Skip to content

Orange You Glad I Asked?

13 de april de 2021
  • Amana Orange er en arvestykke med biffsteak med vakker farge og en lys smak som er like deler søte og terte. Foto / Illustrasjon: John Pendleton
  • Amana Orange heirloom tomat er en utmerkelse blant andre røde, svarte og grønne tomater. Foto / illustrasjon: John Pendleton

Svart, grønn, lilla, rød, rosa, gul, hvit og stripete. Jeg hadde dyrket arvestomater i omtrent alle farger, men i sommer var jeg første gang å dyrke en oransje. Jeg var så fornøyd med Amana Orange, jeg ønsket å finne ut mer om det.

Et internett-søk førte meg til to historier for hvordan denne strålende oransje tomaten fikk navnet sitt. En versjon sa at tomaten ble oppkalt av noen som jobbet for Amana apparatfirma; en annen historie sa at den ble oppkalt etter bosetningen kjent som Amana-koloniene i Amana, Iowa.

For å avdekke denne tomatens virkelige historie snakket jeg med mannen som ga den navnet. Som det viser seg handler historien ikke så mye om hvordan tomaten fikk navnet sitt. Det er hvordan en vanlig gartner gjorde en ekstraordinær oppdagelse.

Trading Heirloom Seeds

Som en ivrig gartner og medlem av Seed Savers Exchange, likte Gary Haley å tømme gjennom årboken og velge arvestykker til å handle med andre medlemmer.

«Jeg ville se etter en rekke frø jeg ønsket å dyrke, og deretter få en prøve på omtrent 25 av disse frøene,» sier han. «Så ville jeg vokse dem ut, redde frøene og ha den variasjonen for alltid.»

Under en handel med et annet medlem mottok han et utvalg av tomatfrø, plantet dem og ble overrasket over resultatene. En plante dyrket appelsintomater.

«Det var så perfekt, jeg trodde det måtte være en variant som hadde eksistert lenge,» sier Gary. «Jeg søkte og søkte, men jeg fant det ikke.»

Gary sier at han dyrket den oransje tomaten i tre sesonger til for å sikre at den vokste sant å skrive. «Det var så perfekt at jeg ikke kunne komme over det,» sier han.

Han slapp frøene til Seed Savers Exchange i 1984.

«Det ble vilt etter det,» sier han.

Hyllest til Amana

Gary kalte sin nye tomat «Amana Orange» fordi han jobbet som kundeservicerepresentant for Amana Refrigeration på 1980-tallet. I disse dager reiste kundeservicemedarbeidere rundt sine multistatlige territorier for å løse problemer for distributører, som kan omfatte reparasjon av utstyr. Gary bodde i Cincinnati på den tiden, men flere ganger i året reiste han til Amana-anlegget i Amana, Iowa, hvor kjøleskap og mikrobølger ble laget.

Under besøkene hadde han sjansen til å bli kjent med folkene som bodde i gruppen bosettinger som ble kalt Amana-koloniene. Koloniene ble grunnlagt i 1855 som et selvforsynt trossamfunn.

«Jeg elsket jobben min og jeg elsket Amana-koloniene så mye at jeg kalte tomaten» Amana Orange «, forklarte Gary.

Nå kan gartnere overalt finne den samme tomaten på sidene i mange frøkataloger og nettsteder. Jeg mottok mine Amana Orange-frø som en gratis prøve for prøving i hagen min fra Lake Valley Seed i Boulder, Colo.

Disse arvestykker av biffsteak-tomat vokser på høye ubestemte planter og tar omtrent 90 dager å modnes. Den vakre lyse oransje frukten er pent riflet og har en søt, men likevel tertsmak.

Vokser fortsatt arvestykker

Gary er i begynnelsen av 70-årene nå og vokser ikke Amana Orange i hagen sin lenger. Hans nåværende favorittomat er en rosa arvestykke kalt «Caspian». Som et livsvarig medlem av Seed Savers Exchange fortsetter han å handle frø og prøve nye varianter hvert år i Florida-hagen sin.

Uten noen formell opplæring i hagebruk introduserte Gary en fantastisk arvestomat til hagearbeidet. Selv om Amana Orange vil koble ham til gartnere i generasjoner framover, trekker han på seg sitt bidrag.

«Det var bare noe som skjedde,» sier han.