Skip to content

Opprinnelse til vannmelon

20 de juni de 2021

De vannmelon, uten tvil, en av sommerens mest smakfulle og deilige frukter. Med den kan vi ikke bare slukke tørsten ved å ha en stor mengde vann, men den kan også brukes til å lage drinker og til og med iskrem. I dag er den så populær, så «vår», at det er vanskelig å finne noen som vet hvorfor vi kan nyte denne deilige frukten. Og det er ikke for mindre siden for flere tusen år siden den begynte å bli dyrket.

Faktisk dateres de første sporene av dyrkingen tilbake til 3000 f.Kr. og ble funnet på et utrolig sted: Egypt. Men, Hva er den virkelige opprinnelsen til vannmelon?

Opprinnelse til vannmelon

Citrullus lanatus

Det er veldig vanskelig å finne den primitive opprinnelsen til denne planten. Det er kjent at det begynte å bli dyrket for rundt 5000 år siden nordvest for det afrikanske kontinentet, men ikke noe mer. Men hvor kom disse vannmelonene fra? Hvem var foreldrene dine og hvor kom de fra? Det er ikke kjent. Det er så komplisert at botanikere ikke kan være enige.

Og siden ingen er enige, finnes det teorier for enhver smak. For eksperter er det bare tre mulige kandidater:

  • Sitronmelon: Det er en plante som begynte å dyrkes for rundt 4000 år siden, i Nord-Afrika. Det er mange forskere som tviler på at dette er den mest direkte forfedren, siden jordbruket i Sør-Afrika ennå ikke hadde blitt oppfunnet.
  • Melon egusi: opprinnelig fra Vest-Afrika. Det er også i tvil, siden det ikke dyrkes for masse, men for frø, akkurat det motsatte av moderne vannmeloner.
  • Citrullus lanatus var. colocynthoides: Den vokser i Nordvest-Afrika, og er den som mest sannsynlig ga opphav til vannmelonene som vi kan glede oss over i dag.

De gamle egypterne, ekspertene i dyrking av vannmelon

Egyptiske vannmeloner

Til tross for at de bor i et land der nedbøren er veldig lav, har de Nilen, som tillot dem å dyrke et bredt utvalg av planter, som mais og selvfølgelig vår hovedperson, vannmelon. Uten tvil må det ha virket som en utrolig frukt for dem, ikke så mye for smaken, som var bitter på den tiden, eller for huden, som var så hard at de måtte knuse den hvis de ønsket å konsumere den, men for dens Vann, en væske som får stor verdi når du bor i nærheten av ørkenen.

Slik begynte de å dyrke dem, og det første de gjorde var å forbedre smaken, som må ha vært veldig enkel siden Denne egenskapen bestemmes av et enkelt dominerende gen, så ved å ty til selektiv reproduksjon måtte de eliminere den på kort tid.

Rett etter begynte produsentene å velge andre egenskaper. De ønsket å få en frukt som kunne serveres fersk, så til slutt de fikk noen vannmeloner som var myke nok til å kutte og spise.

Vannmelon, klar til å invadere verden

Vannmelon

Selv om skallet fremdeles var litt hardt, begynte vannmelon å invadere andre steder litt etter litt. Rundt 400 a. C., gikk fra å være bare nordvest for det afrikanske kontinentet, for å spre seg over Middelhavslandene, som Hellas, der leger som Hippokrates foreskrev det som et vanndrivende middel, Roma, hvor det ble ansett som en ekstremt forfriskende drink, eller Israel, hvor det ble funnet tekster på tienden som forklarte at bønder ikke måtte stable dem, men lagre dem hver for seg, noe som antyder at de allerede dyrket moderne vannmeloner «, det vil si vannmeloner med skjør hud.

Et annet interessant poeng er at en avhandling skrevet på hebraisk ble funnet rundt 200 e.Kr. C. der vannmelonene i tienden ble plassert i samme kategori av fiken, druene og granateplene. Hvorfor? Fordi de alle er søte. Faktisk: dyrking av vannmeloner hadde utviklet seg i en slik grad at bønder hadde klart å gjøre en tilsynelatende lite appetittvekkende frukt til en av de mest verdsatte og elsket matene av alle, og ikke bare for de som bodde i ørkener.

Det er sikkert at vannmelon på den tiden allerede var i frukthagen i hele Middelhavsregionen. Men det var fortsatt en liten vei å gå.

Forbedrer smaken … enda mer

Gul vannmelon

Den vanlige vannmelon er den røde, men Visste du at det også er gul masse? Innen 424 d. C., eksisterte allerede. Dette har en enkel forklaring, og det er som følger: genet for fargen rød er parret med det som bestemmer sukkerinnholdet; da smaken ble søtere, endret fargen seg også, blir mer og mer gult.

Vi liker vannmelon. Vi dyrker det i hagene våre, og vi nyter smaken og teksturen. I dag, etter 5000 år med selektiv avl, har vi klart å få en utsøkt frukt.