresset i sjakk, selv om planten forsvarer veldig godt av dette.

Kjennetegn ved jordskokk eller jordskokk

Planten når en høyde på opptil to meter i sitt modne stadium

Planten når en moden fase på opptil to meter, stilkene er stive, bladene er ovale og tannete i form, knoller er vanligvis hvite, lilla eller røde, de måler mellom 7 og 10 centimeter lange med 3 til 5 centimeter brede.

Anlegg genererer en fantastisk blomst med en veldig levende gul farge, i form av buketter, veldig lik de populære tusenfrydene; De forekommer om høsten, selv om det er regioner i Europa der jordskokker ikke blomstrer.

Ettersom denne planten vokser vill, er en annen av dens egenskaper at dens knoller de formerer seg naturlig og dermed utvides avlingen like mye som plassen rundt den tillater det; av den grunn ligger den mellom staudene.

Jerusalem artisjokk er faktisk anerkjent som en inntrenger på grunn av sin evne til å formere seg raskt og slå rot i store områder av bakken på kort tid; Det anbefales uansett at dyrkingsområdet er begrenset, dedikerer for dette en liten og veldefinert i hagen.

Jordskokk i Jerusalem er også kjent for sin vanndrivende egenskaper, afrodisiakum, som en stor tonic og brukes i behandlinger for diabetes og revmatisme.