Skip to content

Omsorg og egenskaper ved Iris Flower

13 de juni de 2021

Irisblomsten kommer fra iridaceae-familien, dens vitenskapelige navn er Germansk iris, et navn som hedrer «regnbuen» siden planten produserer blomster i forskjellige farger (lilla, gule, røde, hvite og flekkete).

Til denne irisblomsten, innfødt på det europeiske kontinentet, det er kjent veldig godt med navnet Lirio og også for den deilige aromaen den avgir. Planten brukes hovedsakelig som et ornament, men det er kjent at en væske kan ekstraheres fra røttene som fungerer som et avføringsmiddel, som har blitt brukt i generasjoner av mennesker.

Hovedtrekkene

Irisblomsten forveksles ofte med orkideer

Disse plantene blir ofte forvekslet med orkideerNår vi detaljerer dem, vil vi imidlertid merke de små forskjellene mellom de to.

De er store blomster som er vanlig å se dem blomstre i den øvre enden av lange og oppreiste stengler i grupper på opptil seks, fargene avhenger av arten. Stilkene kan være enkle, har grener, hule eller solide.

Blader er lysegrønne i fargen, vokser oppreist og båndlignendeDe kan måle opptil 40 cm og danne en tett masse ved bunnen av den.

Hvordan vokse det

Mangfoldet av arter, mer enn 200, som vi kan finne krever viss spesifikk pleie På grunn av de unike detaljene i hver av dem, anbefales det også å finne ut om arten du vil dyrke er den som er angitt i ditt område; her indikerer vi imidlertid noen bekymringer som er felles for dem alle.

Klimaet er en viktig faktor som du bør vurdere siden Irisblomst plantes vanligvis på sensommeren, når temperaturen fremdeles er varm nok til at den kan utvikle seg sterk og sunn før vinterens lave temperaturer kommer inn; når planteområdet er preget av en lengre sommer og en mildere vinter, vil den angitte måneden imidlertid være april.

Når du planter den, en del av pæren må forbli under jorden og den andre utsatte, årsaken til det, er at en fullstendig nedgravd pære forhindrer blomstens utvikling på grunn av mangel på sollys. Vi anbefaler å gjøre det på omtrent seks cm. Av overflaten. Når du planter Iris-blomster i hager, må du huske å holde en avstand på minst 30 cm., Slik at røttene har nok plass til å utvide seg uten å snuble over de andre plantene og oppmuntre til utvikling av en sunn blomst, og hvis du vil vokse den i en gryte, da du setter en plante per gryte.

egenskaper irisblomst

Du trenger en godt drenert jordDette må holdes fuktig, men ikke for mye, slik at planten ikke blir skadet. I tilfelle potter anbefaler vi at du legger en keramisk plate i bunnen for å opprettholde fuktighet.

For god vekst, vanning av planten må være hyppig uten overskuddVær oppmerksom på fuktigheten i jorden rundt planten og vanne den hver 5. eller 7. dag, avhengig av hvor tørr den er når blomsten er i full utvikling, jo mer planten vokser, desto sjeldnere bør vanningene være, hovedsakelig i årstider av veldig fuktige vintre der det er unødvendig å gjøre det.

Disse plantene har en levetid på mellom 5 og 20 årLogisk nok vil tiden avhenge av omsorgen du gir til irisblomsten, vi anbefaler å bruke spesiell organisk gjødsel på løkplanter etter hver blomstring.

Omsorg

For å holde henne sunn, denne trenger virkelig lite stell og de er veldig enkle:

  • Fjern blomstene som allerede har visnet med det samme, bare blomsten, bladverket blir igjen på planten til den får en gulaktig fargetone som dette favoriserer neste blomstring.
  • Behold ugressfrie jordstengler, observer og hold planten ren.
  • Ikke over vann, planten trenger lite vann
  • De hyppige sykdommene i denne planten med septoria, rust og heterosporiose.
  • Husk at dette er veldig motstandsdyktig, tåler vintre veldig bra og gjør det veldig bra i kalde temperaturer og tilpasser seg også veldig godt til varme klimaer.
  • Det er en veldig vanlig blomst i hager, også høyt verdsatt for mangfoldet av farger og duft som de kommer ut, de brukes også ofte i forskjellige blomsteroppsatser.
  • De utvalg av blomster, mangfold av farger og fløyelsaktig teksturer eller sateng er ganske bred i denne sjangeren og gir liv og farge til hager, potter og arrangementer når de arrangeres i grupper.
  • Disse artene forekommer oftere på den nordlige halvkule, i Europa, Nord-Afrika, Midtøsten og Nord-Amerika.
  • Til Iris-blomsten de tilskriver det noen betydninger avhengig av fargeFor eksempel er en hvit blomst et symbol på håp, hvis den er blå betyr det at det er gode nyheter, og hvis det er en vanlig irisblomst, er den relatert til faktorer som opphøyer ånden.

Vanlige arter

Iris germanica

Denne arten er veldig motstandsdyktig, tilpasser seg veldig godt til alle typer jord og det sprer seg ganske enkelt. Det er veldig variert, slik at vi kan finne blomster i forskjellige farger som gul, rød, hvit, blå eller lilla.

Den dyrkes fortrinnsvis på sandjord, med god drenering for å unngå vannlogging, plant den i full sol til halvskygge. Den når opp til en meter høy, bladene er sabelformede, forekommer mellom 3 og 10 per plante og vokser opp til 40 cm.

Blomstene har en behagelig duft, ideell å ha i potter eller hager.

Iris pallida

Ulike typer irisblomst

Også kjent som lilje av Firenze, det er en vakker blomst som sender en rik parfyme, hvis karakteristiske farger er fiolette og hvite, siden den forrige arten trenger direkte sollys, selv om den kan utvikle seg godt med indirekte lys og tåle veldig kaldt klima.

Det krever godt drenerte underlag, som opprettholder den nødvendige fuktigheten for veksten uten overflødig vann, reproduserer gjennom pollinering siden det er hermafroditt.

Den når mer enn en meter i høyden og i bredden når den opp til 1,5 meter. Medisinske egenskaper tilskrives behandling av gastrointestinale tilstander som oppkast, gastritt eller luftveissykdommer som astma og bronkitt.

Sibirisk iris

Opprinnelig fra Sibir, det er også kjent som sibirsk lilje. Denne planten er litt mindre enn andre arter siden den maksimale høyden den når er 60 cm., Blomstens toner varierer fra purpurblå til lysegul, hver plante genererer 1 til 3 blomster og krever for dyrking av sandjord, lite vanning og mye sollys.

Japansk iris

Det er en plante som vokser vilt i japansk og annen asiatisk jord, den spesielle blå-lilla fargen gjør den visuelt veldig attraktiv og dermed stor etterspørsel etter hager og frukthager.